Deformatie van dijken vanuit de ruimte met millimeterprecisie gemeten
De stabiliteit van dijken in Nederland kan via nieuwe satelliettechnieken met grote precisie worden gemonitord. Studenten van de masteropleiding Geomatics van de TU Delft hebben dit aangetoond. Ze hebben met de satelliettechnologie onder meer laten zien dat de dijken rondom Marken tussen 1992 en 2001 met 10 centimeter zijn gezakt.
De nieuwe techniek gebruikt radarmetingen vanuit satellieten die vanaf 800 km hoogte signalen uitzenden. Vanaf 1992 hebben deze satellieten elke 35 dagen heel Nederland bemeten. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om deze grote hoeveelheden data te analyseren. De studenten hebben een nieuwe methode ontwikkeld om uit deze data bruikbare informatie over de deformatie (vervorming) van dijken te halen
Het is daardoor mogelijk om voor veel dijken met millimeterprecisie de stabiliteit te bepalen. Zo hebben de studenten onder meer aangetoond dat de dijken rondom Marken tussen 1992 en 2001 met 10 centimeter zijn gezakt. Ook de dijk bij Harlingen is over een lengte van minstens 10 kilometer verzakt, waarschijnlijk door de lokale zoutwinning. Veel dijken zijn ook stabiel gebleken. De stormvloed van 31 oktober jongstleden herinnert er echter aan hoe belangrijk de kwaliteit van de dijken is.
De Delftse studenten verwachten dat een routinematige inzet van de satelliettechniek kan bijdragen aan het monitoren van dijken zoals dat momenteel door de Waterschappen en Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd.
Het onderzoek is uitgevoerd door een team van zes studenten van de MSc-opleiding Geomatics. Het wordt op woensdag 8 november gepresenteerd van 15:00 tot 16:00 uur in collegezaal C van de Aula van de TU Delft (Mekelweg 5). Deze presentatie is openbaar.
Geomatics is de wetenschap en de techniek van het driedimensioneel meten, het in kaart brengen en visualiseren van geo-informatie. Toegang tot kennis over de aarde en de juiste interpretatie van de data is noodzakelijk om economische, ruimtelijke, en sociale veranderingen te begrijpen en te besturen. Dit snel groeiende vakgebied is dan ook een belangrijk gereedschap voor overheden, ondernemingen en ingenieursbedrijven.
Als antwoord op deze maatschappelijke ontwikkeling biedt de TU Delft vanaf september 2005 het nieuwe masterprogramma Geomatics aan. Dit wordt verzorgd door drie faculteiten: Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Civiele Techniek en Geowetenschappen en Techniek, Bestuur en Management.
Technische Universiteit Delft