Senternovem3

Van Ardenne opent Marktplein Leren voor Duurzame Ontwikkeling

Donderdag 9 november 2006 is het Marktplein van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling gehouden in Felix Meritis in Amsterdam. Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking heeft het eerste exemplaar van de krant Nova Mundo in ontvangst genomen. Na de overhandiging heeft Prof. J. Rotmans, hoogleraar Duurzame Systeeminnovaties en Transities aan de Erasmus Universiteit zijn visie op het lerend vermogen van individuen, organisaties en de samenleving gegeven.

Nova Mundo-krant
De éénmalige uitgave van de krant Nova Mundo, ofwel Nieuwe Wereld, is een uitgave van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Deze krant is gericht op de internationale aspecten van duurzame ontwikkeling. Scholen, wijken, gemeenten, provincies en bedrijven kunnen over hun eigen grenzen heen kijken. Of het nu gaat om 'voedselvoorziening' of 'waterbeheer', 'natuurontwikkeling', 'consumptie en productie' of 'klimaatverandering': bij elk onderwerp is het zinvol om de belangen van mensen elders mee te wegen. En dat gebeurt gelukkig ook: deze publicatie bericht over tal van lokale projecten waarin ons leven hier in verband wordt gebracht met mensen in ontwikkelingslanden. Telkens blijkt dat dit verband beter zicht geeft op duurzame oplossingen ook in het belang van wonen, werken en leven van de armsten in deze wereld.. De bedoeling is dat de voorbeelden in deze krant inspireren om 'de wereld' wat dichter naar ons toe te halen.

Marktplein Leren voor Duurzame Ontwikkeling
Het Marktplein biedt een gevarieerd programma. Er zijn verschillende workshops voor alle professionals die werkzaam zijn in het onderwijs of bij de overheid en die bezig zijn met keuzes voor duurzame ontwikkeling in hun werk. Ook kan men een bezoek brengen aan de marktpresentaties op het marktplein. Hier kan men kennis maken met verschillende duurzame producten.

Leren voor Duurzame Ontwikkeling is een onderdeel van het nationale Actieprogramma Duurzame Ontwikkeling en draagt bij aan een maatschappij waarin burgers, bedrijven, organisaties en overheden weten, kunnen, willen en durven bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Na het doorlopen van een leerproces op maat beschikken bovengenoemde maatschappelijke actoren over meer kennis, meer competenties en meer motivatie om te participeren in duurzame ontwikkeling.
Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling is een gezamenlijk programma van de ministeries LNV, VROM, OCW, EZ, V&W, BuZA/OS, van de provincies en van de waterschappen vertegenwoordigd door de Unie van Waterschappen. Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling heeft SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, als uitvoerend programmabureau.
Meer weten? Kijk op: www.lerenvoorduurzameontwikkeling.nl