Voorstel restauratie begraafplaats Tongerseweg
Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad deze maand een voorstel voor over de restauratie en aanpassingen van de begraafplaats aan de Tongerseweg. Dat de begraafplaats grote monumentale en cultuurhistorische waarde heeft, staat vast. De gemeenteraad heeft dan ook enkele jaren geleden al geconstateerd dat als de stad dit wil behouden er een kwaliteitsimpuls nodig is. Een eerste stap in die richting is het op orde brengen van de bestaande begraafplaats. Hoe dat gebeurt, wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. In een volgende fase wordt toegewerkt naar een totaalproduct op het gebied van begraven en cremeren.
De kwaliteitsimpuls van de bestaande begraafplaats gaat enerzijds om het verbeteren en herstellen van wat er al is en anderzijds om het uitbreiden van de begraafplaats voor nieuwe functies die te maken hebben met de verscheidenheid van begraven en cremeren.
Verbeteren en uitbreiden capaciteit
De paden worden gerenoveerd en de bereikbaarheid van graven wordt vergroot door een herinrichting van de grafvelden. Ook de groenvoorziening wordt aangepakt. Er is restauratie nodig aan het monumentale poortgebouw en aan de ommuring. Ook worden in de komende jaren samen met de stichting Tongersehof ongeveer 250 monumentale graven hersteld. De bewegwijzering wordt verbeterd en aangevuld met een digitale informatiezuil bij de ingangen.
Wat betreft de uitbreiding van de begraafcapaciteit is het nodig om vervallen graven te saneren. Gestart wordt met herinrichting en sanering van een 7-tal grafvelden aan de noordzijde van de begraafplaats ( Javastraat) uit de periode van na 1945 die een nieuwe capaciteit oplevert van ongeveer 1400 graven. Belanghebbenden zijn hierover geïnformeerd.
Het is onvermijdelijk dat een deel van de kosten die hiermee gemoeid zijn door een tariefsverhoging moeten worden gedekt. Voorgesteld wordt om dit in fases verspreid over zeven jaar uit te smeren. Volgend jaar met 15% en daarna elk jaar een verhoging van 10%. Daar staat tegenover dat de tarieven in Maastricht al jarenlang aanzienlijk lager liggen dan het landelijk gemiddelde én dit overigens ook blijven na de tariefsverhoging. De tarieven veranderen ook omdat de huidige tarievenstructuur niet meer aansluit op de wettelijke regelgeving. In de belastingmaatregel 2008 zullen de aanpassingen worden verwerkt.
Uitbreiden functie begraafplaats
Onderdeel van de kwaliteitsimpuls is ook een uitbreiding van de functie van de begraafplaats. Er wordt op termijn gestreefd naar een totaalaanbod van begraven en cremeren met daarin meegenomen nieuwe voorzieningen ten behoeve van het overlijden, afscheid nemen, begraven of cremeren. In de uitbreiding wordt ook gedacht aan een nieuw urnenveld, verstrooiingsveld en kindergrafveld.
In 2001 gaf de Raad al groen licht om te komen tot een zogenaamd uitvaartgebouw. Toen werd er gesproken van een aula met condoleanceruimte en daarvoor werd al een samenwerkingstraject (PPS) gestart met DELA en Sassen Dielemans als potentiële kandidaten. DELA heeft zich in dat proces teruggetrokken, waardoor Sassen Dielemans als enige mogelijke partner overbleef. Het college legt nu echter aan de raad voor dat het positief staat tegenover het toevoegen van een kleinschalige crematievoorziening aan het uitvaartgebouw. Vanwege deze aanpassing zal een herstart van het samenwerkingstraject plaatsvinden en DELA er weer opnieuw bij worden betrokken. Door de kleinschaligheid wordt overigens geen concurrentiepositie beoogd richting het in ontwikkeling zijnde regionale crematorium te Eijsden.
Gemeente Maastricht