Provincie Limburg

Impuls voor technostarters

De Provincie Limburg ondersteunt in het kader van de Versnellingsagenda het uitvoeringsprogramma Techstart met een bijdrage van 677.500,00. Techstart zal de komende vier jaar 24 nieuwe technisch georiënteerde ondernemingen binnen de clusters van kracht (health, care & cure, high tech systems/chemie&materialen en agrofood/nutrition) in Limburg doen starten. Naast begeleiding worden ook preseed-leningen verstrekt. Naar schatting zal deze nieuwe bedrijvigheid binnen een periode van vijf tot tien jaar na de start werkgelegenheid bieden aan 500-1000 mensen en een gezamenlijke omzet van 75-150 miljoen per jaar genereren.

Het vertrekpunt voor elke nieuw bedrijf is een capabele ondernemer en een verkoopbaar product of dienst. Het gaat om de toepassing van nieuwe technologische kennis in bestaande markten of de toepassing van bestaande technologie in nieuwe markten. Ten aanzien van de ondernemers in spé wordt uitgegaan van een brede instroom. Er wordt gemikt op mensen met enige jaren werkervaring: mensen die nog werkzaam zijn of zijn geweest binnen (kennis) instellingen of ondernemingen (MKB- en grootbedrijf).

Techstart ondersteunt de technostarter met preseed kapitaal, nog vóórdat de onderneming bestaat. In feite wordt geïnvesteerd in de persoon en zijn idee. Gelden uit dit fonds dienen om de ondernemer in staat te stellen het businessconcept en het ondernemingsplan zover uit te werken dat de onderneming daadwerkelijk gestart kan worden. In het project Techstart komt het kapitaal beschikbaar in de vorm van een achtergestelde lening van 30.000,00. Per jaar worden er 12 preseed leningen verstrekt. Bij succes wordt de lening terugbetaald; bij falen wordt de lening kwijtgescholden. Naast financiële ondersteuning kan de technostarter bij de projectpartners een beroep doen op coaching en advies.

Het project komt uit de koker van een consortium bestaande uit: Syntens, LIOF, HogeSchool Zuyd, Fontys, Universiteit Maastricht, Provincie Limburg, aangevuld met de Chemelot/open research Campus DSM en Océ. Techstart verwacht vooral vanuit de netwerken van de partners en via overige netwerken in contact te komen met voldoende potentiële ondernemers met plannen. Een deskundige jury van ervaren ondernemers, intermediairen en consultants adviseert het projectmanagement bij het honoreren van aanvragen van ondernemers in spe.

De kosten over de totale looptijd bedragen 2.653.000,00, waarvan een preseed fonds ter grootte van 1.440.000,00 (55% van de totale kosten). De financieringsopzet voorziet in een bijdrage van regionale partners (consortium + bedrijfsleven) ter grootte van 1.667.500,00 (de Provincie Limburg neemt hiervan 677.500,00 voor haar rekening) en een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken ter grootte van 985.500,00. Industriebank LIOF is het centrale aanspreekpunt voor Techstart.

Techstart maakt onderdeel uit van de Versnellingsagenda die staat voor grote kennis- en innovatieve projecten in Limburg. Deze projecten, die de clusters van kracht aanjagen, worden in versneld tempo uitgevoerd om duurzame groei, werkgelegenheid en welvaart voor Limburg te behouden. De Versnellingsagenda is een initiatief van de Provincie Limburg, het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

9-11-2006 11:57