Operatie Jong en FORUM: Week van Jong NL gaat naar Utrecht

Operatie jong

Vooraankondiging
Operatie Jong en FORUM: Week van Jong NL gaat woensdag naar Utrecht

Op woensdag 8 november is Integratie en Opvoeding het thema van de Week van Jong NL.
In de NL NieuwLand bus rijden deze dag onder andere minister Rita Verdonk, Cees van Eijck (wethouder Utrecht), Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek), Sadik Harchaoui en Steven van Eijck mee.

Op deze dag wordt een bezoek gebracht aan een aantal succesvolle Utrechtse projecten op het gebied van opvoeding en integratie. De projecten worden uitgevoerd door DOENJA Dienstverlening en stichting Al Amal.
DOENJA Dienstverlening is trekker van een aantal succesvolle projecten op het terrein van opvoedingsondersteuning in Utrecht. Al Amal is een vrouwenorganisatie voor Marokkaanse meisjes en vrouwen (leeftijd 10 jaar en ouder) in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De organisatie heeft als doel het welzijn van Marokkaanse meisjes en vrouwen in Kanaleneiland te verbeteren op gebied van scholing, voeding, opvoeding, vrije tijdsbesteding en veiligheid. Al Amal is in staat vrouwen te betrekken die doorgaans moeilijk bereikt worden en slaat hiermee een brug naar reguliere voorzieningen.

Programma:

- 12.30 uur Verzamelen NL Nieuwland Bus Jaarbeursplein, Utrecht. Ontvangst door Steven van Eijck.

- 12.40 uur Vertrek naar Vredenburg.
Instap minister Rita Verdonk en FORUM-directeur Sadik Harchaoui. Vertrek naar Hart van Noord.
Kennismakingsronden door Sadik Harchaoui

- 13.20 uur Ontvangst in Hart van Noord
Expertlunch : Rondetafelgesprek o.l.v. Sadik Harchaoui over 'opvoeding & integratie' met Rita Verdonk (Minister Vreemdelingenzaken & Integratie), Steven van Eijck (Commissaris Jeugd- & Jongerenbeleid), Cees van Eijck (wethouder Integratie Utrecht), Jan de Vries (Tweede
Kamerlid CDA, voorzitter fractiecommissie onderwijs), Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek), Trees Pels (themacoördinator Verwey-Jonker Instituut), Ben Rensen (jeugdarts GG&GD), Carine Thesingh (directeur Zorg & Welzijn DOENJA Dienstverlening) en Fatouch Chanaat (voorzitter
Al Amal). Tevens sluiten zich hierbij twee jongeren van de jeugdredactie aan.
- 14.05 uur Bezoek DOENJA Dienstverlening
Toelichting op de ketenbenadering in de wijk en de opvoedingsondersteuning vanuit DOENJA middels de projecten Tawazoun, Coaching Allochtone Ouders en Buurtmoeders. Door Carine Thesingh.
Aansluitend hoort u van de jeugdige deelnemers zelf hoe zij de projecten bij DOENJA ervaren.

- 14.50 uur Bezoek Al Amal
U ondervindt aan den lijve hoe een cursusdag van Al Amal verloopt, wanneer u samenwerkt met een aantal deelnemende jongeren.

- 15.35 uur Rondvraag & Slotwoord
Prominente genodigden en de gasten op locatie kunnen vragen stellen aan de projectleiders van DOENJA Dienstverlening en Al Amal. Afsluitend geeft Minister Verdonk geeft haar visie op Jeugd- & Jongerenbeleid in Nederland en bespreekt de bevindingen van de dag.
- 16.00 uur Einde programma

De NL Nieuwland Bus brengt u desgewenst terug naar het Jaarbeursplein.

Waarom de Week van Jong NL?
In Nederland zijn veel mensen betrokken bij het jeugd- en jongerenbeleid. Met veel inzet en betrokkenheid, maar vaak ook vanuit alleen de eigen invalshoek. Daardoor krijgen kinderen en jongeren niet altijd de juiste hulp op het juiste moment. Een sterk, integraal jeugdbeleid is daarom belangrijk. Een jeugdbeleid dat ook gericht is op álle jongeren in Nederland, want 'niet de afkomst maar de toekomst' telt. Zo hebben vooral preventieve voorzieningen nog altijd moeite om allochtone jongeren goed te bereiken. Dus gaat het ook over de toegankelijkheid van jeugdbeleid en jeugdvoorzieningen.

Voor meer informatie: http//:www.weekvanjongnl.nl

Noot voor de pers (