|Datum | |8 november | |2006 | |Nummer | |262 |
NBKS en Provincie presenteren publicatie 'Het Raamwerk'
Grootschalig kunstproject langs nieuw traject A50
Momenteel is tijdens een autotocht over het nieuwe traject van de A50 tussen Oss en Eindhoven weinig te zien van de identiteit van de streek. Dorpen en steden gaan verborgen achter geluidswallen en muren en zijn moeilijk herkenbaar. Een aantal A50 gemeenten is hierdoor letterlijk uit het zicht verdwenen. Wat erg jammer is; deze regio heeft de bezoeker juist zoveel te bieden. Daarom presenteert de Provincie Noord-Brabant, samen met de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS), de publicatie 'Kunst aan de A50: Het Raamwerk' die de basis vormt voor een grootschalig kunstproject dat de rijke cultuurhistorie van de Brabantse regio aan de A50 in beeld moet brengen.
In oktober 2004 werd gestart met een pilotproject. Landschapsarchitect Paul Roncken werd, in opdracht van NBKS en provincie, gevraagd om de identiteit van het gebied onder de loep te nemen en de cultuurhistorische en landschappelijke wetenswaardigheden in kaart te brengen. Onder zijn leiding werd de werkgroep 'VOLLE HOOP REIZIGER' in het leven geroepen, bestaand uit kunsthistoricus Netty van de Kamp, NBKS-adviseur Bas Veldhuizen, dramaturg Stone van den Hurk en tuin- en landschapsarchitect Karen de Groot. Dit resulteerde in de zomer van 2006 in de publicatie 'Kunst aan de A50: Het Raamwerk', waarin de dramaturgische hoofdpersonen 'Haas', 'Schildpad' en 'Das' de lezer wegwijs maken in de complexe cultuurhistorie van het A50-gebied tussen Eindhoven en Oss. De publicatie is bedoeld als inspiratiebron en leidraad voor de verschillende kunsttoepassingen die in de komende jaren langs het snelwegtraject ontwikkeld worden. De publicatie maakt het mogelijk om bij de formulering van opdrachten aan kunstenaars, landschapsarchitecten, of vertegenwoordigers uit andere ontwerpende disciplines, rekening te houden met de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het gebied.
Uiteindelijk omschrijft het Raamwerk vier kunstprojecten die de NBKS en de landelijke Stichting voor Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR) zullen coördineren: 'De Ark van Paalgraven', 'De Navel in de Oermaas', 'De Nieuwe Verzorgingsplaats voor Dier, Mens en Auto', kortweg NVDM&A, en 'de Nieuwe Arcadische Route'. In het project 'Paalgraven' wordt kunstenaars gevraagd de inhoud van dit historisch beladen gebied opnieuw te etaleren en bij de inrichting rekening te houden met een nieuwe gebruiksfunctie. 'De Navel' zal zich gaan manifesteren in de directe nabijheid van de weg en volgt een groot deel van het traject bij Veghel. Hier zal een kunstwerk verrijzen dat niet alleen lang is maar ook dynamisch. Bij de NVDM&A kan niet alleen de auto van nieuwe brandstof worden voorzien, maar wordt er ook aandacht besteed aan ecologie, cultuureducatie en spiritualiteit Een cultuur-, natuur- en tankstation in één. De Nieuwe Arcadische Route tenslotte, verbindt het verstoorde netwerk van historische paden en lanen die door de aanleg van de A50 niet meer met elkaar in verbinding staan. Een unieke wandel- en fietsroute zal het resultaat vormen. Alle kunstprojecten op dit wegtracé van 35 km bieden een boeiende wegervaring vanuit de auto, maar worden waar mogelijk eveneens te voet of per fiets ontsloten.
Bundeling van krachten
Succesfactor van het kunstproject is de bundeling van de krachten van een aantal belangrijke partijen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en hedendaagse kunst: Provincie, Rijkswaterstaat, de acht A50 gemeenten (Oss, Landerd, Bernheze, Uden, Veghel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel en Eindhoven), SKOR en NBKS. Daarnaast wordt in verschillende fasen van het kunstproject samenwerking gezocht met organisaties die op lokaal niveau actief zijn, zoals plaatselijke kunstcommissies, heemkundekringen en culturele instellingen.
De publicatie 'Kunst aan de A50: Het Raamwerk' is voor E 12,50,- te koop bij de balie van de NBKS, of is per post te bestellen via info@nbks.nl. Bij verzending per post worden extra administratie en verzendkosten in rekening gebracht.
Voor meer informatie: NBKS, Reigerstraat 16 4811 XB Breda, T: (076) 520 53 33,
E: info@nbks.nl