WET GIRAAL EFFECTENVERKEER DRINGEND AAN HERZIENING TOE
Amsterdam, 7 november 2007 - De Wet giraal effectenverkeer is dringend aan herziening toe. Dit stelt Bjarni Schim, advocaat bij NautaDutilh in zijn proefschrift "Giraal effectenverkeer en goederenrecht". Vandaag is Schim op dit onderwerp gepromoveerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
De Wet giraal effectenverkeer kent belangrijke lacunes en inconsistenties, met name in verhouding met het goederenrecht in het Burgerlijk Wetboek. Dit leidt tot onduidelijkheid en onzekerheid op een aantal terreinen van het effectenverkeer. Sinds de invoering van de wet in 1977 is er veel veranderd. Vrijwel alle effectentransacties worden tegenwoordig giraal afgewikkeld, papieren transacties zijn vaak zelfs niet meer mogelijk. Ook is in het effectenverkeer een sterke internationale dimensie aanwezig vanwege de gefuseerde effectenbeurzen (Euronext) en clearingbedrijven (LCH Clearnet en Euroclear).
De wetgever hier heeft met de Wge een solide juridische basis aan willen geven. Deze wetgeving staat echter op gespannen voet met het algemene goederenrecht van het Burgerlijk Wetboek (BW). Een belangrijk knelpunt is volgens Schim het aspect dat alle effecten die onder de Wge vallen object zijn van een 'gemeenschap', een zogenoemd verzameldepot.
"De inpassing van de Wge in het systeem van het goederenrecht is verre van duidelijk''. Zo beschrijft de Wge de levering van een effect door middel van een bijschrijving op naam van de koper. Dat is echter niet hetzelfde als een levering overeenkomstig het BW. Volgens Schim is er geen sprake van een 'levering' van effecten bij een bewaardepot, maar van een bijschrijving zoals bij een girale betaling. Deze constatering heeft vergaande consequenties voor de rechtspositie van de eigenaar en van de bewaarder van de girale effecten.
Naast inconsistenties constateert Schim ook een aantal lacunes. "Ten tijde van de invoering van de Wge werden effecten nog in papieren vorm uitgegeven en was de gedachte dat beleggers zelf hun effecten door middel van bewaargeving in het girale systeem van de Wge zouden inbrengen. Een regeling van uitgifte (van effecten) is daardoor waarschijnlijk over het hoofd gezien''. Aan een dergelijke regeling is in de loop der jaren een grote behoefte ontstaan.
De promovendus bekijkt de juridische consequenties voor wat betreft de rechten en plichten van eigenaren, intermediairs en bewaarders,, en voor onder meer de levering en beslaglegging van effecten. Volgens Schim moet de huidige 'gemeenschapsfiguur' worden vervangen door een figuur van een afgescheiden vermogen, zoals dat bij beleggingsfondsen het geval is.
Bjarni Schim is zes jaar als docent en onderzoeker verbonden geweest aan Sectie Burgerlijk Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Thans is hij bij NautaDutilh als advocaat actief op het terrein van het bank- en effectenrecht. Daarnaast is Bjarni Schim fellow bij het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Van het proefschrift is ook een handelseditie beschikbaar: Giraal Effectenverkeer en Goederenrecht, door mr. B.F.L.M. Schim; Kluwer 2006. ISBN nummer: 90 13 03946 4
Over NautaDutilh
NautaDutilh is één van de leidende, onafhankelijke en grootste advocatenkantoren in de Benelux met ruim 400 advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het kantoor heeft vestigingen in Amsterdam, Brussel, Londen, Luxemburg, New York en Rotterdam.
NautaDutilh biedt juridische dienstverlening op het hoogste niveau en adviseert een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. NautaDutilh onderhoudt wereldwijd niet-exclusieve relaties met internationale topkantoren.
Perscontacten
Van Kempen PR & PA
Laura Walburg
Telefoon: 070 346 3760
Mobiel: 06-17236391
l.walburg@kempenpr.nl