Mobiele aanbieder implementeert wetsvoorstel Brussel gsm tarieven


Mobiel bellen in buitenland ruim 60 procent goedkoper

AMSTERDAM, 20061108 -- Internationaal bellen per gsm is nog steeds erg duur, zo concludeert de Europese Commissie uit onderzoek dat het dinsdag openbaar maakte. Het Brits-Nederlandse TrendCall helpt Brussel om de tarieven te verlagen. Het bedrijf introduceert een speciaal abonnement voor internationaal bellen in de hele EU. De tarieven voor de reizende consument zijn met het nieuwe abonnement ruim 60 procent lager dan bij de grote mobiele telecomproviders. Hiermee voldoet het abonnement van TrendCall nu al aan de voor 2007 voorgestelde verordening van de Europese Commissie.

Mensen met een tweede huis in Spanje, internationale chauffeurs en zakenlieden weten hoe snel de rekening op kan lopen. Uit onderzoek door de Europese Commissie bleek dat het grensoverschrijdend bellen de melkkoe van de grote mobiele operators is. Vanuit Brussel worden pogingen ondernomen de praktijken van de grote mobiele telecomproviders aan banden te leggen.

Grondige Tariefsverlaging
TrendCall heeft het laatste voorstel van de Europese Commissie grondig bestudeerd. Volgende week presenteert het bedrijf een speciaal abonnement dat ruimschoots voldoet aan de voorgestelde richtlijnen van de Commissie. Wie bijvoorbeeld op reis in Frankrijk of Duitsland op zijn GSM gebeld wordt, betaalt daarvoor bij de grote mobiele telecomproviders gemiddeld 75 Eurocent per minuut. Dat wordt 20 Eurocent per minuut, inclusief BTW. Wie in Spanje of Polen naar huis in Nederland belt betaalt nu bij de grote mobiele telecomproviders gemiddeld 1,50 Euro per minuut. Dat bedrag wordt 59 Eurocent per minuut. Al met al betekenen de voorgestelde richtlijnen een tariefsverlaging van ruim 60 procent.

Discounters
Tot nu toe waren de mogelijkheden om op de buitenlandse belkosten te besparen beperkt. Transatel biedt een zogenaamd `multi-landen' abonnement aan dat alleen werkt in de Benelux en Frankrijk. United Mobile verkoopt een roaming simkaart waarmee de reiziger weliswaar de eigen kosten beperkt, maar anderen dwingt te bellen naar een duur Liechtensteins mobiel nummer. Amatus biedt een ingewikkeld systeem met simmen in een kastje, maar dit systeem werkt alleen met de nieuwste modellen telefoons in vooraf ingestelde landen.
De eerste doorbraak was Vodafone paspoort, dat op een beperkt aantal netwerken voordeel biedt. Maar door het hoge starttarief is het Vodafone abonnement eigenlijk alleen interessant voor langbellers in een slechts enkele landen.

Europese Commissie
Eurocommisaris Reding (informatie en media) heeft gsm-bedrijven meermalen gewaarschuwd dat ze hun tarieven moeten verlagen. In juli heeft zij een wetsvoorstel ingediend om de consument vanaf de zomer 2007 te laten profiteren van het verlaagde tarief voor het ontvangen van telefoontjes in het buitenland. Het maximumbedrag voor zelf bellen vanuit het buitenland, zo hoopt Reding, zal een half jaar later ingaan.
TrendCall loopt met haar nieuwe abonnement vooruit op de ontwikkelingen en biedt consumenten nu al de mogelijkheid te profiteren van verlaagde buitenlandtarieven. Overigens geldt de korting ook buiten de EU: het tarief van 20 cent per minuut voor het ontvangen van telefoontjes is van toepassing op ruim 170 netwerken in 85 landen. Dit geldt ook voor het tarief van 59 Eurocent voor het bellen vanuit het buitenland.

TrendCall
TrendCall is een Mobiele Virtuele Netwerk Operator opgezet door een aantal technologische bedrijven uit Engeland en Nederland. TrendCall is één van de weinige operators die GSM roaming technologie gebruiken in combinatie met VOIP. Het Nederlandse hoofdkantoor van TrendCall is gevestigd op de campus van de Nyenrode Business Universiteit. De website van TrendCall is te vinden op www.trendcall.nl