Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 1 november 2006

Fakkeltocht voor vluchtelingen

Herdenking Reichskristallnacht donderdag 9 november aanstaande

In de nacht van 9 op 10 november 1938 tijdens de Reichskristallnacht staken de nazi's in heel Duitsland synagogen in brand, werden winkels en woningen vernield en duizenden joden gearresteerd. Na deze nacht ontvluchtten vele Duitse en Oostenrijkse joden hun vaderland. Ze kwamen ook naar Nederland.

De vluchtelingenpolitiek resulteerde in 1939 tot de bouw van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.

17.30 uur

De herdenking begint met oudkampgevangene Ruth Wallage-Binheim. Zij vertelt over haar herinneringen aan de Reichskristallnacht in Hannover, de dag dat haar familie besloot om naar Nederland te vluchten. Deze familie was slechts één van de duizenden Duitse en Oostenrijkse joden die in ons land een veilig onderkomen zochten. De regering reageerde met een centrale opvang. Aansluitend vindt de boekpresentatie Scherven in de nacht van Martine Letterie plaats. In opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en uitgeverij Leopold heeft jeugdboekenschrijver Martine Letterie het boek Scherven in de nacht geschreven. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan Ruth Wallage-Binheim en Fred Schwarz. Fred Schwarz is op 15 jarige leeftijd Wenen ontvlucht naar Nederland. In het eerste oorlogsjaar werd hij naar kamp Westerbork overgebracht, dat toen nog dienst deed als centraal vluchtelingenkamp voor uit Duitsland en Oostenrijk afkomstige joden. Hij verbleef 4 jaar in Westerbork. Martine Letterie heeft haar boek mede gebaseerd op het levensverhaal van Fred Schwarz.

19.00 uur

Première muziektheatervoorstelling Vite Sospese - Uitgesteld Leven met én over vluchtelingen. De productie is een initiatief van Stichting Vluchteling en theatergroep De Steeg om mensen door middel van vertellingen, muziek, dans en vechtsport de verpletterende werkelijkheid van vluchtelingen te laten zien. De verhalen zijn niet verzonnen maar echte ervaringen, ook van acteurs zelf. Hun expressieve spel en authentieke verhalen en emoties zorgen ervoor dat het publiek niet alleen toeschouwer is, maar aan den lijve voelt wat het betekent om vluchteling te zijn.

20.00 uur

De fakkeltocht gaat langs het historische pad dat ook de vluchtelingen hebben gezien op het voormalig terrein van kamp Westerbork. De tocht verbeeldt niet alleen de herinnering aan de bouw van het vluchtelingenkamp, maar herinnert ook aan de Duitse inval, het Durchgangslager, een verzamelplaats voor in Nederland levende joden, en de uiteindelijke deportatie van zowel de Nederlandse joden alsook de vluchtelingen.