---
PERSBERICHT
Nummer: 263 / SW
Datum: 7 november 2006
Ruim vier ton voor landbouwprojecten
De provincie Fryslân stelt E 407.738 beschikbaar voor negen landbouwprojecten. Hiervan komt E 365.971 uit SEB-landbouw, E 32.600 uit het Actieprogramma duurzame landbouw en E 9.227 uit het budget Plattelandsbeleid. In totaal zijn in de tweede helft van 2006 negen projecten voor subsidie ingediend, die allemaal zijn gehonoreerd.
Gedeputeerde Anita Andriesen vindt de landbouw in Fryslân vanuit economisch en landschappelijk perspectief van groot belang. 'De sector biedt in onze provincie meer werkgelegenheid dan gemiddeld in Nederland. De landbouw heeft ongeveer 75 % van de Friese ruimte in gebruik. Een gezonde landbouwsector is daarom niet alleen een voorwaarde voor het in stand houden van werkgelegenheid, maar ook voor behoud en versterking van het landschap. Wij willen agrarische ondernemers daarom graag steunen bij het ontwikkelen van duurzame en economisch perspectiefvolle vormen van landbouw. '
Meer informatie over de negen projecten staat in de bijgevoegde bijlage. Voor een toelichting op de inhoud van de projecten en de beschikbare subsidie per project verwijzen wij u naar de projectindieners zelf. Naast de bijdrage van de provincie is er vaak sprake van bijdragen van andere overheden, onderwijsinstellingen, fondsen en eigen inbreng. Namen en telefoonnummers van de projectindieners staan vermeld in de bijlage.
---- --
1. Projectnaam: Weidemelk Noardlike Fryske Wâlden
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Wageningen Universiteit
Adres: Haarweg 333
Postcode: 6709 RZ Plaats: Wageningen
Naam contactpersoon: Anjo Elgersma Functie: Universitair hoofddocent
Telefoon: 0317 - 483523 Telefax: E-mail: anjo.elgersma@wur.nl
Korte omschrijving van het project:
Er is een grote variatie aan type bedrijven in de regio Noordelijke Friese Wouden, varierend van biologische tot gangbare met meer intensieve bedrijfsvoering. Onderzoek afgelopen winter liet zien dat de melkvetzuursamenstelling van boeren uit de regio in positieve zin afweek van het landelijk gemiddelde. Gegevens van het weideseizoen ontbreken. Onderzocht wordt daarom of (onbeperkte) weidegang hogere gehalten CLA oplevert dan beperkte weidegang en zeker dan stalvoedering bij rantsoenen met veel maiskuil. Daartoe zullen middels enquetes de gegevens worden gekoppeld aan de melkanalysegegevens. Verder is het van belang om na te gaan of de rangorde van de bedrijven bij wintermelk en zomermelk vergelijkbaar is. De gegevens van de winter- en zomeranalyses zullen daarvoor ook gezamenlijk worden geanalyseerd.
Doel van het project:
Onderzoek naar relaties tussen het grasland- en voermanagement van de bedrijven in dit gebied met de melksamenstelling in het weideseizoen, vooral qua vetzuren.
Duur van het project:
oktober 2006 - januari 2007
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
Meer kennis en inzicht in melkkwaliteit in relatie tot management. Dit is nuttig voor zowel de deelnemende bedrijven als voor de zuivelcoöperatie. De zuivelverwerkende industrie heeft toenemende interesse in processen die de samenstelling van rauwe boerderijmelk bepalen. Het zou op termijn kunnen leiden tot handvaten voor productie van melk met een verbeterde samenstelling. Dit kan op termijn leiden tot toekomstige gezondere melk en zuivelproducten voor de consument, wat positieve effecten zal hebben op de volksgezondheid.
2. Projectnaam: Bio-vergisting digistaatverwerking tot korrel en compost
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Ecolana
Adres: Ternaarderweg 4A
Postcode: 9151 AD Plaats: Holwerd
Naam contactpersoon: F.S. Antonides Functie: deelnemer
Telefoon: 0519 - 561928 E-mail: fenn.antonides@gmail.com
Korte omschrijving van het project:
Het is een milieu-demoproject t.b.v. vermindering van ammoniakemissies en -depositie door het restproduct van een (co)mestvergistingsinstallatie, het digistaat, te drogen en te verwerken tot korrel en compost. Dit moet leiden tot verbetering van de bodemdiversiteit en de druk op het milieu verminderen.
Doel van het project:
Het restproduct van het (co)vergistingsproces, het digistaat, tot een belangrijk meerwaardig product ontwikkelen ter verbetering van milieu en bodemdiversiteit, waarbij kennisontwikkeling en uitwisseling belangrijk zijn.
Duur van het project:
juli 2007 - december 2008
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
Het project moet leiden tot vermindering van ammoniakemissies en -depositie door het restproduct van een (co)mestvergistingsinstallatie, het digistaat, te drogen en te verwerken tot korrel en compost. Het gevolg hiervan moet zijn een verbetering van de bodemdiversiteit en een vermindering van de druk op het milieu.
Kwantitatief:
Het is een demoproject met een proefopstelling op 280 ha. binnendijkse gronden, welke zijn opgenomen in het gezamenlijk bouwplan van de vereniging Ecolana. Bij Ecolana zijn een viertal ondernemers aangesloten. Verder zal kennisontwikkeling en uitwisseling plaatsvinden via de netwerken van WUR en Nij Bosma Zathe.
3. Projectnaam: Eko-arrangementen
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Friese Mileu Federatie
Adres: Postbus 713
Postcode: 8901 BM Plaats: Leeuwarden
Naam contactpersoon: Miriam Velter Functie: medewerker biologische landbouw
Telefoon: 058 - 2890303 Telefax: E-mail: m.velter@friesemilieufederatie.nl
Korte omschrijving van het project:
Het eko-arrangement is een meerdaagse vakantie die bestaat uit een verblijf in combinatie met een aantal duurzame activiteiten en producten. Tijdens het arrangement wordt ruimschoots aandacht besteed aan biologische landbouw doordat de vakantieganger overnacht, één of meerdere maaltijden gebruikt of deelneemt aan activiteiten op een biologisch bedrijf. Kern van elk arrangement is het logeren of kamperen op het platteland. Het project wordt uitgevoerd in het gebied van de Noardlike Fryske Wâlden. Het past uitstekend in het werkprogramma Noardlike Fryske Wâlden. Het gaat hier in het bijzonder om de punten: landbouw als voorname drager van landschappelijke en ecologische rijkdom, versterking recreatie en ontwikkeling van hoogwaardige en duurzame (logies- en verblijfs) faciliteiten.
Doel van het project:
* Het vergroten van de bekendheid met biologische producten en de biologische landbouwmethode
* Het vergroten van de vraag naar biologische producten
* Het vergroten van de afzet van biologische producten in het directe verkoopkanaal in de drie noordelijke provincies.
* Het stimuleren van het ontwikkelen van nevenactiviteiten met een toeristische inslag op het noordelijke platteland.
* Het vormen van duurzame samenwerkingsverbanden van lokale organisaties op het gebied van natuur en cultuur en de accommodatiehouders, gericht op de ontwikkeling en uitvoerig van Eko-arrangementen.
* Het vergroten van het aanbod van duurzame recreatieve en agro-toeristische accommodaties.
Duur van het project:
1/1/7 t/m 31/12/8
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
* Het bewustzijn van de relatie tussen biologische landbouw en regionaal landschap en milieu wordt vergroot.
* De bekendheid met biologische producten en biologische landbouwmethode wordt vergroot.
Kwantitatief:
* Het ontwikkelen van twaalf verschillende Eko-arrangementen: vier per provincie. In 2007 twee in Fryslân.
* Minimaal 350 vakantiegangers op een ontspannen manier kennis laten maken met biologische bedrijfsvoering en de bijzondere kwaliteit van biologische levensmiddelen.
* Het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van een nevenactiviteit op toeristisch gebied op minimaal 10 biologisch agrarische bedrijven.
* Het bereiken van min. 250.000 potentiële deelnemers aan de Eko-arrangementen
* De vraag naar biologische producten wordt vergroot.
* De afzet van biologische producten in het directe verkoopkanaal in de drie noordelijke provincies wordt vergroot.
4. Projectnaam: Biologische huiskamerproeverijen
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Friese Mileu Federatie
Adres: Postbus 713
Postcode: 8901 BM Plaats: Leeuwarden
Naam contactpersoon: Miriam Velter Functie: medewerker biologische landbouw
Telefoon: 058 - 2890303 Telefax: E-mail: m.velter@friesemilieufederatie.nl
Korte omschrijving van het project:
De waardering voor biologische producten omhoog te brengen door de opzet van een reeks proeverijen in de huiskamer van enthousiaste gebruikers van biologische producten.
Doel van het project:
. het vergroten van de bekendheid en waardering van biologische producten en de biologische landbouwmethode bij de genodigden
. het vergroten van de vraag naar biologische producten van de deelnemers
. het vergroten van de afzet van biologische producten
. het vergroten van de ervaring van koks in opleiding met het bereiden van biologische- en streekproducten
Duur van het project:
15-10-2006 t/m juni 2007
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief: een grotere bekendheid en waardering van biologische producten en de biologische landbouwmethode bij de consumenten die hebben deelgenomen aan de proeverijen;
een grotere afzet van biologische producten in Fryslân;
koks in opleiding hebben ervaring met het bereiden van biologische- en streekproducten.
Kwantitatief: dertig huiskamerproeverijen op diverse locaties (dorpshuizen en bij mensen thuis) die worden bezocht door in totaal minimaal 250 consumenten.
5. Projectnaam: Klimaat en landbouw Noord-Nederland
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: LTO Noord (onder voorbehoud)
Adres: Lavendelheide 9
Postcode: 9202 PD Plaats: Drachten
Naam contactpersoon: Peter Prins Functie: Beleidssecretaris
Telefoon: 0512 - 30 50 00 Telefax: 0512 - 30 50 01 E-mail: pprins@LTONoord.nl
Korte omschrijving van het project:
In het najaar van 2004 is in het Noordelijk Landbouwberaad de wens uitgesproken om de relatie tussen de klimaatontwikkelingen en de landbouw in Noord-Nederland nader te verkennen. Dit heeft geresulteerd in de vorming van een projectgroep waarin de noordelijke provincies, de WUR, LTO-Noord, Grontmij en het programmabureau van het BSIK-programma 'Klimaat voor Ruimte' deelnemen. Hierbij wordt, voor een tijdsperiode van ca. 50 jaar, gekeken naar de relatie tussen klimaatverandering, de betekenis hiervan voor de landbouwperspectieven in Noord-Nederland en de ruimtelijke aanpassingsmogelijkheden voor de landbouwsector. Binnen het project wordt met name aandacht besteed aan de vraag op welke wijze hierop met regionaal beleid gestuurd kan worden. Onderscheid wordt gemaakt tussen de deelgebieden in het Noorden op basis van grondslag en de verschillende sectoren en teelten. De noordelijke projectlijn is vervolgens gecombineerd met een nationaal onderzoeksproject dat parallel werd opgezet vanuit Wageningen. Goede reden voor de combinatie is gelegen in het feit dat vanuit het nationale deel klimaat- en marktscenario's worden ontwikkeld die in Noord-Nederland een uitwerking in het regionale beleid en in de agroketen kunnen krijgen. Dit biedt op beide niveaus meerwaarde.
Doel van het project:
De gevolgen van klimaatverandering zijn nog moeilijk te voorzien maar kunnen omvangrijk zijn. Het is gunstig als mogelijke aanpassingen (vroeg)tijdig door actoren, overheid en maatschappij in samenhang worden herkend en, in samenhang met andere ontwikkelingen die ingrijpen op het landelijk gebied, ter hand worden genomen.
Duur van het project:
vier jaar
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
* het ontwikkelen van geïntegreerde EU-scenario's (klimaat en markt);
* effecten van de scenario's op de landbouw in Nederland;
* ontwikkelen van maatregelen om de landbouw in Noord-Nederland klimaat- en marktproof te maken
6. Projectnaam: Managementtraining melkveehouderij van nu naar de toekomst
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: PTC+ Oentsjerk
Adres: Sanjesreed 4 / Postbus 85
Postcode: 9062 ZJ Plaats: Oentsjerk
Naam contactpersoon: Frans van Loenen Functie: trainer
Telefoon: 058 - 2543700 Telefax: E-mail: f.vanloenen@ptcplus.com
Korte omschrijving van het project:
PTC+ heeft jarenlang een cursus Middelbaar Kader Rundveehouderij verzorgd, als vervolg op de 3-jarige AOC opleiding Veehouderij. In 1996 kwam aan deze opleiding een einde. Later kwamen er steeds uit verschillende hoeken vragen/opmerkingen of het niet mogelijk was hier toch weer mee te starten. Dat is gebeurd. Eerst viel de cursus onder de studiefinanciering. In 2005 veranderde dat en nam het aantal studenten aanzienlijk af. In 2005-2006 is de opleiding verzorgd met inbreng (ook financieel) van de Melkveeacademie. Vanaf 2006 bestaat de inbreng van de Melkveeacademie alleen uit een introductie over de werkwijze van de academie. Financiële inbreng is niet meer mogelijk.
Het principe en de werkwijze van de Melkveeacademie wil PTC+ wel blijven toepassen. De kinderziekten uit het eerste jaar moeten weggewerkt en de ideeën van de Melkveeacademie moeten in de nieuwe opleiding worden verweven. Bovendien moet worden gezocht naar partners en de opleiding moet een meer coachend karakter krijgen. Verder moet dit traject een daadwerkelijke toepassing krijgen.
Doel van het project:
Studenten die de 4-jarige MBO-veehouderijopleiding met succes hebben gevolgd nog een korte praktische vervolgopleiding aanbeiden gericht op melkveehouderij. Door ontwikkeling van nieuwe lestechnieken moet de cursus betaalbaar blijven. Deze nieuwe lestechnieken zullen in het project worden ontwikkeld en geïmplementeerd.
Duur van het project:
28-8-2006 t/m 1-5-2008
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
Studenten die de opleiding voltooien zijn voor 80 - 90 % bedrijfsopvolgers in de melkveehouderij, nu of op termijn. Zij die het bedrijf nog niet kunnen opvolgen en zij die geen ouderlijk melkveebedrijf hebben vinden gemakkelijk een functie in bedrijfsleven en buitenland.
Kwantitatief:
aan de opleiding 2006 - 2007 doen 22 studenten meen
aan de opleiding 2007 - 2008 doen naar verwachting minimaal 22 studenten mee
7. Projectnaam: Precisielandbouw Waddengebied
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Stichting Precisielandbouw de Wadden
Adres: Kr. Annesstraat17
Postcode: 9078 VJ Plaats: Oudebildtzijl
Naam contactpersoon: A. Miedema Functie: secretaris
Telefoon: Telefax: E-mail: info@loonbedrijfmiedema.nl
Korte omschrijving van het project:
Door het toepassen van nieuwe technologische ontwikkelingen wordt de kwaliteit van de bodempercelen van akkerbouwers in NW Fryslân in kaart gebracht. Na analyse worden de resultaten (d.m.v. DGPS) vertaald in locatiespecifiek poten van aardappels en zaaien van andere gewassen, afstemming van bemesting, grondbewerking en gewasbescherming. D.m.v. praktijkscholing worden de deelnemers beter bewust van een duurzaam gebruik van de bodem. Naast een betere beheersing van het bedrijfsproces leidt dit tot een rendementsverbetering en een vermindering in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mineralen.
Doel van het project:
* Kwaliteitsverbetering producten
* Betere kennis van de samenstelling en dynamiek van de bodem
* Rendementsverhoging van de bedrijven
* Vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
* Vermindering van het gebruik van mineralen
* Betere beheersing bedrijfsproces
* Inspelen op de gevolgen van bodemdaling
* Voor zover van toepassing: het in een akkerbouwrotatie duurzaam gebruiken van archeologisch waardevolle percelen (terpen en oeverwallen)
Duur van het project:
1-6-2006 t/m 31-12-2007
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
* Kwaliteitsverbetering producten
* Betere kennis van de samenstelling en dynamiek van de bodem
* Rendementsverhoging van de bedrijven
* Vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
* Vermindering van het gebruik van mineralen
Kwantitatief:
- 800 ha. landbouwgrond, 8 akkerbouwers, 11 bedrijven
- 5 % opbrengstverhoging
8. Projectnaam: Versterking van het rendement van de fruitbedrijven in Fryslân
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Telersvereniging Reine Victoria
Adres: G. van Saksenlaan 49
Postcode: 9079 KE Plaats: St. Jacobiparochie
Naam contactpersoon: Dhr. D. de Groot Functie: Coördinator
Telefoon: Telefax: E-mail:
Korte omschrijving van het project:
Door het opzetten en uitbouwen van samenwerkings- en bundelingsvormen bij telers, het toepassen van innovatieve activiteiten in de teelt van fruitgewassen en de stimulering van de afzet van fruit, komen tot een beter rendement van de fruitteelt in Fryslân en meer in het bijzonder van de pruimenteelt.
Doel van het project:
Door middel van de in het project genoemde maatregelen te komen tot een beter rendement van de fruitteelt in Fryslân. In het bijzonder van de pruimenteelt.
. Het opzetten en verder uitbouwen van samenwerkings- en bundelingsvormen bij telers zoals centrale sortering, gezamenlijke afzet, gezamenlijke inkoop.
. Innovatieve activiteiten in de teelt van fruitgewassen zoals: het (mede) ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe rassen, niewe onderstammen, nieuwe teeltmethoden en nieuwe gewasbeschermingsmethoden.
. Stimulering van de afzet van fruit, in het bijzonder van de pruimen uit Fryslân als streekeigen product.
Duur van het project:
1-1-6 t/m 31-12-2008
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief: een nieuwe telersvereniging met een brede opzet voor alle fruitgewassen, een pilotproject met vier nieuwe pruimenrassen en proeven met rendementsverbetering en bestrijding van pruimenmot zonder chemische middelen.
Kwantitatief: één nieuwe telersvereniging, één pilotproject met vier nieuwe pruimenrassen en productverbetering.
9. Projectnaam: Meervoudig ruimtegebruik verzilte gebieden in het Waddengebied
Gegevens aanvrager:
Naam instelling: Van Hall Larenstein
Adres:
Postcode: Plaats:
Naam contactpersoon: Hans Verhoogt / Bert Schutte Functie: trekker/directeur
Telefoon: Telefax: E-mail:
Korte omschrijving van het project:
Het Nederlands kustgebied kenmerkt zich door een hoge mate van dynamiek en het voorkomen van veel vaak tegengestelde belangen. Thema's als onder ander verzilting, agrarische productie, waterberging, natuurontwikkeling, recreatie en kustverdediging maken dat de inrichting en het beheer van het kustgebied aan verandering onderhevig is. Dit project behelst een integrale aanpak van het meervoudige ruimtegebruik van kustgebieden. Op basis van de nieuwe economische activiteit schelpdierteelt in binnendijkse gebieden wordt, samen met betrokken actoren, onderzocht hoe dit te verweven is met waterberging, natuurontwikkeling, recreatie en kustverdediging. Centraal in dit project staat kenniscirculatie. Nieuwe kennis en inzichten op het gebied van schelpdierteelt worden getoetst en vergeleken met de huidige inrichting en beheer van het kustgebied. Doel is te komen tot een duurzame inrichting en beheer van kustgebieden die ondersteund wordt door alle relevante belanghebbenden.
Doel van het project:
Aan de hand van gerichte cases over schelpdierteelt komen tot kenniscirculatie met betrekking tot meervoudig ruimtegebruik in het kustgebied. Deze kennis dient verankerd te worden in het onderwijs en onderzoek en bij de overheid en in het bedrijfleven.
Er zijn twee hoofddoelen te onderscheiden:
a. Een aanzet te geven tot het vaststellen van de haalbaarheid van schelpdierteelt rond de Waddenzee. Minimaal betekent dit een uitspraak wat de meest bepalende factoren en knelpunten rond de Waddenzee hiervoor zijn en een voorstel waarin mogelijke concepten concreet worden uitgewerkt.
b. Om in de toekomst met bovengeschetste problematiek om te gaan is nieuwe kennis nodig, maar is het ook nodig dat deze nieuwe kennis en reeds bestaande wordt verspreid enerzijds onder de huidige generatie ondernemers, beleidsmakers en kenniswerkers daarin op te leiden, maar ook om jonge mensen in dit gedachtegoed op te leiden. Door middel van stakeholder bijeenkomsten, stageplaatsen en afstudeerplaatsen het uitwerken van cases voor jongere jaars, kennisuitwisselingsbijeenkomsten wordt dit bereikt.
Duur van het project:
1-10-06 t/m 31-10-07
Verwachte resultaten van het project:
Kwalitatief:
Nieuwe kennis betreffende schelpdierteelt in kweeksystemen wordt ontwikkeld en hoe dit te combineren is met andere ruimtelijke functies van een gebied. Er worden verschillende partijen in ene gebied bij elkaar gebracht en er vindt een concrete uitwerking plaats van mogelijke aquacultuur concepten. Verder wordt structurele inbedding gezocht door de nadrukkelijke inbedding in het onderwijs en de nauwe betrokkenheid van het werkveld.
Kwantitatief:
* een visie op de realiseerbaarheid van duurzame aquacultuurteelt in het Waddenzeegebied, gecombineerd met meervoudig ruimtegebruik;
* bouwstenen voor integrale externe projecten in de praktijk voor vele studierichtingen, scholing voor onderwijzend personeel in nieuwe kennisgebieden en samenwerking met het werkveld;
* een versterkt en structureel netwerk van verschillende onderwijs- en kennisinstellingen in het Friese en Zeeuwse werkveld.
---- --
Provincie Friesland