Gemeente Tilburg
Datum
7 november 2006
Nieuwe stoep voor de Cityring gelegd
Eerste stappen op toekomstig stadsplaveisel al mogelijk
Vandaag is het eerste deel van het trottoir van de Cityring gelegd. Het gaat om een proefstuk, aangelegd tussen de Langestraat en de Stationstraat aan de zijde van de gevels tegenover het Station.
Iedereen kan, daar waar nog aan de stoep gewerkt wordt, lopen op een stukje fietspad. Tijdens de aanleg blijven alle panden bereikbaar. De aangelegde stoep wordt doorgetrokken richting de Noordhoekring. Het trottoir is bijna 4 meter breed. Meer ruimte voor voetgangers dus.
Afhankelijk van het weer is deze stoep rond de jaarwisseling klaar. Hierna begint het werk aan het fietspad.
Beter bereikbaar
Wethouder Els Aarts (verkeer en vervoer): "Het aanleggen van het nieuwe trottoir is een van de eerste zichtbare elementen van de nieuwe Cityring zoals deze wordt. De komende jaren verandert er veel ten goede aan het straatbeeld, maar tijdens de werkzaamheden aan de weg is er voorlopig nog even minder ruimte voor autoverkeer. De gemeente probeert de overlast hiervan zo goed als het kan te beperken." Enkele voorbeelden hiervan zijn de Knegtelgarage gratis op zaterdag, verkeersregelaars bij het kruispunt Bisschop Zwijssenstraat / Paleisring, langer groen voor autoŽs bij de voetgangersoversteek Koningsplein, alternatieve (veilige) routes voor fietsers, een gratis citypendel en meer openbare verlichting voor verkeersdeelnemers waar het nodig is.
Achtergrond Cityring
Door toenemende bevolkingsgroei, automobiliteit en economische groei van Tilburg was de bereikbaarheid van het centrum in de toekomst niet meer te garanderen. Met de aanleg van de Cityring kan de leefbaarheid en bereikbaarheid van de binnenstad ook in de toekomst veiliggesteld worden. De Cityring wordt gevormd door de Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. De autoŽs rijden in één richting, over twee rijstroken, met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor minder kruisend verkeer, dat beter doorstroomt. Ook bussen rijden op de twee rijstroken.
Door minder verkeersruimte te maken ten opzichte van de situatie met twee richtingen, is het mogelijk meer ruimte aan voetgangers en fietsers te geven. Fietsers blijven in twee richtingen rijden over vrij liggende fietspaden. Voetgangers krijgen een bredere stoep. Verder komt er meer groen en is er aandacht voor kunst in de open ruimte. De aanleg van de Cityring duurt van september 2006 tot 2012.
Meer informatie voor de pers:
Brugt Groenevelt, woordvoering gemeente Tilburg: 013-542 8333 / 0612916887
---- --