Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Gezondheidsorganisaties:
"We moeten af van de mythe dat rookvrije horeca omzet kost"
Den Haag, 9 november 2006 - "We moeten af van de mythe dat invoering van rookvrije horeca zou leiden tot een daling van de omzet in die branche," aldus Michael Rutgers, directeur Astma Fonds tijdens een rookvrije lunch deze middag. Tijdens deze lunch debatteerden politici, gezondheidsorganisaties, horecaondernemers, en een astmapatiënt over rookvrije horeca.
De lunch was dan wel rookvrij maar niet vrij van enig vuurwerk. Waar gezondheidsinstanties stevig aandringen bij politiek Den Haag om rookvrije horeca snel in te voeren, zal met het huidige tempo bij de Tweede Kamer daarvan pas in 2009 sprake zijn. "Maar met een nieuw kabinet en een nieuwe Tweede Kamer kan het snel gaan," aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. "Reden om juist nu met politici en horeca ondernemers van gedachten te wisselen."
Michael Rutgers reageerde met zijn opmerking op de horecaondernemer Ruud Witteman, eigenaar van restaurant Einstein in Leiden. Die gaf aan: "Veel van mijn collega's in de branche denken dat in de landen waar de horeca verplicht rookvrij is gemaakt dat enorme omzetdalingen met zich heeft meegebracht". Daar werd direct op ingehaakt door andere deelnemers aan de discussie. In de Europese overzichtstudie "Lifting the Smokescreen" bleek dat de 35 onderzoeken waarin negatieve effecten werden gerapporteerd allemaal gefinancierd waren door de tabaksindustrie. Die studies voldeden ook niet aan wetenschappelijke eisen van objectiviteit. De 21 studies die wel goed waren opgezet, concludeerden allen dat de rookvrije horeca geen negatieve gevolgen hadden gehad op omzet of banen. De praktijk toont ook aan dat er vooral sprake van omzetstijging na de invoering van rookvrije horeca is, zoals recent ook weer in Italië. Lies van Gennip: "Nederland is niet uniek in deze angst onder horecaondernemers. Die speelt in alle landen waar men aan de vooravond staat van de invoering. Maar overal waar het is ingevoerd pakt het juist gunstig uit voor de omzet. Het wordt inderdaad tijd dat de mythe van omzetdaling uit de wereld wordt geholpen."
Patiënten gaan zich meer roeren
Dat rookvrije horeca gezondheidswinst oplevert kwam overduidelijk in beeld tijdens de lunch. Recente onderzoeken uit Italië en Schotland tonen aan dat de rookvrije horeca directe winst voor de gezondheid van klanten en medewerkers oplevert. Minder luchtwegklachten bij barpersoneel en 11% minder mensen (vooral meerokers) onder de 60 jaar die met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. De aanwezige vertegenwoordigers van de Hartstichting, Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties, Diabetesfonds en Platform Vitale Vaten gaven aan dat ze zich extra in zullen gaan spannen om hun achterban te mobiliseren hun duidelijke wens voor een rookvrije horeca tot uiting te brengen.
Ageeth Telleman, kandidaat Kamerlid D'66 gaf aan dat het in ons land door veel politici het verbieden van roken in de horeca wordt gezien als betutteling. Telleman: "Invoering van rookvrije horeca geeft de werknemer ook de kans om zijn werkgever aan te spreken. Die zwijgt nu." De aanwezigen onderschreven dat. Er is een grote zwijgende meerderheid die de steun van de invoering erg hard kan gebruiken. Ook werd de verwachting uitgesproken door longarts van Spiegel dat er een enorme positieve push richting de jeugd zal uitgaan van de invoering van rookvrije horeca. "Het zal de jeugd makkelijker afhouden van het beginnen met roken. Een argument dat ik graag inbreng omdat je dat eigenlijk nooit hoort.''
Ook accijnsverhoging en vergoeding van stopondersteuning
Rookvrije horeca is onderdeel van een samenhangend pakket van drie maatregelen die Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO graag uitgevoerd willen zien in de komende kabinetsperiode. Accijnsverhoging en vergoeding van stopondersteuning zijn de andere twee. Roken is in Nederland relatief goedkoop in vergelijking met andere landen. Aangetoond is dat een prijsverhoging van 20% op tabaksproducten op de korte termijn het aantal jeugdige rokers verlaagt met bijna 20.000. Diverse Europese landen zetten een deel van de accijnsopbrengsten met succes in voor bewustwordingscampagnes voor een gezondere leefstijl. Dat zou in de ogen van de vier organisaties ook in Nederland het geval moeten zijn. Onderzoek toont aan dat de meeste rokers willen stoppen met roken. In 2003 is aangetoond dat de vergoeding van effectief bewezen stopmethoden ertoe kan leiden dat jaarlijks meer dan 100.000 extra rokers succesvol stoppen. Vergoedingen hebben dus een positief effect. Een structurele vergoeding zou deel moeten uitmaken van het basispakket zorgverzekering.
Het Nationaal Programma Tabaksontmoediging streeft naar een percentage rokers van 20% in 2010. Dat is nu nog 28%. Om deze ambitieuze daling van het aantal rokers te bewerkstelligen zijn Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO van mening dat een integrale aanpak hard nodig is: een rookvrije horeca, accijnsverhoging en vergoeding van stopondersteuning.
///
Noot voor de redactie,