Persbericht Wereld Natuur Fonds
9 november 2006
Europese economen en WNF roepen op tot betere regulering CO2-handel in Europa
Meer dan vijftig toonaangevende Europese economen en het Wereld Natuur Fonds (WNF) roepen op tot betere regulering van het Europese emissiehandelsysteem* om de effectiviteit van het systeem te verbeteren. Het WNF en de Europese economen stellen in een verklaring dat de handel in uitstoot een uistekend instrument is om klimaatverandering tegen te gaan en de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door grote vervuilers te beperken. Deze verklaring is vandaag aan de Europese Commissie overhandigd en vandaag ook door EU-Milieucommissaris Stavros Dimas ondertekend.
Het Europese emissiehandelsysteem vormt een van de pijlers van het Europese klimaatbeleid en is het eerste internationale handelssysteem voor CO2-emissies ter wereld. Bij dit systeem zijn zo'n 11.400 energiecentrales en zware industrie bedrijven betrokken, die samen verantwoordelijk zijn voor de helft van de totale Europese CO2-uitstoot. Het systeem komt erop neer dat bedrijven uitstootplafonds krijgen opgelegd en indien ze meer willen uitstoten, dit alleen mogen doen door 'uitstootrechten' te kopen van bedrijven die onder hun CO2-limiet blijven. Op deze manier ontstaat handel in CO2-uitstoot en wordt het financieel velen malen aantrekkelijker voor bedrijven om hun uitstoot te verminderen.
Uit gegevens die eerder dit jaar bekend zijn geworden, blijkt echter dat Europese overheden in de eerste fase van het plan (2005-2007) te veel uitstootrechten hebben toegewezen. Dit heeft ertoe geleid dat de prijs van CO2-uitstootrechten enorm is gedaald. Voor wat betreft de tweede fase (2008-2012) geldt dat de ruime limieten op CO2-uitstoot in combinatie met de uitermate coulante regels voor het gebruik van geïmporteerde kredieten, het plan verder dreigen te ondermijnen. Het Wereld Natuur Fonds vindt dat coulante 'Nationale Allocatieplannen' (waarin de uitstootrechten worden verdeeld) zoals bijvoorbeeld ingediend door Duitsland, Polen, Frankrijk en Griekenland moeten worden afgewezen.
"Ook de Nederlandse regering heeft voor de tweede periode meer emissierechten aan bedrijven toegewezen dan in de eerste periode. Het landelijke emissieplafond ligt namelijk 4% hoger dan in 2005, terwijl dit juist omlaag moet. Deze manier van rechten toebedelen geeft geen prikkel om energiebesparing en schone technologie toe te passen" aldus Barbera van der Hoek, klimaatdeskundige van het Wereld Natuur Fonds.
Van der Hoek: "De kosten van het bestrijden van klimaatverandering worden bovendien overschat. Ze zijn veel lager dan de kosten die worden veroorzaakt door de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en droogtes, en de kosten van aanpassingsmaatregelen zoals het aanleggen van dijken." Dit blijkt ook uit het onlangs gepubliceerde rapport van de Britse econoom Stern die becijferde dat de kosten van de gevolgen van klimaatverandering kunnen oplopen tot 7 biljoen dollar. "De EU wil graag een voortrekkersrol vervullen in de strijd tegen klimaatverandering. Om dat waar te maken is het van cruciaal belang dat de EU slechte Allocatieplannen afwijst."
Dr. Jos Sijm van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), een van de ondertekenaars van de verklaring: "De directe winst van een strenger emissiehandelsysteem is dat de hoeveelheid CO2-uitstoot afneemt, doordat de hoeveelheid uitstootrechten worden beperkt. De tweede winst van een strenger systeem is dat met minder rechten, schaarste word gecreëerd. De rechten worden duurder en zo geef je een prijsprikkel naar de markt. Technologische vernieuwing om uitstoot binnen de perken te houden wordt zo economisch interessant".
Stavros Dimas, Milieucommissaris van de EU: "Een effectief Europees emissiehandelsysteem is van cruciaal belang om te komen tot een wereldwijde CO2-markt". Hij noemde de ruime plafonds in veel van de tot nu toe ingediende plannen "teleurstellend".
////////////////////
* EU ETS: European Emissions Trading Scheme
Voor het downloaden van de verklaring zie www.panda.org/eu
Wereld Natuur Fonds Nederland