Lactose-intolerantie te verhelpen met bacterie
Datum: 8 november 2006
Zuivelprodukten bevatten lactose (melksuiker). Naar schatting heeft 10
tot 15 procent van de Europeanen moeite deze te verteren. Deze
aandoening, lactose-intolerantie genoemd, uit zich onder meer in
krampen, misselijkheid, winderigheid en 'gerommel' in de darmen. De
precieze samenhang tussen deze symptomen en slechte vertering van
lactose is nog onduidelijk.
Promovenda Tao He ontdekte dat bij personen die lactose slecht kunnen
verteren een grote hoeveelheid lactose de passage van de mond tot het
begin van de dikke darm versnelt. Ook de rol van gisting van lactose
door bacteriën in de dikke darm werd onderzocht. Het bleek dat de
hoeveelheid bacteriën in de dikke darm van lactose-intolerante
personen veranderd kunnen worden. Dit door middel van inname van de
probiotische bacterie Bifidobacterium longum en een yoghurt verrijkt
met Bifidobacterium animalis. Ook de symptomen van
lactose-intolerantie verminderden hierdoor. Het dieet is een
veelbelovende strategie om vat op lactose-intolerantie te krijgen.
Tao He (1969) studeerde geneeskunde en voedingswetenschap aan de
West-China University of Medical Sciences in Sichuan (China). Ze
verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Medische
Microbiologie en het Center for Medical Biomics van het Universitair
Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door
GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) en het
Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS). /JW
Datum en tijd
8 november 2006, 13.15 uur
Promovendus
mw. T. He
Proefschrift
Lactose intolerance: the role of colonic metabolism
Promotor
prof.dr. R.J. Vonk
Faculteit
medische wetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie
via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of
(050) 361 2200, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl
Rijksuniversiteit Groningen