Dubbeloratie Biologie - De evolutie van organismen en seksuele reproductie
woensdag 8 november, 14.30 uur
Prof. dr. M.K.H. Veith, hoogleraar Systematische en geografische dierkunde: Van modelsoorten tot modelgemeenschappen: nieuwe onderzoeksmogelijkheden voor de analyse van de evolutie van organismen, en prof. dr. P.H. van Tienderen, hoogleraar Experimentele plantensystematiek: Goede genen, slechte genen, vreemde genen.
In het eerste deel van deze dubbeloratie gaat Michael Veith in op nieuwe onderzoeksmogelijkheden voor de analyse van de evolutie van organismen. De analyse van moleculaire kenmerken van natuurlijke populaties heeft ons beeld over de evolutie van organismen in tijd en ruimte drastisch veranderd. Hun veelzijdige toepassing op alle niveaus van organische diversiteit staat zelfs de vergelijking van fylogenetisch divergente evolutionaire lijnen toe. Het gebruik van mediterrane amfibieën als modelgemeenschap opent geheel nieuwe onderzoekswegen. De reconstructie van de reactie van organismen op klimaatsveranderingen uit het verleden kan wezenlijk bijdragen aan het omgaan met problemen die voortvloeien uit toekomstige klimaatsveranderingen.
In het tweede deel van de dubbeloratie stelt Peter van Tienderen dat er iets merkwaardigs aan de hand is met seksuele reproductie. Organismen (zowel planten als dieren) produceren nakomelingen door de eigen genen te mengen met de genen van een meestal onbekende partner. De partnerkeuze wordt hiermee wel heel belangrijk, en levert vele vragen op. Vragen die met behulp van moderne moleculair genetische technieken steeds beter kunnen worden beantwoord. Waarom produceren Amsterdamse Paardebloemen hun zaden aseksueel, dus zonder partner? Hebben Klokjesgentianen in kleine populaties last van inteeltdepressie, net zoals dat bij mensen het geval kan zijn? Hoe komt het dat Gele Waterkers planten alleen zaad kunnen produceren met bepaalde soortgenoten, maar anderzijds ook bastaarden vormen met andere soorten? Is de huidige invasie van Kompassla misschien het gevolg van kruising met de gewone kropsla? En ten slotte, waarom zouden er extra gevaren zijn van transgene gewassen, waar nieuwe combinaties van genen niet ontstaan door kruisen maar door genetische manipulatie?
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam