Unicef
Samen voor alleenstaande kinderen
Verkiezingscampagne even stilgelegd voor nieuwe campagne Unicef
Den Haag, 7 november 2006 - Vandaag hebben politici van verschillende politieke partijen op het Plein in Den Haag de handen ineengeslagen tegen hiv en aids. Samen met Jörgen Raymann - Special Representative van Unicef Nederland - verzorgden zij de aftrap voor Unicef's nieuwe campagne 'Unite for Children. Unite against Aids'. Met deze campagne vraagt Unicef aandacht voor alle kinderen die wereldwijd getroffen worden door de gevolgen van hiv en aids. Bij de handeling werden gezamenlijk acht silhouetten van kinderen van elk drie meter hoog, die symbolisch door aids waren omgevallen, weer op hun voeten gezet.
Met 'Unite for Children. Unite against Aids' vraagt Unicef aandacht en werft het fondsen voor kinderen die worden getroffen door hiv en aids. Deze kinderen worden momenteel nauwelijks bereikt met zorg en hulp. Minder dan 5% van alle hiv-positieve kinderen krijgt medicijnen en minder dan 10% van alle kinderen die wees zijn geworden als gevolg van de aidsepidemie, ontvangt hulp van buitenaf.
En dat terwijl kinderen het meest te lijden hebben onder de wereldwijde aidsepidemie. Ruim 15 miljoen kinderen hebben een of beide ouders aan de ziekte verloren. Het gevolg is vaak dat ze voor hun broers en zussen moeten zorgen, hun opleiding afbreken, in hun ontwikkeling worden beperkt en kwetsbaar worden voor misbruik, ondervoeding en ziektes, zegt directeur van Unicef Nederland, Henk Franken. Aids ondermijnt samenlevingen, omdat niet alleen ouders, maar ook andere belangrijke volwassenen en zorgverleners -zoals gezondheidswerkers, leraren, ondernemers en politiemensen- in de omgeving van het kind aan de ziekte sterven. Als er niet wordt ingegrepen, zullen er tegen 2010 naar schatting 25 miljoen aidswezen zijn.
Joaninha
In de campagne van Unicef Nederland met de slogan 'Als er niemand meer is die voor haar zorgt, zorgen wij voor haar' staat Joaninha centraal. Joaninha is een 11-jarig meisje uit Mozambique, die haar beide ouders heeft verloren en nu voor zichzelf én haar jongere zusje Chica zorgt. Joaninha staat symbool voor alle kinderen die er net als zij door hiv en aids 'helemaal alleen' voor staan.
Wereldwijde samenwerking
Unicef vindt dat landen, overheden, het bedrijfsleven, hulporganisaties en individuen nu massaal in actie moeten komen om al de kwetsbare kinderen te beschermen tegen de gevolgen van de aidsepidemie. Kinderen en jongeren die er alleen voor staan, moeten worden geïdentificeerd en geholpen. Nationale en lokale overheden en particuliere hulporganisaties moeten worden ondersteund in het bieden van adequate zorg en steun aan deze kwetsbare groep. Ook het sociale vangnet van families moet worden ondersteund. Kinderen en jongeren moeten toegang krijgen tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg en zij moeten de juiste informatie krijgen zodat zij zichzelf kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld besmetting met het virus.
Voor de campagne zet Unicef onder meer televisie- en radiospots en advertenties in. Op 20 november - de Dag van de Rechten van het Kind - organiseert Unicef een filmpremière in Tuschinski Amsterdam en een spreekbeurtactie voor basisschoolleerlingen waaraan ruim 1300 basisscholen meedoen.
Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor.
* * *