---
Nr. 207
8 november 2006
Rotterdamse plan eerste lokale pilot in landelijke aanpak
Integrale bestrijding van eergerelateerd geweld
Rotterdam heeft als eerste gemeente in Nederland een samenhangend plan van aanpak vastgesteld voor de bestrijding van eergerelateerd geweld. In de Rotterdamse aanpak werken politie, vrouwenopvang, Advies en Steunpunt Huiselijke Geweld en het bestuur samen. Een belangrijk onderdeel van het plan is een actieve betrokkenheid en inzet van minderhedengemeenschappen. Minister Rita Verdonk, Vreemdelingenzaken en Integratie, en wethouder Jantine Kriens, Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang, hebben afgesproken dat de Rotterdamse aanpak als eerste lokale pilot start in de landelijke aanpak van eergerelateerd geweld. Voor de aanpak ontvangt Rotterdam de komende jaren van het Rijk 500.000 euro subsidie. Rotterdam investeert zelf 700.000 euro in de aanpak. De bevindingen uit de pilot en de resultaten van de aanpak zullen aan het Rijk worden gerapporteerd. Het model voor de integrale aanpak komt beschikbaar voor andere gemeenten.
Eergerelateerd geweld komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van geweld spelen gevoelens een rol dat de eer van de familie is aangetast, of dat hiervoor vrees bestaat. De politie Haaglanden behandelde sinds het najaar van 2004 ongeveer 279 zaken, waarbij het eergerelateerde geweld een belangrijke rol speelde. Een derde van deze zaken was afkomstig uit andere politieregio's, waaronder Rotterdam Rijnmond. In de ontwikkelingsfase van het Rotterdamse plan van aanpak is in 15 concrete gevallen opgetreden door het Kernteam Eergerelateerd Geweld (KEG), waarin specialisten zitten van GGD, politie en de vrouwenopvang.
Het betrof situaties van jonge meisjes en vrouwen die zich openlijk verzetten tegen familieregels voortkomend uit traditionele opvattingen over de familieeer of dreigden te worden uitgehuwelijkt of beticht werden van eerschending via roddel en laster. Als onderdeel van de aanpak zal worden toegewerkt naar een specifiek op deze problematiek toegespitst beschermingsarrangement. In de handhaving wil het college samen met politie en justitie stevig en consequent inzetten op de opsporing door de politie en op strafrechtelijke vervolging van daders en medeplegers.
Cruciaal in het door de GGD Rotterdam opgestelde plan van aanpak, is de inzet om signalen zo vroeg mogelijk op te vangen en indicaties dat mogelijk sprake is van eergerelateerd geweld zelfs op te sporen. Hulp- en zorgverleners, onder wie artsen en ook bijvoorbeeld leraren, moeten beter worden toegerust om dreigend eergerelateerd geweld te herkennen en te melden. Het bestaande Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) moet daartoe als centraal meldpunt gaan fungeren.
Vanuit dit centrale meldpunt zal het Kernteam Eergerelateerd Geweld zaken beoordelen en adviseren over verdere stappen en optreden. Het doel is vooral te voorkomen dat conflicten verder groeien en uiteindelijk tot feitelijke geweldpleging leiden. De politie Rotterdam Rijnmond werkt hierin ook samen met de politie Haaglanden, Zij beschikken over een gespecialiseerde eenheid voor multi etnisch politiewerk (MEP) dat de korpsen landelijk ondersteunt.
Rotterdam zet daarnaast in op versterking van de weerbaarheid en emancipatie van mannen, vrouwen, jongeren en gemeenschappen, oorspronkelijk afkomstig uit landen waar eergerelateerd geweld traditioneel voorkomt. Met lokale en landelijke minderhedenorganisaties en met vrouwenorganisaties werkt de GGD Rotterdam aan concrete samenwerking op dit terrein.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam