Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
7 november 2006

Maastrichts onderzoek spreekt eerdere onderzoeksresultaten tegen

Duct Tape is geen effectieve behandeling tegen wratten

Maandag 6 november verscheen in het tijdschrift "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine" een artikel over het effect van Duct Tape bij wratten. Het artikel: "The efficacy of Duct Tape versus placebo in the treatment of verruca vulgaris (warts) in primary school children" is geschreven door onderzoekers van de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Uit dit onderzoek blijkt dat Duct Tape geen effectieve behandeling is voor wratten. Dit resultaat is sterk in tegenstelling tot de resultaten van een eerder onderzoek in 2002, dat destijds veel media-aandacht kreeg.

Duct Tape is een sterk klevende tape die verkrijgbaar is in de meeste doe-het-zelf zaken. In een eerder in 2002 gepubliceerd onderzoek door Focht en collega's bleek dat Duct Tape effectiever was dan bevriezen (cryotherapie, 85% versus 60%). Duct Tape leek dus een mooie manier om van wratten af te komen; geen pijnlijke stikstofbehandelingen of lastige langdurige salicylzuurbehandelingen meer, maar simpelweg een plakkertje plakken en de wrat verdwijnt. Echter, destijds was er nogal wat commentaar op de kwaliteit van dit onderzoek. Mede geattendeerd door een huisarts die het idee dropte in de ideeënbus van de vakgroep huisartsgeneeskunde, besloten de onderzoekers van de UM dit onderzoek over te doen, maar dan beter.

Voor het onderzoek werden 1.440 kinderen op drie grote basisscholen in Maastricht benaderd. Uiteindelijk deden 103 kinderen met wratten mee aan het onderzoek. Zij werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep plakte zes weken lang een stukje Duct Tape op hun wrat, de tweede groep bracht één nacht per week een placebo (een beschermring die bij likdoorns wordt gebruikt). Na zes weken werd het effect van de behandelingen op de wrat bekeken.

Uiteindelijk bleek dat de Duct Tape niet werkte. Na zes weken was bij 16% van de kinderen in de Duct Tape groep de wrat verdwenen, bij de placebogroep was dit 6%. Dit verschil was lang niet statistisch significant. Wat ook duidelijk naar voren kwam was dat de Duct Tape bij 80% van de kinderen niet goed bleef zitten. Relatief veel kinderen (15%) kregen er jeuk of uitslag van, waardoor enkele kinderen met het onderzoek moesten stoppen. Dat maakte de Duct Tape behandeling ook nog eens een lastige behandeling.

De conclusie van het Maastrichtse onderzoek is dat Duct Tape niet geadviseerd moet worden in de behandeling van wratten. Het blijft slecht zitten, werkt niet en kinderen ervaren bijwerkingen. Deze resultaten zijn van belang omdat sommige artsen Duct Tape als behandeling voor wratten adviseren.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Dr. M. Spigt , tel 043 388 2309, e-mail m.spigt@hag.unimaas.nl. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.