GroenLinks

Oorlog tegen drugs: een doodlopende weg

Coca thee 7 november 2006

De VN-drugsverdragen, die de Amerikaanse ´war on drugs´ belichamen, zijn aan een grondige evaluatie toe. Nederland en andere EU-landen moeten het onderwerp op de wereldagenda zetten, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Mede op initiatief van GroenLinks vond vandaag een conferentie plaats in het Europees Parlement over de gevolgen van het huidige internationaal drugsbeleid. Vertegenwoordigers van tientallen maatschappelijke organisaties uit Europa en daarbuiten woonden de conferentie bij. Onder de sprekers was ook de burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink (PvdA), die zijn steun uitsprak voor de regulering van de handel in cannabis.

A drugsfree world, we can´t do it
In 1998 spraken landen in VN-verband met elkaar af om de wereld in 2008 vrijwel drugsvrij te maken. A drugfree world, we can do it, was het motto. Sindsdien is de ´oorlog tegen drugs´ in alle hevigheid voortgezet, wat leidde tot overvolle gevangenissen, overbelasting van het justitieel apparaat, toename van de georganiseerde misdaad, en grootschalige vernietiging van de traditionele coca- en papavervelden in Zuid-Amerika en Azië, met desastreuze gevolgen voor het milieu en de lokale bevolking.

Ondanks deze inspanningen zijn drugsgebruik en drugshandel anno 2006 alleen maar toegenomen ten opzichte van 1998. Vooral criminelen hebben geprofiteerd van het verbod op de handel van verdovende middelen, waar grote vraag naar is. Ook terreurorganisaties hebben door lucratieve drugshandel hun activiteiten kunnen financieren.

Kathalijne Buitenweg: "Het zero tolerance beleid werkt dus averechts. Nederland en andere Europese landen moeten in de aanloop naar de VN-drugsconferentie in 2008 aandringen op een wetenschappelijke evaluatie van de huidige internationale drugsverdragen, die dit heilloze beleid legitimeren. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, want de agenda voor de VN top wordt nu al vastgesteld."

Coca-thee

Op de conferentie waren ook vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen uit Bolivia en Colombia aanwezig. Zij vertelden dat hun leefomgeving en levenswijze ernstig zijn aangetast door de besproeiing van coca-velden met giffen.

Het cocablad, dat onder andere verwerkt is in coca cola en cocaïne, wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse bevolking van de Andesregio in Zuid-Amerika als voeding en medicijn. De nieuwe Boliviaanse regering, onder leiding van Evo Morales (een voormalige coca-boer), wil de export van legale coca-producten bevorderen, zoals thee en medicijnen.

Kathalijne Buitenweg bepleit een pragmatisch beleid ten aanzien van coca- en opium-producerende landen. "Laten we coca-thee importeren in plaats van coca-velden vernietigen."

zie ook

* http://www.encod.org/PROG129n.pdf

* http://www.bolivia.be/article.php3?id_article=112