Project Gemeente Westland

glastuinbouw in Westland
Impuls voor herstructurering glastuinbouw in Westland Publicatiedatum: 09-11-2006

Eén loket voor herstructureringsinitiatieven

Meer initiatieven en meer regie op het gebied van herstructurering en een snellere ontwikkeling van de glastuinbouw. Dat zijn de meetbare doelstellingen in de beleidsnota en het uitvoeringsplan herstructurering glastuinbouwgebied Westland die door de gemeente Westland en andere partijen zijn opgesteld. Hiermee krijgt de herstructurering van de glastuinbouw in Westland een impuls. Duurzaamheid, zowel bedrijfseconomisch als milieutechnisch, en ruimtelijke kwaliteit zijn hierbij sleutelbegrippen. De aanpak sluit aan op de Visie Greenport Westland 2020.

Momenteel wordt in Westland veel geïnvesteerd in schaalvergroting en herstructurering van glastuinbouwbedrijven. Deze ontwikkeling wil de gemeente zo goed mogelijk faciliteren. Daarom zijn deze beleidsnota en het uitvoeringsplan opgesteld, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de belangenbehartigingsorganisaties LTO Glaskracht, VNO-NCW, Stichting Herstructurering Westland en Stichting Woningen Buitengebied Westland.

Duidelijke regie vanuit één loket
Met de opstelling van de beleidsnota en het uitvoeringsplan is een belangrijke stap gezet voor een zo efficiënt mogelijke aanpak van herstructureringsprojecten binnen Westland. Bij de herstructurering wordt de zogenaamde brede benadering gehanteerd. Hierbij worden de reconstructieplannen in een breder perspectief geplaatst en wordt ook gekeken naar zaken als infrastructuur (wegen), waterbergingen en woningen. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijke regie gevoerd wordt. Daarom moet er één loket komen waar alle herstructureringsinitiatieven samenkomen. Dit loket herstructurering, dat wordt ondergebracht bij de gemeente Westland, gaat initiatieven inventariseren, van informatie voorzien en toegankelijk maken voor de betrokken partijen: gemeente, waterschap, provincie en glastuinbouwsector. Deze partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de beoordeling en eventuele bijsturing van de herstructureringsinitiatieven. Door deze manier van werken kunnen initiatieven snel en in samenhang worden getoetst, waardoor eerder dan nu het geval is duidelijk wordt of zij haalbaar zijn.

Vervolgtraject
De beleidsnota en het uitvoeringsplan herstructurering worden behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 28 november 2006. Na vaststelling door de gemeenteraad en de andere betrokken partijen wordt een uitvoeringsconvenant ondertekend, waarin de gemaakte uitvoeringsafspraken zijn vastgelegd. Dit zal op 21 december gebeuren.