Waterschap Peel en Maasvallei


Persbericht

Nieuwe wandelroute langs herbouwde schans in Ell

Deze week start de reconstructie van de Ellerschans, een archeologisch waardevol landschapselement ter hoogte van Ell en Swartbroek. Het gaat hierbij om het weer zichtbaar maken van een eeuwenoude boerenschans die vorig jaar tijdens graafwerkzaamheden bij de herinrichting van de Tungelroyse beek werd ontdekt. De schans krijgt hierbij zijn functie in het landschap terug en wordt tevens via een nieuwe wandelroute aangesloten op het omliggende gebied. Begin 2007 is de opening van de Ellerschans voor het publiek.

Het project is een samenwerkingsverband tussen het waterschap Peel en Maasvallei, de gemeenten Weert en Hunsel, Vereniging Natuurmonumenten, Heemkundevereniging Hunsel en Archeologisch bureau Raap.

Verschansen in een schans

Gedurende de tachtigjarige oorlog (1568-1648) moesten de inwoners van kleine dorpen soms vluchten voor plunderende soldaten. Het waren vaak Spaanse troepen, die hun soldij niet uitbetaald kregen. Als het nodig was verschansten de dorpelingen zich in een klein verdedigingswerk dat bestond uit een terrein van zo'n 1 tot 3 hectare, waar een gracht omheen werd gegraven. De grond uit de gracht werd gebruikt voor een wal aan de binnenzijde van de gracht. Een dergelijk bouwwerk heet een schans. Hoewel er vele in Noord- en Midden-Limburg lagen, zijn er door het intensieve grondgebruik niet veel meer over. Ook de schans in Ell was niet meer zichtbaar, maar wordt nu weer in ere hersteld.

Werk in uitvoering
De schans wordt, inclusief een schansbrug, direct langs de historische locatie gereconstrueerd. Ook komt er een nieuw wandelpad. Het wandelpad verbindt de natuurgebieden de Krang met het Heijersbroek en Ellburg en vormt ook een aansluiting op de bestaande wandelpaden in het Heijersbroek en op het Bronshornpad. Om het gebied te ontsluiten komt er een nieuwe wandelbrug over de Tungelroyse beek. In de lage natte delen wordt een knuppelpad aangelegd zodat het gebied ook in de natte maanden toegankelijk is. De gemeenten Hunsel en Weert zorgen voor de aanpassing van de bestaande routes en het plaatsen van nieuwe wegwijzerpaaltjes. Ook komen er informatieborden met hierop de bewegwijzerde route en tekst en uitleg voor de bezoekers over de achtergronden van de historische vondst.

Financiering

De financiering is tot stand gekomen door bijdragen van Waterschap Peel en Maasvallei, gemeente Hunsel, gemeente Weert, Provincie Limburg, Rabobank Ell e.o., Vereniging Natuurmonumenten en een EOGFL-bijdrage (Europese co-financiering).


---


Noot voor de redactie (