Gemeente Ede

nummer 231 / Ede, 7 november 2006

Impuls voor campagne Je normen hebben waarde

Gemeente Ede wil initiatief overdragen aan samenleving

De gemeente Ede gaat het initiatief voor activiteiten die passen in het project `Je normen hebben waarde` meer en meer overdragen aan de samenleving. Er komt een campagne om inwoners van Ede te stimuleren in actie te komen. De campagne stelt de vraag: Wat doe jij voor je wijk? Het Integraal Wijkbeheer wordt betrokken bij Je normen hebben waarde.

Rode draad blijven de vijf themas wangedrag, rommel en viezigheid op straat, overlast van jongeren, intimidatie en geweld, vernielingen en diefstal. Ontmoeting, betrokkenheid en saamhorigheid zijn de sleutelwoorden die moeten passen bij de activiteiten. Ede blijft dus inzetten op gemeenschapszin. Dat gebeurt omdat verbondenheid zorgt voor betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Want: In een omgeving waar je plezierig woont en leeft en je buren kent, ben je eerder geneigd letterlijk en figuurlijk je stoep schoon te houden.

Toekomst
Er komt een campagne die de vraag stelt: Wat doe jij voor je wijk? Doel is buurten, dorpen, scholen, sportclubs, scouting, vriendenclubs, cafés, kerken enzovoort enthousiast te maken zelf activiteiten te ondernemen die refereren aan de vijf themas, aan betrokkenheid, aan saamhorigheid. Niet de grootschaligheid of de uitstraling en bereik ervan telt, maar het initiatief, het idee.
Ondersteunend is een te ontwikkelen website. Dit wordt en ontmoetingsplaats voor iedereen die wil meedoen, meelezen of ideeën kwijt wil. Alle projecten/activiteiten komen met omschrijving en een foto op de website te staan. Hier moet een inspirerende werking van uitgaan.
De website wordt uitgebreid met een poll om te stemmen op een stelling, er komen bijdragen van bekende Edenaren en Nederlanders en mogelijk een forum, waar mensen kunnen discussiëren. Mogelijk wordt een onderdeel Stem op het beste project ingevoerd.

Wijkbeheer
Het Integraal Wijkbeheer wordt actief betrokken bij Waarden & Normen. Een idee is samen met het Wijkbeheer een vervolg te geven aan de opschoonacties, die afgelopen zomer in diverse wijken in Ede en de buitendorpen zijn geweest. Uit eigen ervaring en landelijk onderzoek blijkt dat kleinschalige buurtgerichte activiteiten het meeste effect sorteren als het gaat om sociale cohesie in de wijk en verantwoordelijkheid voor de eigen woonomgeving. Het zorgt voor een veilige wijk.
Het Wijkbeheer vormt de oren en ogen van de wijk en heeft goede contacten met politie, Woonstede, Welstede en het Toezichtteam van de gemeente. Zo werken de partijen samen bij buurtoverlast. Hoewel de burger nu aan zet is, is ondersteuning vanuit achterliggende organisaties (Wijkbeheer, Woonstede, Welstede, politie, onderwijs) van belang.

---