Ministerie lnv
http://www.minlnv.nl

nr.188 8 november 2006

Geslaagde conferentie dierziektenbeleid brussel

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is tevreden met de eerste stappen die gezet zijn om tot een samenhangend Europees dierziektenbeleid te komen. Tot gisteravond laat hebben diverse lidstaten en betrokken organisaties uitvoerig gesproken over de te nemen stappen tijdens een conferentie in Brussel. De conferentie stond in het teken van de afsluiting van een evaluatie van het dierziektenbeleid met als doel een eerste stap te zetten voor een nieuwe strategie voor 2007-2013.

Als belanghebbende in het Europese dierziektenbeleid heeft Nederland vorige week een advies uitgebracht om bij de uitwerking van het toekomstige beleid de nadruk te leggen op preventie, vaccinatie, gelijke financiering, monitoring en gegevensbeheer en gedifferentieerd dierziektenbeleid. Ook is Veerman van mening dat dierenwelzijn een prominente plaats verdient in de discussie met betrekking tot dierziekten.

Dé rode draad tijdens de conferentie was de grote aandacht voor preventie. Preventie is een belangrijk instrument in de strijd tegen dierziekten. Voorkomen is beter dan genezen. Een preventiestrategie moet gebaseerd zijn op risico-analyses en op versterking van inzet van hygiënemaatregelen. Preventieve maatregelen op bedrijfsniveau zijn primair de verantwoordelijkheid van de sector zelf. Minister Veerman is van mening dat er moet worden gezocht naar methoden om het risicobewust omgaan met hygiëne in het bedrijf te stimuleren.

Globalisering is een ontwikkeling die grote impact heeft op de diergezondheid. Keer op keer breken binnen Europa dierziekten uit die afkomstig zijn van elders in de wereld. Omdat grenscontroles nooit waterdicht zijn, is aanpak aan de bron en versterking van early warning en bewustwording bij reizigers nodig.

Een belangrijk risico voor de diergezondheid is de grote mate van internationale diercontacten. Het gaat daarbij vooral om de transporten van slachtdieren. Infecties kunnen zich via transporten over grote afstanden verspreiden. Veerman is voorstander van het verminderen van lange afstanden van het transport van levende dieren.

De lidstaten zijn van mening dat het vaccineren als instrument ter preventie en bestrijding van dierziekten een veel prominentere plaats verdient. Dit geldt zeker in relatie met ziekten waar een continue dreiging van uitgaat, zoals vogelgriep. In Europees verband moet gezocht worden naar de meest effectieve strategieën en moet via onder andere doelgroepgerichte voorlichting en onderzoek gestreefd worden naar een minimale verstoring van markt en handel. Ook is een goede onderzoeksagenda voor vaccin- en diagnostiekontwikkeling van groot belang. Bij de preventie en bestrijding van dierziekten bleek dat er meer aandacht nodig is voor de proportionaliteit van maatregelen.

Nederland is van mening dat er meer reliëf in de dierziektenaanpak nodig is en pleit voor een gedifferentieerde en risicogebaseerde aanpak. Hierdoor komen lidstaten tot maatwerk waarbij rekening wordt gehouden met de speciale positie van hobbydieren, kleinschalige houderijen en wilde dieren.

Nederland steunt voorstellen van de Commissie om voor de financiering van de kosten van de bewaking en bestrijding van dierziekten een geharmoniseerd systeem in te voeren. Met een geharmoniseerd systeem wordt het mogelijk de huidige grote verschillen in overheidsfinanciering tussen de lidstaten te verminderen.

NOOT voor de redactie (