Ingezonden persbericht


LANDELIJKE EN REGIONALE MEDIA

datum Dinsdag 24 oktober 2006

Leu en Landschap op Graafschap TV

Leu en Landschap

In de maand november besteedt Graafschap TV uitgebreid aandacht aan het leven op het platteland van de Achterhoek. Het programma `Leu en Landschap' haalt mensen voor de camera die de Achterhoek in het hart hebben gesloten. `Leu en Landschap' vertelt het verhaal van Achterhoekers die hun platteland levend proberen te houden. Met mooie plannen, grootse idealen en een nuchter verstand. Iedere woensdagavond in november, op Graafschap TV: Leu en Landschap.

Dit programma wordt gemaakt door Visser en Verweij, die o.a. het TV programma `Buitengewoon' hebben geproduceerd voor TV Gelderland.

`Leu en Landschap' wordt gesponsord door de Provincie Gelderland, De Rabobank, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Er komen ondermeer de volgende onderwerpen aan bod: het Landgoed Hackfort, de aanleg van de N318, Natuurbeheer met en door omwonenden, Achterhoek/Liemers Nationaal Landschap, Leefbaarheid in kleine kernen, Wijnbouw, alternatieve boeren, Zorgboerderijen en het Needse Achterveld.

Het TV programma bestaat uit 2 onderdelen van elk ongeveer 9 minuten.

Uitzenddagen zijn: woensdag 1 november woensdag 8 november woensdag 15 november woensdag 22 november woensdag 29 november

Tijdstip: Aansluitend aan het nieuws van 20.00 uur. (herhaling in de uurcyclus tot de volgende dag 20.00 uur)

Overzicht onderwerpen `Leu en Landschap'

Aflevering 1 - 1 november
N18
De N18 tussen Varsseveld en Enschede is hoog nodig aan verbetering toe. Er gebeuren veel ongelukken en de weg zit vaak verstopt. Na jarenlange discussie liggen er nieuwe plannen op tafel. Er zijn twee alternatieven: verbetering van de huidige weg of de aanleg van een twee- of vierbaans snelweg naast de huidige N18. Het bedrijfsleven kiest voor deze nieuwe weg maar in de streek is veel weerstand. De nieuwe weg zou door het natuurgebied Koolmansdijk komen te lopen en de inmiddels beroemde kerkenpaden van Zieuwent dwars doorsnijden. Momenteel worden de verschillende varianten onderzocht en in 2009 moet de definitieve beslissing vallen. Leu en Landschap laat voor- en tegenstanders van de nieuwe weg aan het woord.

Boerderijwinkels
In veel dorpen in de Achterhoek is de plaatselijke supermarkt inmiddels verdwenen. Daarvoor in de plaats schieten de landwinkels, de verswinkels en de boerderijwinkels als paddestoelen uit de grond. Leu en Landschap ging op bezoek bij een kaasmakerij in Geesteren en een landwinkel in Ulft waar vlees van eigen Schotse Hooglanders worden verkocht. We vroegen de eigenaren of de winkel echt een financiële bijdrage levert aan het agrarisch bedrijf. En wie zijn eigen de belangrijkste klanten van de landwinkel: toeristen of de plaatselijke bevolking?

Aflevering 2 - 8 november
Boelekeerlspad
In het natuurgebied Heidehoekse Vloed bij Zelhem hebben omwonenden samen met Staatsbosbeheer een wandelpad aangelegd. Het Boelekeerlspad, genoemd naar de Bullebak van de Achterhoek die de kinderen bij het water vandaan moest houden. Aanleg en onderhoud van het pad heeft omwonenden bij elkaar gebracht maar stelt ook veel wandelaars in staat dit nog jonge natuurgebied van dichtbij te bewonderen. Rond de zomer is hier het gekwaak van honderden boomkikkers te horen. In het natuurgebied dat zes jaar geleden nog grasland was, groeien vele orchideeën en zeldzame planten als de parnassia en de klokjesgentiaan.

Natuurhus
In Neede heeft een aantal verenigingen de handen in elkaar geslagen. Op initiatief van de plaatselijke scoutinggroep De Pakawevers, openden zij onlangs hun zelf gebouwde natuurhus, tot stand gebracht met financiële hulp van de provincie en Europa. In het natuurhus vinden dertien organisaties onderdak variërend van de plaatselijke milieuwerkgroep, de vleermuizen-werkgroep en Staatsbosbeheer. Maar ook welzijnsorganisaties hebben er een plaats gevonden, zij trekken overdag vanuit het Natuurhus met ouderen de omliggende bossen in. Het Natuurhus in Neede is een prachtig voorbeeld van wat samenwerking tot stand kan brengen, vindt gedeputeerde H. Keereweer van de Provincie Gelderland.

Aflevering 3 - 15 november
Wijngaarden
Met zijn 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek de grootste wijnstreek van Nederland geworden. Een kleine twintigtal boeren heeft zich op deze nieuwe markt gestort en er zijn zelfs plannen om het aantal wijngaarden nog verder uit te breiden. Dit voorjaar gingen de eerste flessen Achterhoekse wijn in de verkoop. Leu en Landschap bezocht tijdens de pluk de wijngaard Hesselink in Winterswijk en wilde weten of de Achterhoekse wijn een aardig toeristisch streekproduct is of werkelijk kan concurreren met een flesje Franse landwijn. Aan de (wijn)boer de vraag of zijn wijngaard nu meer oplevert dan een veldje aardappels.

Hackfort
De oude landgoederen in de Achterhoek staan onder druk. De traditionele inkomsten uit landbouw en houtkap lopen fors terug en gezocht wordt naar nieuwe activiteiten die geld opleveren voor het behoud van het landgoed. Veel landgoedeigenaren zoeken op de toeristische markt naar extra inkomsten. Op het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten krijgen de boeren gelegenheid speciale granen te verbouwen die in de eigen watermolen worden gemalen om in een traditionele oven gebakken te worden tot het Hackfortbrood. Maar ook een zorgboerderij, een eetcafé en bed en breakfast zorgen voor extra inkomsten. Voorwaarde bij al deze nieuwe activiteiten is dat het oorspronkelijke karakter van het landgoed behouden moet blijven. Hackfort is een experiment, als het plan Hackfort slaagt, krijgt het navolging op andere landgoederen van Natuurmonumenten.

Aflevering 4 - 22 november
Beekherstel
Veel beken in de Achterhoek zijn in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw rechtgetrokken om het water sneller te kunnen afvoeren. Het platteland stond in het teken van de landbouw en de boeren moesten droge voeten houden. De laatste jaren wint het besef terrein dat beken als de Berkel en de Groenlose Slinge ook grote waarde hebben voor de natuur. De natuur verplaatst zich immers door en langs het water. Op diverse plaatsen worden oude beeklopen hersteld en gaan

beken weer door het landschap kronkelen. Met de aanleg van vispassages bij stuwen kunnen vissen weer stroomopwaarts trekken. Leu en Landschap ging kijken bij het beekherstel-project van het waterschap Rijn en Ijssel bij Lebbebrugge en waadde door het naastgelegen zeer zeldzame broekbos om te weten te komen wat de natuur wijzer wordt van dit soort maatregelen.

Kleine initiatieven op het platteland
Vaak zijn het de grote organisaties die de publiciteit halen met natuur- en leefbaarheidprojecten op het platteland. Maar op veel plaatsen in de Achterhoek zijn ook kleine groepen vrijwilligers actief die op bescheiden schaal een bijdrage leveren aan landschap en cultuur in de Achterhoek. Zo koopt de G.A. van der Lugt Stichting typische Achterhoekse (natuur)monumenten aan die andere organisaties over het hoofd zien. De Stichting is onder meer eigenaar van van het 17e eeuwse korenspieker bij boerderij Kössink in de Winterswijkse buurtschap Huppel, een unieke graanopslagplaats in Nederland. De bewoners van het dorpje Noordijk wisten de sloop van hun oude schooltje tegen te houden en richtten er een prachtige tentoonstelling over Achterhoekse streekcultuur in. In deze aflevering van Leu en Landschap aandacht voor mooie kleine projecten in de Achterhoek.

Aflevering 5 - 29 november
Zorgboerderij
Op vele tientallen boerderijen in de Achterhoek heeft zorgopvang plaats. Boeren stellen ouderen, gehandicapten of ex-psychiatrische patiënten in de gelegenheid om te komen meehelpen op de boerderij. Soms heeft de zorg louter het karakter van dagopvang, soms is het een aanloop naar een betaalde baan. Leu en Landschap ging op bezoek op een van de vele zorgboerderijen om te weten te komen wat deze zorgboeren beweegt. Is het idealisme of ook een welkome inkomstenbron voor het bedrijf. En wat trekt mensen aan om op de boerderij te gaan werken?

Nieuwe landgoederen
De Achterhoek staat bekend om zijn vele landgoederen. Maar naast deze oude landgoederen worden op diverse plaatsen ook nieuwe landgoederen aangelegd. Vaak zijn het boeren die het bedrijf willen beëindigen maar hun grond niet in de steek willen laten. In ruil voor de bouw van een landhuis dat extra inkomsten oplevert, leggen zij op hun akkerland nieuwe natuur aan. Op deze wijze leveren zij een bijdrage aan de totstandkoming van natuurverbindingen door de Achterhoek. Leu en Landschap ging op bezoek bij een nieuw landgoed bij Doetinchem. Zes jaar geleden was het nog grotendeels maisland, tegenwoordig vliegen er de ijsvogeltjes langs de beek.

Uitzendgebied Graafschap TV

Aalten Berkelland Bronckhorst Brummen Doesburg Doetinchem Lochem Oost-Gelre Rijnwaarden Oude IJsselstreek Montferland Winterswijk Zevenaar Zutphen

Graafschap TV is sinds maandag 3 juli de regionale TV zender voor heel Oost- Gelderland en bereikt hiermee met de dagelijkse gepresenteerde televisieprogramma's ruim een half miljoen inwoners.

Voor de actuele frequentie's of kanalen kunt u kijken op de internetsite van de kabelmaatschappij, www.upc.nl of op www.graafschap.tv

Voor meer informatie over dit TV programma kunt u contact opnemen met:

Wim Maatman
Programmadirecteur

T. 0888 ­ 33 33 33
E. wim@graafschap.tv

---- --