Hoogheemraadschap van Rijnland


informatieavond Aalsmeer
Blauwalg problematiek toegelicht op informatieavond Aalsmeer

Persbericht, 6 november 2006

Op korte termijn kunnen er geen structurele maatregelen worden genomen om de bloei van blauwalgen in de Stommeerwegsloot en delen van de Kleine Poel te voorkomen. Wel wil en kan het hoogheemraadschap van Rijnland de overlast van blauwalgen aanpakken om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het "plantje" is namelijk hardnekkig. Dat was de boodschap op de informatieavond van maandag 6 november, waarbij bewoners van de Stommeerwerg en Uiterweg in de gemeente Aalsmeer aanwezig waren.

Blauwalgen zijn een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen. In diepe wateren is de groei van blauwalgen het grootst. Ook in ondiepe systemen zoals de Westeinder kan, zeker in de nazomer, een grote bloei tot stand komen. Wat deze algen bijzonder maakt is dat ze drijfvermogen kunnen ontwikkelen. Onder bepaalde omstandigheden wordt het drijfvermogen zo groot dat ze drijflagen aan het wateroppervlak kunnen vormen. Deze drijflagen vormen dan de grootste overlast in de vorm van stankoverlast en mogelijk zuurstofloosheid.

Wat doet Rijnland op dit moment aan overlast door blauwalgen?

De overlast die blauwalg heeft veroorzaakt, heeft Rijnland geprobeerd aan te pakken door het opzuigen van de drijflaag, afdamming met bigbags (grote kunststof zakken met een kubieke zand er in), doorspoelen van de watergangen met een pomp en een schouw op overhangende takken. Voor het komende jaar gaat Rijnland door met deze maatregelen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk obstakels, die de doorstroming voorkomen, tijdig te verwijderen. Ook de bewoners aan de Stommeerwegsloot zullen hun onderhoudsplicht moeten nakomen en Rijnland zal voor de goede zaak dit expliciet handhaven.

Mogelijke maatregelen korte termijn

Structurele maatregelen om de overmatige groei op de korte termijn te beheersen zijn volgens Rijnland heláás niet mogelijk. Er is wel een tweetal maatregelen gepland om voor de komende jaren de overlast zoveel mogelijk te beperken. Allereerst door de overmatige groei tijdig proberen te signaleren door een waarschuwingssysteem. Momenteel is, mede door Rijnland, een voorstel gedaan om te komen tot een landelijk bruikbaar instrument dat het voorkomen van drijflagen dagelijks locatiespecifiek kan voorspellen. Eind dit jaar wordt duidelijk of Rijnland dit systeem gaat worden ontwikkeld.

Een tweede mogelijke maatregel om overlast tegen te gaan is het aanbrengen van lokale systemen om de vorming van drijflagen tegen te gaan. Dit zouden mengers kunnen zijn voor de moeilijke ondiepe wateren, zoals de Stommeerwegsloot. Tevens zijn voor de lange termijn een structureel inzicht en maatregelen nodig om de waterkwaliteit en andere problemen in Aalsmeer aan te pakken. Daartoe is op initiatief van de gemeente en in samenwerking met Rijnland recent een waterplanproces gestart.

Kortom: gezamenlijk (bewoners schonen), Rijnland (maatregelen op korte en lange termijn) en gemeente (opstellen en uitvoeren van een waterplan samen met Rijnland) zullen we de schouders eronder moeten zetten om dit hardnekkige overlast probleem hanteerbaar te houden. Een aantal bewoners heeft zich aangemeld voor een klankbordgroep. Hierin gaan zij samen met Rijnland en de gemeente zoeken naar oplossingen om via een doorspoelplan de blauwalgproblematiek in de toekomst te beperken.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401.