Gemeente Zoetermeer

Participatieraad adviseert Zoetermeer bij Wmo-beleid

Het Zoetermeerse college gaat een participatieraad in stellen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vorige maand stemde de gemeenteraad al in met het beleidskader Wmo waarin de rol van een participatieraad staat vermeld. Elke gemeente is verplicht belanghebbende doelgroepen bij de voorbereiding van Wmo-beleid te betrekken. De participatieraad is het formele orgaan dat het college zal adviseren bij nieuw Wmo-beleid. Er wordt nu een procedure gestart om een dergelijke raad samen te stellen.

Bij de vormgeving van het Zoetermeerse Wmo-beleid werd tot nu toe meegedacht door een tijdelijke participatieraad. Zoetermeer heeft positieve ervaringen met deze raad. De participatieraad is echter niet de enige vorm van participatie. Zoetermeer heeft ook stadsconferenties voor alle inwoners en speciale themabijeenkomsten georganiseerd om het Wmo-beleid vorm te geven. Op deze wijze komt het college tot een zo breed mogelijk gedragen Wmo-beleid.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat mensen met vragen over wonen, welzijn en zorg terecht kunnen bij één aanspreekpunt: het Wmo-loket dat de gemeente met ingang van volgend jaar opent in het stadhuis (en dat ook telefonisch en digitaal bereikbaar zal zijn).
De gemeente gaat vanaf 1 januari de lichtere vormen van hulp en ondersteuning organiseren. Die ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning of informatievoorziening. Ook gaat de gemeente de huishoudelijke zorg regelen. De gemeente krijgt daarnaast de taak ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Om dat waar te kunnen maken, moet de maatschappelijke ondersteuning beter aansluiten bij de behoeften en de directe leefomgeving van Zoetermeerders.