SGP


08 - 11 - 06 | Nederlandse steun voor gezin ondermaats

Alle Midden- en Oost-Europese landen geven verhoudingsgewijs meer uit aan steun voor gezinnen. Het EU-gemiddelde ligt op 2,1% van het nationaal inkomen, Nederland zit op 1,2%-BNP. Dat blijkt uit het onderzoek van de Guido de Brès-Stichting in haar nieuwste publicatie Goedgezinde politiek. Nederlands gezinsbeleid in Europees perspectief.

SGP-fractievoorzitter ir B.J. van der Vlies overhandigd vandaag in perscentrum Nieuwspoort (Den Haag) het eerste exemplaar van de studie âGoedgezinde politiekâ aan minister A.J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De SGP-studie laat zien dat acht Europese landen het gezin wél in de Grondwet vermelden, Nederland niet. Ook diverse Europese en internationale verdragen beschermen het gezin. Het wetenschappelijk instituut van de SGP doet een concreet voorstel om het gezin in de Nederlandse Grondwet op te nemen, waarbij het belang van het kind voorop staat.

Doorgaan met het huidige beleid doet Nederland belanden in een vicieuze cirkel van âontgroeningâ en âvergrijzingâ. In vergelijking met andere Europese landen krijgen Nederlandse vrouwen hun eerste kind op erg hoge leeftijd, gemiddeld 29,4 jaar. Uit economische noodzaak stellen jonge echtparen het krijgen van kinderen uit. Er zijn te weinig woningen voor starters, de prijs van dit type woningen is te hoog. Jonge stellen moeten allebei blijven werken om de hoge hypotheek te kunnen betalen. Daardoor worden er minder kinderen geboren, wat de vergrijzing versterkt.

Het SGP-studiecentrum pleit nadrukkelijk niet voor een bevolkingspolitiek, maar vindt wel dat belemmeringen voor het krijgen van kinderen weggenomen moeten worden. Daarom wil de SGP dat er meer starterswoningen komen. Verlenging van het zwangerschapsverlof met tien weken, waar Nederlandse verloskundigen voor pleiten, is ook een goed voorstel. Afschaffing van de heffingskorting, zoals het CDA bepleit, is een totaal verkeerde route.

Het huidige Nederlandse beleid, met zân eenzijdige aandrang op hogere arbeidsparticipatie van jonge moeders, is onverstandig en ongezond, zo stelt de Guido de Brès-Stichting. Allereerst voor de moeder zelf. Zij krijgt vaak meer stress. Maar ook de kinderen kunnen meer gedragsproblemen krijgen en een minder stabiele ontwikkeling, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ten slotte is het geboortecijfer lager in die landen waar meer vrouwen full-time werken.