Bank Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Den Haag, 8 november 2006

Gemeenten en corporaties logische partners voor oplossen onevenwichtigheden op de woningmarkt

Het overheidsveld is sterk in beweging. Dat geldt zeker voor de inrichting van de ruimte en de woningmarkt. De laatste inzichten op dit gebied heeft de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) gebundeld in de publicatie "Samen werken aan ruimte; economisch perspectief". Vandaag wordt deze publicatie op het congres "Woonpoort: van woonvisie tot woningbouw" in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag gepresenteerd.

In de publicatie schetst de BNG de uitdagingen waarvoor bestuurders van decentrale overheden en woningcorporaties staan. De bouwopgave, zeker in herstructureringsgebieden, is een zaak van lange adem. Door samenwerking kunnen onevenwichtigheden op de woningmarkt uiteindelijk beter worden bestreden. Volgens de BNG kan door samenwerking een hoger rendement worden behaald. Vanuit hun eigen maatschappelijke opdracht zijn beide partijen goed in staat het perspectief op lange termijn prioriteit te geven boven korte termijn fluctuaties in de vraag. Samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties lijkt dan ook het meest logisch voor een aantrekkelijke woon - en leefomgeving.

Voorwaarde is wel, dat gemeenten en corporaties - ieder vanuit hun eigen rol - als gelijkwaardige gesprekspartners aan tafel kunnen zitten. Van belang is, dat gemeenten een duidelijke langetermijnvisie voor de ontwikkeling opstellen, waaraan de politiek zich nadrukkelijk committeert. Politieke stabiliteit leidt tot hogere bereidheid tot investeren. Verder zullen gemeenten moeten investeren in het op peil brengen van kennis rond en van het bouwen. Onvoldoende kennis leidt tot fouten in de procedures waardoor aanzienlijke vertraging kan optreden. Bovendien heeft onvoldoende inzicht in bouwprocessen tot gevolg dat gemeenten initiatieven van partners in de bouwopgave ten onrechte met scepsis benaderen.

Naast het realiseren van de afgesproken bouwopgave kunnen woningcorporaties ook een belangrijke rol spelen in het verkleinen van de kloof tussen huren en kopen. Als aanvulling op de initiatieven die worden genomen om mengvormen tussen huren en kopen aan te bieden, kunnen corporaties een deel van hun bezit een flexibele bestemming geven. In tijden van conjuncturele opgang, waarbij de vraag naar koopwoningen groot is, zouden de corporaties dan een deel van hun bezit op de markt kunnen brengen. In tijden van economische zwakte, wanneer de vraag naar huurwoningen groot is en de koopmarkt stagneert, zouden corporaties bestaande woningen kunnen aankopen en vervolgens voor verhuur aan kunnen bieden.

De bouwopgave is onderdeel van de totale opgave voor de ruimtelijke inrichting van ons land. De BNG wijst op de belangrijke impuls die de samenwerking tussen publieke en private partijen geeft aan de planvorming en de totstandkoming van projecten. In veel gevallen is samenwerking tussen publieke en private partijen een bijna absolute voorwaarde om ruimtelijke projecten te realiseren. De rol van de private partijen is aanzienlijk breder dan die van bouwer. Hun inhoudelijke expertise, creativiteit en financiële expertise zijn niet minder belangrijk. Op basis van de nieuwe verhoudingen, die voortvloeien uit de Nota Ruimte, zullen projectontwikkelaars het kortetermijn opereren moeten vervangen door een benadering waarbij hun belangen op de lange termijn worden gerealiseerd. Dat vereist kennis, kunde, investerend vermogen en een lange adem, aldus de BNG. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft de publicatie inzicht in de bijdrage die de BNG kan leveren aan maatschappelijke investeringen.

Om haar reputatie als bank van en voor de publieke sector waar te maken, volgt de BNG de ontwikkelingen in het overheidsveld op de voet. De BNG, opgericht in 1914 en gevestigd in Den Haag, is de bank van de overheid en voor het maatschappelijk belang. De BNG voorziet in zo goedkoop mogelijke financiële dienstverlening en biedt zo toegevoegde waarde aan haar aandeelhouders en de Nederlandse publieke sector. Volgens de statuten is de BNG 'bankier ten dienste van overheden', zoals gemeenten, provincies, gemeenschappelijke regelingen, politieregio's en met overheden verbonden instellingen en bedrijven op het terrein van volkshuisvesting, openbaar nut, onderwijs en gezondheidszorg.

Voor nadere informatie kunt u e-mailen naar Communicatie en Informatie Management: cim@bng.nl