Unicef



El Salvador: Shakira lanceert campagne tegen geweld 08 november 2006, New York - In het Sportpaleis van San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, heeft popster Shakira op zondag 5 november duizenden studenten toegesproken die meededen aan een mars tegen geweld.

Ana Vilma de Escobar, vice-president van El Salvador (links), Shakira (midden) en Nils Kastberg (uiterst rechts), de regionaal Unicef-directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Foto: Unicef El Salvador/2006
Ana Vilma de Escobar, vice-president van El Salvador (links), Shakira (midden) en Nils Kastberg (uiterst rechts), de regionaal Unicef-directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Foto: Unicef El Salvador/2006

"Ik ben erg blij om jullie hier allemaal te zien. Velen van jullie doen al sinds vanmorgen vroeg mee aan de mars en zetten zo ook de eerste stappen op weg naar een betere toekomst voor El Salvador," zei de zangeres, die sinds 2003 ambassadeur is van Unicef.

In oktober is door de Verenigde Naties, waarvan Unicef deel uitmaakt, een rapport gepubliceerd waarin het gebruik van geweld tegen kinderen wereldwijd in kaart is gebracht. Volgens dit rapport behoort El Salvador tot de landen waar geweld tegen kinderen het meest voorkomt.

Campagne tegen geweld
Onder het motto Make The Difference by Not Being Indifferent (Maak het verschil door niet onverschillig te zijn) voert Unicef in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied campagne om kinderen tegen geweld te beschermen. De mars in San Salvador, waaraan ruim 8.000 studenten en padvinders meededen, en de bijeenkomst in het Sportpaleis vormden het startsein voor een reeks regionale activiteiten die de campagne onder de aandacht moeten brengen.

Shakira sprak in het Sportpaleis van San Salvador de duizenden deelnemers aan de mars tegen geweld toe. foto: Unicef El Salvador/2006 Shakira sprak in het Sportpaleis van San Salvador de duizenden deelnemers aan de mars tegen geweld toe. foto: Unicef El Salvador/2006

Shakira komt uit Colombia, een land dat net als El Salvador te kampen heeft met veel geweld. "Ik weet hoe het is om op te groeien in een land waar veel mensen denken dat ze geen toekomst hebben en daarom kiezen voor wetteloosheid en geweld."

Onderwijs en geweld
De zangeres wees in haar toespraak op het grote belang van onderwijs bij het terugdringen van geweld en armoede. "Geweld is een van de belangrijkste oorzaken voor het feit dat kinderen niet naar school gaan. Ook voor het feit dat kinderen van school wegblijven."

Maar er is hoop. "We leven maar één keer. Laten we daarom ons leven waardig leiden. Ik nodig jullie uit om vanaf vandaag een verschil te maken," zei Shakira tot besluit.