Rijksuniversiteit Groningen

Lactose-intolerantie te verhelpen met bacterie

Datum: 8 november 2006

Zuivelprodukten bevatten lactose (melksuiker). Naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de Europeanen moeite deze te verteren. Deze aandoening, lactose-intolerantie genoemd, uit zich onder meer in krampen, misselijkheid, winderigheid en 'gerommel' in de darmen. De precieze samenhang tussen deze symptomen en slechte vertering van lactose is nog onduidelijk.

Promovenda Tao He ontdekte dat bij personen die lactose slecht kunnen verteren een grote hoeveelheid lactose de passage van de mond tot het begin van de dikke darm versnelt. Ook de rol van gisting van lactose door bacteriën in de dikke darm werd onderzocht. Het bleek dat de hoeveelheid bacteriën in de dikke darm van lactose-intolerante personen veranderd kunnen worden. Dit door middel van inname van de probiotische bacterie Bifidobacterium longum en een yoghurt verrijkt met Bifidobacterium animalis. Ook de symptomen van lactose-intolerantie verminderden hierdoor. Het dieet is een veelbelovende strategie om vat op lactose-intolerantie te krijgen.

Tao He (1969) studeerde geneeskunde en voedingswetenschap aan de West-China University of Medical Sciences in Sichuan (China). Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie en het Center for Medical Biomics van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS). /JW

Datum en tijd

8 november 2006, 13.15 uur

Promovendus

mw. T. He

Proefschrift

Lactose intolerance: the role of colonic metabolism

Promotor

prof.dr. R.J. Vonk

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl