Gemeente Soest


Datum: 08/11/2006

Gemeente Soest in 20-kilometergebied bluetonguevirus

In de plaats Terschuur (Gelderland) is verspreiding van het bluetonguevirus geconstateerd. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom per 7 november 2006 een zogeheten 20-kilometergebied rond die plaats ingesteld. In dit gebied gelden maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. De gemeente Soest ligt in zijn geheel binnen dit gebied. Daarom gelden de maatregelen ook voor houders van herkauwers in de gemeente Soest.

De belangrijkste maatregelen in het gebied, en dus ook in de gemeente Soest, zijn:

* Herkauwers (schapen, koeien, geiten, herten) en hun stallen moeten worden behandeld met insecticiden. Ook als de dieren buiten zijn, is behandeling van de herkauwers met insecticiden verplicht.
* Vervoer van herkauwers binnen het 20-kilometergebied naar een ander bedrijf of een slachthuis in het gebied is toegestaan. Voor individuele dieren waarbij bluetongue officieel is vastgesteld, gelden de maatregelen zoals die zijn vermeld in de brief die de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) aan betrokken veehouders heeft gestuurd.

* Voor het vervoer van herkauwers van het 20-kilometergebied naar de rest van Nederland en de beperkingsgebieden in de andere lidstaten van de EU is het toegestaan de dieren naar een slachterij te vervoeren of de dieren na onder andere een bloedtest en een verklaring naar een ander bedrijf te vervoeren.

Hobbydieren
De maatregelen gelden voor alle herkauwers in het gehele 20-kilometergebied. Dus ook voor hobbydieren en dieren in dierenparken, zoals een kinderboerderij.

Virus en mensen
Het virus is niet gevaarlijk voor mensen. Alleen herkauwers worden ziek van het virus. De insecten die het virus verspreiden voeden zich met het bloed van dieren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een mens door dit specifieke insect wordt gestoken. Mocht dit tóch het geval zijn dan worden mensen hier niet ziek van.

Advies
Aanvullend op de verplichte maatregelen, gelden in de 20-kilometergebieden en dus ook de gemeente Soest de volgende adviezen:

* Zet herkauwers van één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang op stal. De ziekteverspreidende insecten zijn vooral vroeg in de avond en bij zonsopgang actief.
* In met insecticide behandelde stallen (verplichting) zijn minder insecten actief dan daar buiten. De kans op overdracht van het virus is daardoor kleiner.

* Zet ook paarden en varkens 's nachts op stal. Deze dieren zijn niet gevoelig voor de ziekte, maar kunnen de insecten wel voeden en zo in leven houden.

Meer informatie
Voor meer informatie over het bluetonguevirus, maatregelen en insecticiden kunt u contact opnemen met het Ministerie van LNV, telefoonnummer 0800 - 22 333 22 (gratis) of kijk op www.minlnv.nl

© 2004-2006 Gemeente Soest - Disclaimer