Gemeente Thorn


9 november 2006

Parkeerverbod wordt vanaf heden strikt gehandhaafd! Parkeerverbodzone
Zoals bekend is in de gehele historische kern een parkeerverbodzone ingesteld. Deze zone is dit jaar uitgebreid en omvat nu de volgende straten:
Akkerwal, Beekstraat, Bogenstraat, Casino, Daalstraat, De Nachtegaal, Grootheggerlaan, Hofstraat, Holstraat, Hoogstraat, Ittervoorterweg (vanaf de kruising met de Sleestraat), Kerkberg, Kloosterberg, Meers (vanaf de kruising met de Weijersweg), Onder de Bomen, Sleestraat (tot aan de kruising met de Kruisweg), Steeg, Steegputstraat, Trippaardstraat (geheel), Vinkenstraat, Wal, Waterstraat, Wilheminahof, Wilhelminalaan en Wijngaard.

Verboden te parkeren buiten de vakken
Op bovengenoemde straten is het verboden buiten de vakken te parkeren. Wel is het geoorloofd voor eenieder in de vakken niet gereserveerd voor vergunninghouders de auto te plaatsen. De parkeervakken, die aangewezen zijn voor vergunninghouders, blijven als zodanig gehandhaafd en worden vooralsnog niet uitgebreid. Het verbod om buiten de vakken te parkeren geldt niet voor de parkeerstroken (gelegen langs de doorgaande weg) en de als zodanig aangegeven parkeerplaatsen.

Speciale regel Wijngaard
Op de Wijngaard geldt de uitzondering, dat men hier zonder vergunning of ontheffing gedurende kerkdiensten mag parkeren en in alle andere gevallen mag men maximaal een half uur parkeren. Het is nooit de bedoeling geweest, dat bezoekers van het stadje of specifieker van horeca-inrichtingen naar het plein worden verwezen om aldaar hun voertuig gedurende langere tijd te plaatsen. Het moge duidelijk zijn: de Wijngaard heeft nooit de functie gehad en zal deze ook nooit krijgen van een parkeerplaats! Ter oplossing van de parkeerdruk in historisch Thorn zijn de parkeerplaatsen Meers , Waterstraat en Notenbeemd aangelegd.

Handhaving met ingang van 11 november 2006
Met ingang van zaterdag 11 november 2006 zal het parkeergedrag worden gecontroleerd en bij een overtreding van de regels kan de overtreder een bekeuring van .50,00 verwachten. De regels schrijven voor, dat de auto in een vak en niet gedeeltelijk buiten een vak moet worden geplaatst. Ook zijn zij overtreders, die zonder vergunning op een vergunninghouderplaats parkeren. Ook parkeren voor uitritten of plaatsen, aangeven met een kruis, zal worden bestraft. Bovendien zal de parkeerduur op de Wijngaard worden gecontroleerd!! Wij verzoeken u hiermee rekening te houden.

ST.-MAARTENSOPTOCHT OP VRIJDAG 11 NOVEMBER A.S. Jaarlijks organiseert de personeelsvereniging van de Vrijwillige Brandweer de St.-Maartensoptocht. Ook dit jaar zal dit weer gebeuren op vrijdag 10 november a.s. Het vertrek is om 18.45 uur gepland vanaf het kermisplein aan de Molenweg. Vandaar trekt de optocht onder begeleiding van de Vrijwillig Brandweer en de Harmonie St.-Michaël via de route: Schoolstraat, Akker, Akkerwal, Hoogstraat, Vinkenstraat, Wijngaard, Onder de Bomen, Waterstraat en Grootheggerlaan. Op de parkeerplaats Grote Hegge wordt het St.-Maartensvuur ontstoken. De Vrijwillige Brandweer hoopt ook dit jaar weer op een grote belangstelling voor de optocht.

TIJDELIJKE VERHUIZING VVV-WINKEL
In verband met verbouwingswerkzaamheden in het museum, Wijngaard 14, zal de VVV-winkel vanaf maandag 6 november 2006 tijdelijk gevestigd zijn in het Parochiezaaltje, Kerkberg 5. De VVV-winkel is ook daar alle dagen geopend, vanaf 11.00 tot 16.00 uur.
Het is de bedoeling dat in het begin van 2007 (naar het thans uitziet februari) een nieuwe VVV-winkel wordt geopend in het gemeentehuis.

BELANGRIJKE INFORMATIE VAN DE AFDELING BURGERZAKEN IN VERBAND MET DE GEMEENTELIJKE HERINDELING MET INGANG VAN 1 JANUARI 2007 (voor informatie bel 0475-567606)
De laatste dag dat er een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart kan worden aangevraagd bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Thorn, zodat deze documenten nog op tijd klaar kunnen zijn én natuurlijk kunnen worden uitgereikt, is op maandag 18 december 2006. (Er geldt een wachttijd van maximaal 5 werkdagen voor het aanvragen van een reisdocument en/of rijbewijs).
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het gemeentehuis van Thorn namelijk gesloten. Alleen de Burgerlijke Stand is voor het maken van een afspraak om een geboorte of overlijden aan te kunnen geven op 27, 28 en 29 december a.s. nog telefonisch bereikbaar (0475-567606 of 06-29477323).
Op vrijdag 29 december 2006 tussen 09.00 en 12.00 uur bestaat de laatste gelegenheid om het rijbewijs, paspoort of identiteitskaart af te komen halen.

LET OP DE DATUM GELDIG TOT IN HET RIJBEWIJS, PASPOORT OF IDENTITEITSKAART EN VRAAG DOCUMENTEN OP TIJD AAN Elke werkdag geopend
De afdeling Burgerzaken van de gemeente Thorn is elke werkdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur. In de namiddag is de afdeling Burgerzaken uitsluitend op afspraak geopend.
De kosten moeten bij de aanvraag betaald worden. Er kan niet gepind worden.

Wat zijn de kosten in 2006?
Paspoort . 47,45
Zakenpaspoort . 51,90
Nederlandse identiteitskaart . 31,25
Bijschrijving per kind direct bij aanvraag nieuw paspoort . 8,20 Bijschrijving per kind met sticker (later in een bestaand paspoort) . 19,20
Toeslag spoedaanvraag per reisdocument (incl. bijschrijven kinderen) . 40,40
Toeslag spoedaanvraag per bijschrijvingstickers kind in bestaand paspoort . 19,22
Extra kosten bij het niet kunnen overleggen van oud(e) document(en), per document . 21,00
Rijbewijs . 32,00
Extra kosten bij het niet kunnen overleggen van het oude rijbewijs . 12,00
Toeslag spoedaanvraag rijbewijs . 40,00

OPENBARE KENNISGEVINGEN TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN WOENSDAG 22-11-2006 Nadere inlichtingen worden verstrekt door de afdeling Burgerzaken, Wijngaard 8 te Thorn (telefoon 0475-567606).

STEMMEN IN EEN VOOR MINDER-VALIDE
KIEZERS INGERICHT STEMBUREAU
De burgemeester van Thorn maakt bekend dat voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 november 2006 onderstaand stemlokaal op zodanige wijze is ingericht, dat voor minder-valide kiezers de mogelijkheid bestaat daar zelfstandig hun stem uit te brengen.

Nummer Aanduiding stemdistrict Adres stemdistrict
1 Ouderencentrum Sterrebosch Onder de Bomen 4

Een kiezer, die niet in vermeld stemdistrict staat geregistreerd, dient, teneinde toch in één van die districten een stem te mogen uitbrengen, de oproepingskaart vooraf bij het bureau verkiezingen te laten omzetten in een kiezerspas. Dit kan schriftelijk geschieden tot uiterlijk woensdag 8 november 2006 en mondeling tot uiterlijk op de vijfde dag voor de stemming (17 november 2006).

UITOEFENING VAN HET KIESRECHT DOOR
PERSONEN DIE IN DIENSTBETREKKING ZIJN
De burgemeester van Thorn herinnert in verband met de op woensdag 22 november 2006 te houden verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de onderstaande bepalingen van de Kieswet. Volgens artikel J 10 van de Kieswet is iedere werkgever verplicht te zorgen, dat iedere stemgerechtigde werknemer, die bij hem/haar in dienstbetrekking is, gelegenheid ontvangt om aan de verkiezingen deel te nemen, voor zover hij/zij dat niet buiten zijn werkuren kan doen. Deze verplichting geldt niet ten aanzien van de werknemers, die binnen de voor de stemming bepaalde tijd geen dienst verrichten in een gemeente, waar zij aan de stemming kunnen deelnemen, of in een aangrenzende gemeente. Indien laatstgenoemde werknemers evenwel, om aan de stemming deel te nemen, niet langer dan twee achtereenvolgende uren behoeven te verzuimen, geldt vorengenoemde verplichting van de werkgever wel.
Op grond van artikel Z 9 van de Kieswet wordt de werkgever die de hierboven vermelde, hem/haar opgelegde verplichting niet nakomt, gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van de tweede categorie.

WET MILIEUBEHEER
Burgemeester en wethouders van Thorn maken, gelet op artikel 8.41, lid 4 Wet milieubeheer bekend, dat bij hen een melding is binnen gekomen van Waterschapsbedrijf Limburg, Maria Theresialaan 99, 6040 AH Roermond, voor het van toepassing worden van het Besluit Voorzieningen en Installaties milieubeheer op een rioolgemaal, gelegen aan de Meers te Thorn.

Thorn, 9 november 2006

MILIEU
AANBIEDING VAN GROF SNOEI- EN TUINAFVAL
Het gemeentebestuur van Thorn maakt bekend dat voor de inwoners van Thorn op zaterdag 2 december a.s., tussen 9.00 en 12.00 uur, de mogelijkheid wordt geboden om grof snoei- en tuinafval aan te bieden. Het betreft hier snoei- en tuinafval dat niet past in de duobak, omdat het te groot is.
De locatie is de parkeerplaats van het voetbalveld gelegen aan de Ittervoorterweg.

Voorwaarden
Aan het aanbieden worden de volgende voorwaarden gesteld:
· er kan alleen maar snoei- en tuinafval door inwoners van Thorn aangeboden worden;

· iedereen moet zich desgevraagd bij aankomst bij de gemeenteambtenaar kunnen legitimeren;

· boomstronken mogen niet worden aangeboden, en afval dat in dozen of plastic en papieren zakken zit wordt niet ingenomen;
· men kan alleen maar snoei- en tuinafval aanbieden als men zich voor donderdag 30 november 2006 telefonisch heeft aangemeld op het gemeentehuis, tel. 567600;

· er mag slechts maximaal 3m3 snoeiafval per aanbieder aangeboden worden;

· er mag uitsluitend door particulieren snoei- en tuinafval worden aangeboden.

Informatie
Voor wat betreft het aanbieden van ander afval verwijzen wij u naar de afvalwegwijzer Thorn 2006. Hierop staat o.a. vermeld waar en wanneer u een bepaald afvalproduct kunt aanbieden.

WMO, WAT IS DAT?
Samenvoeging van wetten
De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is een wet die mensen helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te leven in de samenleving. In de nieuwe wet Wmo worden enkele bestaande wetten samengevoegd, te weten:

· de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet;
· een deel uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het gaat hier om de huishoudelijke verzorging.

Op 1 januari 2007 wordt de Wmo ingevoerd. Vanaf dat moment is de gemeente verantwoordelijk voor alles wat in deze wet is geregeld. De gemeente voert de Wmo-taken uit samen met welzijnsinstellingen en zorgorganisaties én met de inwoners van Maasgouw. Maar wat kunt u nu concreet van de gemeente verwachten?

Negen taken voor Maasgouw
Door de Wmo wordt de gemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van haar inwoners. De Wmo richt zich op veel terreinen. De maatschappelijke ondersteuning bestaat uit negen taken.


1. De leefbaarheid van de gemeente vergroten De gemeente zorgt voor aantrekkelijke plekken in dorpen, wijken en buurten. Daarnaast draagt zij ook zorg voor plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren. Bijvoorbeeld een dorpshuis, of een plek waar mensen kunnen sporten.


2. Jongeren en ouders ondersteunen
De gemeente probeert te voorkomen dat jongeren problemen krijgen en op het slechte pad raken. Daarnaast ondersteunt de gemeente ouders, die hulp nodig hebben bij het opvoeden van hun kinderen.


3. Informatie en advies geven
De gemeente geeft alle inwoners informatie en advies over de hulp en ondersteuning die ze kunnen krijgen. Er is een loket waar mensen terechtkunnen voor informatie. Het loket is een balie in het gemeentehuis, maar ook een telefoonnummer.


4. Ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers De gemeente ondersteunt het werk van vrijwilligers en mantelzorgers. Bijvoorbeeld door mantelzorgers met elkaar in contact te brengen en door vrijwilligers te trainen.


5. Zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen De gemeente zorgt dat mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking mee kunnen doen in de samenleving. Zo kan de gemeente de woonomgeving en de openbare ruimten toegankelijk maken voor mensen met een beperking.


6. Voorzieningen voor mensen met een beperking Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking krijgen hulp en ondersteuning van de gemeente. Bijvoorbeeld door een woning aan te passen. Ook kan de gemeente zorgen voor vervoer, een rolstoel of hulp bij het doen van het huishouden.


7. Opvang voor mensen met problemen
De gemeente moet zorgen dat er opvang is voor mensen, die door problemen tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Bijvoorbeeld een opvanghuis voor vrouwen, die te maken hebben met huiselijk geweld.


8. Openbare geestelijke gezondheidszorg
De gemeente zorgt er ook voor, dat kwetsbare personen en mensen met psychische problemen begeleiding krijgen en geen ernstige overlast veroorzaken.


9. Zorg voor mensen met een verslaving
De gemeente zorgt er voor dat mensen met een verslaving goede hulp, opvang en begeleiding krijgen. De gemeente probeert ook te voorkomen dat verslaafden ernstige overlast veroorzaken.

Meer informatie over de Wmo
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
het Wmo-loket, telefoonnummer 0475852600, maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 uur (met uitzondering van 12.30-13.30 uur); op de websites www.thorn.nl/gemeentehuis/wmo - voor informatie over de Wmo in de gemeente Maasgouw, en
www.wmo-info.nl voor informatie over de Wmo van de overheid.