Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

Wirtschaftsförderer uit Kleve bij de Nederlands-Duitse Businessclub:

"Grensoverschrijdende netwerken onontbeerlijk"

"In het grenzeloze Europa van morgen is alleen voor economisch gebieden waarin mensen en bedrijven hun krachten bundelen, zich verenigen en zich duidelijk positioneren een toekomst weggelegd." Met dit statement benadrukte Rudolf Röhrl, directeur van de nieuwe Wirtschaftsförderungsgesellschaft van de stad Kleef, de betekenis van de grensoverschrijdende samenwerking. Voor de leden en gasten van de Nederlands-Duitse Businessclub sprak hij over zijn voormalige werkzaamheden in de grensregio Beieren-Oostenrijk - en trok parallellen tussen de Duits-Nederlandse grensregio.

Allereerst beschreef Röhrl de mogelijkheden en het aanbod van de Wirtschaftsförderung in Kleve. Het voornaamste doel van zijn werkzaamheden is het "creëren en behouden van arbeidsplaatsen". Hieruit vloeien drie taakgebieden voort: contacten onderhouden met bestaande bedrijven, stimulering van de oprichting van nieuwe bedrijven en vestigingsmanagement. "Voor deze drie taakgebieden is het grensoverschrijdende netwerken van enorm belang," aldus Röhrl.

Grensoverschrijdende ervaring
Juist op dit gebied beschikt Röhrl over veel ervaring. Voordat hij in Kleve werkte, was hij werkzaam als Wirtschaftsförderer in het district Berchtesgadener Land; dit behoort tot de Euregio Salzburg-Berchtesgadener Land-Traunstein. Hier heeft Röhrl onder andere meegewerkt aan de realisatie van grensoverschrijdende projecten als het "EuRegion-Holzforum", een beroepsinformatiebeurs en een "Multimedia-Atlas".

Een van de meest omvangrijke projecten betrof de stimulering van informatietechnologie. Onder de titel "IT-Region Salzburg-Rosenheim-Kufstein-Traunstein-Berchtesgadener Land" is 1,2 miljoen euro geïnvesteerd. Röhrl: "Bij al deze projecten werd het belang van intensief netwerken bevestigd. De Oostenrijkers weten net als de Nederlanders hoe je moet netwerken."

Verschillen in rechtsinterpretatie
In de Oostenrijks-Beierse Euregio konden daarnaast soortgelijke verschillen worden vastgesteld als in Niederrhein. In Oostenrijk constateerde Röhrl bijvoorbeeld dat het recht daar anders wordt geïnterpreteerd dan in Duitsland. Zo handelt men in Oostenrijk naar het motto "Die Schärfe der Gesetze wird durch die Laxheit der Ausführung gemildert", ergo er wordt vooral bekeken hoe de wet legaal ten volle kan worden benut en niet naar dat wat door de wetten allemaal verboden is. Een ander voorbeeld is het belastingsysteem. "De belastingen zijn in Oostenrijk niet lager dan in Duitsland, maar er kan binnen een zeker kader over worden onderhandeld. Bovendien zijn vergunningsprocedures in Oostenrijk eenvoudiger, omdat de planningsjurisdictie bij de gemeente ligt en niet op hoger niveau," aldus Röhrl. Dit zijn verschillen die in soortgelijke vorm ook in de Nederlands-Duitse grensregio spelen en die men in acht moet nemen. "Alleen wanneer men zich als onderdeel van deze grensoverschrijdende regio ziet, kan men gebruik maken van de synergie en de verschillen omzetten in voordelen". De Wirtschaftsförderung Kleve is ook ten aanzien van de grensoverschrijdende samenwerking een aanspreekpunt voor ondernemingen, politiek en bestuur.