Gemeente Breda

22 zorgaanbieders verzorgen straks huishoudelijke verzorging in Breda

Optimale zorg en keuzevrijheid voor mensen in Breda staat voorop. 22 zorgaanbieders gaan van 1 januari 2007 namens de gemeente, huishoudelijke verzorging bieden aan mensen die dat zelf niet kunnen verzorgen.

De partijen zijn vandaag bekend gemaakt door het college van B&W van Breda. Het gaat hier om een voorlopige gunning naar aanleiding van de Europese aanbesteding. Alle zorginstellingen die een aanbieding hebben gedaan, zijn geïnformeerd over het voorlopige besluit. Wanneer de betrokken partijen geen bezwaar maken, wordt de voorlopige aanbesteding definitief op 21 november.

De Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt er vanaf 1 januari voor dat mensen voorzieningen kunnen gebruiken om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen en leven. Zoals bijvoorbeeld een rolstoel, een traplift of andere aanpassing in huis. Maar ook huishoudelijke zorg voor mensen die dit niet langer zelf kunnen verzorgen. De wet ondersteunt ook vrijwilligers en mantelzorgers in hun zorgtaak. De wet vervangt een paar bestaande wetten, namelijk de Wet voorzieningen gehandicapten, de Welzijnswet en de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Optimale zorg voor mensen in Breda

Het is niet voor niets dat Breda zoveel partijen heeft geselecteerd. De gemeente vindt het belangrijk dat er een soepele overgang is van de huishoudelijke verzorging vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Wmo. De gemeente vindt het bovendien belangrijk dat mensen die nu zorg ontvangen, die zoveel mogelijk kunnen blijven ontvangen van dezelfde aanbieder die ze gewend zijn. Zo verandert er voor de inwoners van Breda zo min mogelijk. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat mensen vrij zijn om te kiezen uit een breed aanbod van zorgaanbieders.

Contracten en keuzevrijheid voor burgers

De gemeente sluit vanaf eind november contracten af met de geselecteerde zorgaanbieders. Alle aanbieders krijgen een 0-urencontract voor één jaar. Reden hiervoor is dat de inwoners van Breda zelf mogen kiezen van welke partij zij zorg willen ontvangen. Wanneer mensen geen voorkeur hebben wijst de gemeente een aanbieder toe. De gemeente doet dit aan de hand van een voorkeurslijst die is samengesteld op basis van de volgende aspecten: het hanteren van een laag tarief, het hanteren van ruime werktijden, de mogelijkheid om mensen uit verschillende culturen te ondersteunen en het hebben van een visie op het gemeentelijk reïntegratiebeleid.

Informatie bij loket wegwijs

Vanaf 1 januari kunnen mensen in Breda die vragen over de Wmo, huishoudelijke verzorging, de aanbieders of vragen over ondersteuningen, wonen of zorg, terecht bij het nieuwe loket Wegwijs: het loket voor zorg, wonen en ondersteuning. Het loket is gevestigd in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10, telefoon (076) 529 97 00. De website www.wegwijsbreda.nl is nu al te bezoeken maar bevat nog geen informatie over de zorgaanbieders. Email is loketwegwijs@breda.nl en de openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur en op donderdag van 08.00 tot 20.00 uur.

Breda, 8 november 2006