Politiemedewerkers op werkbezoek naar Curaçao
Den Helder, 08-11-2006 * Op vrijdag 3 november vertrokken politiemedewerkers samen met ketenpartners voor een werkbezoek naar Curaçao. Het doel van de reis is contacten leggen, samenwerkingsverbanden tot stand brengen, kennis uitwisselen en inzicht krijgen in de Antilliaanse cultuur. Informatie die bij moet dragen aan een effectieve en gerichte aanpak van de problematiek en meehelpt de sturing op de openbare orde en opsporingsactiviteiten optimaal te laten verlopen. Het eerste bezoek twee jaar geleden heeft al aangetoond dat kennis van de situatie daar meehelpt aan de aanpak in onze regio. Aan de reis wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de politie, van het Openbaar Ministerie, de Gemeente Den Helder en de Reclassering. Politie en partners zijn immers samen verantwoordelijk voor de veiligheid in de wijk.
Grondslag
Naast het inzicht krijgen in de leefwijze en geschiedenis van de Antilliaanse samenleving staat het bezoek in het teken van informatie-uitwisseling op zowel operationeel niveau, als op beleidsniveau. Een van de deelnemers aan het werkbezoek is Antillianencoördinator in Den Helder Peter Lauwers. 'Voor het onderlinge vertrouwen is kennis van hun cultuur en verdieping in de afkomst van toegevoegde waarde. Je kunt door een Antilliaanse bril kijken. Voor het benaderen van Antillianen in Den Helder is het noodzakelijk dat je weet hoe de cultuur op de Antillen is, hoe zij daar leven en onder welke omstandigheden zij hebben besloten naar Nederland te gaan.' De contacten die op Curaçao worden gelegd geven de mogelijkheid om over korte lijnen informatie uit te wisselen. Daarnaast wordt onderzocht op welke wijze de manier van werken van de Antilliaanse collega's omgezet kan worden in een politieaanpak in ons eigen gebied. 'Het gedrag van Antillianen in onze regio vindt immers zijn grondslag in de gebeurtenissen op het eiland', aldus Peter. 'Ook richten we ons op het uitwisselen van informatie met betrekking tot de aanpak van de jeugdproblematiek. We gaan daarbij mee met collega's de wijken in, om zelf te ervaren hoe zij handhaven en de problemen aanpakken.'
Intensief
'We volgen een intensief programma', aldus Peter. 'Waarbij de contacten en gesprekken met ambtenaren als bijvoorbeeld de minister van justitie, lokale politie, hulpverleners, worden afgewisseld met praktijkbezoeken aan achterstands- en probleemwijken.' Het werkbezoek voor de politie duurt twee weken, voor de overige ketenpartners blijft dit beperkt tot een week.
Tweede bezoek
Het werkbezoek aan Curaçao is het tweede bezoek aan de Antillen. In november 2004 werd een eerste bezoek gebracht. Ook toen was het doel om kennis en inzicht te krijgen van de situatie op de Antillen en om de samenwerking te verbeteren. Dit werkbezoek heeft geresulteerd in een voortzetting en intensivering van het Nemisis project waarbij bijzondere persoonsgerichte aandacht wordt besteed aan Antillianen die het risico lopen af te glijden naar crimineel gedrag. Ook werden binnen het werkgebied van Noordkop&Westfriesland twee Antilianencoördinatoren aangesteld en kwamen de eerste geregelde contacten tot stand. Het tweede bezoek is een vervolg op het eerste. Naast een verdere verdieping wordt hierbij gekeken naar de veranderende samenleving op Curaçao en naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van openbare orde- en veiligheid.
Politie Noord-Holland-Noord