Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
informatie

|7 november 2006                   |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1132                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1143                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1. Extra geld voor Opvoeden in de Buurt

De Gemeente Utrecht besteedt in 2007 en 2008 E2,2 miljoen extra aan pedagogische hulpverlening aan jonge kinderen. Het ministerie van VWS geeft dit geld om de oprichting van Ouder-Kind-Centra te stimuleren. Utrecht heeft samen met 6 andere gemeenten een voortrekkersrol in het landelijk project Opvoeden in de Buurt. Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Almere, en de provincies Noord Brabant, Flevoland en Utrecht hebben afspraken gemaakt met het ministerie van VWS over extra pedagogische hulpverlening aan jonge kinderen. Utrecht besteedt het extra geld vooral aan verbetering en uitbreiding van bestaande vormen van hulpverlening, zoals Samen Starten, een methode waarmee op de consultatiebureaus wordt gewerkt om vroegtijdig opvoedingsproblemen bij jonge kinderen te ontdekken. Ook worden de opvoedbureaus uitgebreid naar meer wijken. Op voorscholen worden nu opvoedcursussen gegeven. Met dit geld kunnen meer ouders deelnemen aan deze cursussen. In Kanaleneiland wordt het project de Voorlees Express uitgebreid. Hierbij gaan jongeren thuis voorlezen bij Marokkaanse en Turkse kinderen. In Overvecht is een extra pedagogische begeleider op de peuterspeelzalen en op de voorscholen, de zogenaamde zorgconsulent gestart. De zorgconsulent ondersteunt de leidsters bij het signaleren van opvoedingsproblemen bij de peuters. Ook deze vorm van opvoedingsondersteuning wordt uitgebreid.

Ouder-Kind-Centra
Uiteindelijke wordt alle hulpverlening voor ouders en kinderen ondergebracht in de nog op te richten Ouder-Kind-Centra. Dit worden makkelijk herkenbare locaties in de wijk waar ouders en kinderen terecht kunnen voor informatie en advies over opvoeding. Utrecht wil dat deze centra er voor 2010 zijn in Overvecht, Hoograven, Kanaleneiland, Noordwest en Leidsche Rijn.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 286 10 55


2. Doelen bijgesteld bij start extra inzet maatschappelijke opvang

Zwerfjongeren krijgen zorg, huisuitzettingen worden voorkomen en wachtlijsten voor dakloze gezinnen en tienermoeders zijn weggewerkt. Dit is een aantal van de ambities van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang. Het college houdt hier aan vast en heeft besloten te starten met de uitvoering van het Plan. Voorlopig met bijgestelde doelstellingen, omdat het rijk de financiële afspraken rond het Plan nog niet nakomt.

In februari van dit jaar ging het college akkoord met het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang van het rijk en de vier grote steden (G4). Het doel van dit zevenjarig Plan is om per 2013 alle 1250 huidige dak- en thuislozen in Utrecht in een individueel traject te hebben. In totaal gaat het om 4400 mensen. Bovenop de al bestaande inzet van de uitvoerenden van het Plan zullen schuldhulpverlening, outreachend maatschappelijk werk, gezinsopvang en de nachtopvang uitgebreid worden. Er komen extra trajecten voor woonbegeleiding en alcoholverslaafden krijgen dagopvang.

Het geld dat hiervoor nodig is wordt voor ongeveer tweederde uit extra AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) budget betaald. De ophoging van het budget hiervoor is inmiddels door het rijk gerealiseerd. Voor ongeveer eenderde moet dit Plan door extra gemeentelijke uitgaven gefinancierd worden. De minister van Financiën heeft de mondelinge toezegging gedaan om zorg te dragen voor aanvullende financiering, als er financieringsproblemen zijn bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de uitvoering van het Plan. De benodigde extra middelen voor de gemeenten zijn er vrijwel niet. Het financiële knelpunt komt neer op E 4 miljoen oplopend in 2007 tot ruim E 6 miljoen vanaf 2009.

In G4-verband is een lobbytraject gestart voor de begrotingsbehandeling van VWS en het nieuwe kabinet. De uitvoering van het Plan van Aanpak kan daar echter niet op wachten. Vooral omdat voor de effectuering van de extra AWBZ-zorg, gemeentelijke cofinanciering noodzakelijk is. AWBZ-zorg zonder flankerend beleid (zoals extra schuldhulpverlening, woonbegeleiding) is vrijwel zinloos. Vooruitlopend op de resultaten van de lobby is besloten toch te starten met een beperkte uitvoering van het Plan van Aanpak MO. De oorspronkelijke ambities blijven daarbij gehandhaafd.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44


3. Woningen aan de Piramidedreef
De gemeente heeft het plan om woningen te bouwen op het terrein van de Piramidedreef 5. In de Nota van Uitgangspunten wordt voorgesteld om ongeveer 18 middeldure eengezinswoningen te bouwen en een gemeenschappelijke tuin aan te leggen. Al in 2005 is het besluit genomen om hier te gaan bouwen. In deze nota zijn nu de randvoorwaarden geformuleerd die de gemeente aan de nieuwbouw stelt. De concept Nota van uitgangspunten wordt voor commentaar naar de wijkraad Overvecht gestuurd. Omwonenden worden op de hoogte gesteld via een wijkbericht en er wordt een informatieavond georganiseerd. Daarna wordt de definitieve Nota van Uitgangspunten vastgesteld. In de loop van 2007 wordt een ontwikkelaar geselecteerd en in 2008 kan de uitvoering starten. Mogelijk worden de woningen dan eind 2009 opgeleverd.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


4. Horecavergunning Kromme Nieuwegracht 16-18
Het college heeft besloten om een horecavergunning te verlenen aan een pand aan de Kromme Nieuwe Gracht. Al eerder, eind augustus 2006, was er een bouwvergunning verleend. De aanvraag is getoetst en er zijn geen redenen gevonden om de aanvraag te weigeren. Wel is handhaving van de openbare orde een punt van aandacht. De omwonenden hebben in een eerder stadium hun zorgen geuit. zij worden door middel van een brief op de hoogte gesteld van het besluit.

Meer informatie: Sari Klatter, 030- 286 14 90


5. Startnotitie Uitbreiding golfbaan Haarzuilens Het college heeft ingestemd met de uitbreiding van de golfbanen in Haarzuilens. Om die plannen uit te werken is een startnotitie opgesteld. Deze notitie wordt nu vrijgegeven voor consultatie. De startnotitie betekent de aftrap voor het opstellen van een Nota van Uitgangspunten. Hierin staat het gemeentelijk kader waarbinnen de uitbreiding kan plaatsvinden. Belangrijke randvoorwaarde die de gemeente stelt is dat er een openbaar toegankelijk wandelpad wordt aangelegd rondom de nieuwe golfbaan. De golfvereniging werkt inmiddels aan een plan om de huidige 9 holes baan uit te breiden naar een 18 holes baan. Verder wil de vereniging de drivingrange en het huidige clubgebouw verplaatsen. De uitbreidingswens past binnen het inmiddels vastgestelde Landinrichtingsplan Haarzuilens en wordt ook opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48

---- --