Gemeente Sneek


Sneek presenteert plannen voor hotel en uitbreiding park

Op dinsdag 7 november 2006 houdt de gemeente Sneek een inloopbijeenkomst over de bouwplannen van het Van het Valkhotel en de uitbreiding van het burgemeester Rasterhoffpark. Ook is er dan gelegenheid voor het stellen van vragen en het maken van opmerkingen. De bijeenkomst wordt gehouden van 16.00 tot 19.30 uur in de Waltastins

In 2002 en in december 2005 ging de gemeenteraad van Sneek in meerderheid akkoord met de plannen voor vestiging van een hotel aan de oever van de zandwinput.

In de plannen wordt het hotel gesitueerd aan de oever van de voormalige zandwinput, die gehandhaafd blijft. Het gebouw bestaat grotendeels uit vier lagen met een totale hoogte van dertien meter. Sommige delen krijgen twee, drie of vijf bouwlagen. Het deel met de vier bouwlagen komt aan de waterkant, met aan de westzijde een bebouwingsaccent van vijf bouwlagen. Het hotel bevat onder andere 148 kamers, een restaurant en (conferentie)zalen.

Het gemeentebestuur is ingenomen met de vestiging van een dergelijk hotel bij Sneek en zit dit als een belangrijke economische kans. De komst van het hotel zorgt voor een forse verbreding van de totale hotelcapaciteit in en rond de stad en de ervaring elders blijkt dat de onderhavige hotelformule een eigen vraag creëert. Zowel de recreatieve (particuliere) markt als de zakelijke markt wordt hiermee op een voor Sneek nieuwe en aanvullende wijze worden bediend. Verder past de hotelvestiging in het provinciale beleid om Sneek als toeristisch recreatieve kern te versterken en - last but not least - is de vestiging goed voor de werkgelegenheid.

Gelet op de omvang en de ervaringscijfers mag verwacht worden dat het hotel aan directe werkgelegenheid ongeveer vijfendertig fulltime banen oplevert en rond de zestig deeltijdbanen. Ook indirect wordt de werkgelegenheid gestimuleerd, zowel tijdens de bouw als later tijdens de reguliere bedrijfsvoering. Het hotel zal gebruik maken van met name lokale leveranciers en dienstverleners, waarbij te denken valt aan een wasserij voor het linnengoed, een warme bakker en andere leveranciers van versproducten, een hoveniersbedrijf, een horeca-slagerij en een schoonmaakbedrijf. Verder biedt het hotel mogelijkheden voor de plaatsing van personeel uit minder kansrijke groepen op de arbeidsmarkt.

Consequenties natuur
De keuze van de locatie bij het park is de afgelopen periode nadrukkelijk in discussie gebracht. Zo werden door onder andere de Vogelwacht Sneek vraagtekens gezet bij de ligging van het hotel direct naast het park en in de nabijheid van het natuurgebied Witte en Zwarte Brekken. Ook waren er bezwaren tegen de aanleg van een ontsluitingsweg, omdat dit de omvang van het park verkleinde en het kappen van boombeplanting nodig maakte.

De consequenties voor de natuur zijn uitgebreid onderzocht. Dit heeft geleid tot drie belangrijke wijzigingen in de oorspronkelijke plannen. Zo wordt de ontsluitingsweg van het hotel verschoven naar de buitenrand van het park, omdat de eerder geplande route door het park tot teveel verstoring zou leiden. Verder wordt met het oog op de aanwezigheid van vleermuizen aan de hand van een speciaal opgesteld verlichtingsplan de lichtverstrooiing vanuit het hotel en van de auto's beperkt. In de derde plaats wordt de verdwenen boombeplanting gecompenseerd.

Door het bouwplan op een goede wijze af te stemmen op de natuurwaarden wordt het mogelijk de ligging van het hotel bij het park en langs de snelweg A7 optimaal te benutten. De ligging heeft belangrijke voordelen: een goede ontsluiting, een zichtlocatie, een aantrekkelijke omgeving, een korte afstand tot de binnenstad en mogelijkheden voor aanvullende recreatie in het park. Dit zijn goede randvoorwaarden om de hotelvestiging tot een succes te maken. De ontsluitingsweg naar het hotel langs de buitenrand van het park wordt aangesloten op de nieuwe rotonde, die wordt aangelegd als onderdeel van het aangepaste wegtracé van de A7. Bij het hotel worden zo'n 270 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Compensatie bomenkap
Vanwege de werkzaamheden in en rond het park moest en zal nog bos- en parkgebied worden opgeofferd. Deze gebieden worden gecompenseerd met de factor 1,5, oftewel er komen anderhalf keer zoveel bomen terug als er gekapt zijn. Voor een deel van de compensatie voor de bomen is ruimte bij het Rasterhoffpark. Voor de noodzakelijke aanvullende compensatiemaatregelen (10,5 hectare) zijn planvoorstellen in voorbereiding. Als mogelijke plaats voor vervanging is ondermeer het toekomstige woongebied Harinxmaland aan de noordkant van de stad in beeld.

Los van de kap van de bospercelen worden, ter hoogte van het nieuwe parkeerterrein bij het hotel, tevens 36 solitaire bomen gerooid, merendeels knotwilgen. De knotwilgen worden uitgegraven en elders in het park teruggeplant. Op het hotelperceel worden op het parkeerterrein en rondom de bebouwing solitaire bomen en overig groen aangeplant.

Uitbreiding park met nieuwe natuur
In opdracht van de gemeente heeft de Grontmij een plan opgesteld voor uitbreiding van het park in zuidelijke richting met circa 6,5 hectare. Uitgaande van een invulling die vanuit de beslotenheid van het park een overgang creëert naar het aansluitende open landschap sluit het park aan bij het zuidelijker gelegen natuurgebied Witte en Zwarte Brekken, dat een open karakter heeft. De overgang leidde tot een opdeling in drie gebieden.

Tussen de bestaande elzensingels, waar de oorspronkelijke slotenstructuur gehandhaafd blijft, is bosbeplanting gepland. Aan de parkzijde is gekozen voor aansluiting op het bestaande park, met rafelige bosranden, natuurvriendelijke oevers en groepen bomen in het gras. De ruimte die niet beplant wordt gaat in zuidelijke richting geleidelijk over van droog naar nat.

In de meest natte gedeelten kan zich moeras ontwikkelen met plukjes elzen en wilgen langs de randen. Hierdoor ontstaat een halfopen ruimtelijke structuur. De weilanden langs de zuidrand van de visplas behouden hun open karakter. Hier blijft dus sprake van een inrichting met vochtige bloemrijke weilanden met plas-dras karakter, poelen en natuurvriendelijke oevers langs de watergangen. Door de vele overgangen van open naar dicht en van droog naar nat ontstaan mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe natuurwaarden. De gronden van de zomerpolder langs de Woudvaart zijn niet in de plannen meegenomen. De openheid blijft hier volledig gehandhaafd.

Recreatief gebruik
Door de nieuwe inrichting en de aanleg van nieuwe paden ontstaan aanvullend mogelijkheden voor recreatief gebruik. Het gaat dan om een matig intensief gebruik in aansluiting op het park naar een extensief gebruik in aansluiting op het open landschap. Het nieuwe pad aan de buitenrand op de polderkade kan eventueel voor een deel van het jaar worden afgesloten. Om te voorkomen dat loslopende honden de aangrenzende weilanden in rennen, wordt aan weerzijden van de polderkade een brede sloot met natuurvriendelijke oevers en rietkragen aangelegd.

Vanwege het recreatief medegebruik is als bijzonder element in de polderkade een houten vlonderconstructie opgenomen. Deze heeft een ronde vorm in aansluiting op de ronde vormen van andere bijzondere punten in het park (amfitheater en uitzichtpunt). Op of bij de vlonder kan met panelen informatie worden gegeven over de specifieke waarden van de omgeving. In de winter is een gebruik als opstapplek voor schaatsers mogelijk, in combinatie met een 'koek en zopie'. Voor bezoekers van het park en schaatsers is het de bedoeling om (extra) parkeergelegenheid te maken op het weilandje tussen de A7 en de 'oude' weg naar Oppenhuizen.

Het plan voorziet niet in de aanleg van ligplaatsen, noch in het nieuwe deel van het park, noch bij het hotel.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 26-10-2006