Nr. 201
1 november 2006
Rotterdam omarmt Sturingsadvies Operatie Jong
Rotterdam omarmt het tweede deel van het Sturingsadvies "Koersen op het Kind, Kompas voor het nieuwe kabinet" van de commissaris Jeugd- en Jongerenbeleid Steven van Eijck. Het advies is vandaag overhandigd aan de minister-president. Jeugdwethouder Leonard Geluk: "Kinderen mogen niet de dupe zijn van de gecompliceerde structuur en het gebrek aan regie in de jeugdsector. Dit sturingsadvies pleit voor een kanteling in het jeugdbeleid. Uitvoering van dit advies maakt het voor ons mogelijk het kind daadwerkelijk centraal te stellen".
Het tweede deel van het Sturingsadvies gaat over de toekomstige financiering van het jeugdbeleid en de implementatie hiervan. In het advies worden 35 concrete aanbevelingen gedaan om de bundeling van taken op lokaal niveau te realiseren. Dit leidt tot meer efficiency en effectiviteit. Het gemeentebestuur van Rotterdam steunt de aanbevelingen in het sturingsadvies en zal het advies opvolgen. Wethouder Geluk: "Het is essentieel om te investeren aan de voorkant van de keten. Wacht niet tot het probleem haast onoplosbaar is maar wees er op tijd bij als er problemen zijn met kinderen. Hiervoor is voor een langere tijd een forse extra investering nodig, vooral in de grote steden".
Rotterdam steunt een aantal specifieke aanbevelingen in het bijzonder, zoals de focus op preventie met aandacht voor het creëren van goede ontwikkelingskansen voor kinderen en de invoering van een elektronisch kinddossier dat gekoppeld moet worden aan het elektronisch patiëntendossier. In de huidige praktijk zijn er veel betrokken instanties met ieder een eigen verantwoordelijkheid in de keten van de jeugdzorg. Er is echter geen totaaloverzicht. Het elektronisch kinddossier dat voor alle instanties toegankelijk is, biedt een goede uitkomst. Een andere belangrijke aanbeveling uit het Sturingsadvies is het creëren van sanctiemogelijkheden voor gemeenten zodat zij er zorg voor kunnen dragen dat alle jongeren tot 23 jaar een opleiding volgen totdat zij een startkwalificatie behalen. Ook onderstreept het gemeentebestuur het belang van het verlenen van doorzettings- cq. interventiemacht aan de wethouder Jeugd in geval van strikt omschreven crisissituaties. Op deze manier kan de wethouder indien nodig oplossingen afdwingen. Het advies om een aparte minister Jeugd te benoemen juicht Rotterdam van harte toe.
Het sturingsadvies sluit goed aan bij het Jeugdmanifest van de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag) dat op woensdag 8 november wordt gepresenteerd. Met dit manifest willen de grote steden het kabinet duidelijk maken dat zij pleiten voor een eigen aanpak. Hiertoe doen zij een aantal specifieke voorstellen.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam