Gemeente Schiedam



07 november 2006

Gemeente geeft ontheffing voor verbranden kerstbomen

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat alweer gedacht wordt aan het organiseren van activiteiten rond oud en nieuw. Zo is het in een aantal wijken al jaren traditie om tussen kerst en nieuwjaar kerstbomen te verzamelen, zodat tijdens de jaarwisseling een groot vreugdevuur ontstoken kan worden. In het verleden verliep die kerstbomenjacht niet altijd zonder problemen. De gemeente Schiedam wil de traditie van het kerstboomverbranden niet doorbreken, maar wil wel graag dat de laatste week van het jaar voor iedereen in goede harmonie verloopt. Daarom is het van belang om een aantal duidelijke afspraken te maken.

In de kerstvakantie trekken veel jongeren erop uit om zoveel mogelijk kerstbomen bij elkaar te sprokkelen. Veel mensen beleven plezier aan deze kerstbomenjacht en het resultaat in de vorm van een vreugdevuur mag er vaak ook zijn. De gemeente vindt dit soort initiatieven uit de wijken op zich een goede zaak. Om één en ander in goede banen te leiden, moeten er wel goede afspraken gemaakt worden over wat wel en niet kan en mag. In de afgelopen jaren zijn er in delen van onze stad zaken voorgevallen, die negatief uitpakten voor de sfeer in de wijken. Zowel bij degenen die kerstbomen verzamelden als bij wijkbewoners leverde de spanning die hiermee gepaard ging een gevoel van onveiligheid op, dat juist in deze periode bijzonder ongewenst is. Daarom heeft het college besloten tot een nieuwe aanpak. Kort gezegd komt die erop neer, dat met een ontheffing en onder heldere voorwaarden op vier plaatsen kerstbomen mogen verbrand.

Veiligheid
Het zal duidelijk zijn dat het stoken van een grote brandstapel niet op elke plaats in de stad mogelijk is. Een grote brand in de directe omgeving van huizen of bedrijven kan gevaar opleveren voor mensen en gebouwen. De gemeente Schiedam heeft daarom een beperkt aantal plaatsen in de stad aangewezen waar kerstbomen mogen worden verbrand. Deze stookplaatsen zijn zo goed mogelijk over de stad verdeeld. In de wijken West en Oost gaat het om nog nader te bepalen locaties. In Zuid is een plaats aangewezen op het terrein op de hoek van de Maasdijk en de Buitenhavenweg en in Noord kan de locatie nabij het voormalige JOP gebruikt worden. Op de genoemde plaatsen mogen uitsluitend kerstbomen worden verbrand. Het gebruik van autobanden, pallets en sloophout is dus niet toegestaan.
Het bewaken van de veiligheid gaat verder dan alleen de zorg om brandveiligheid. Ook het verzamelen van kerstbomen moet op een manier gebeuren, die zo min mogelijk overlast tot gevolg heeft. In verband daarmee is onder andere besloten, dat het verzamelen van bomen pas mag beginnen ná Tweede Kerstdag. Verder mag de kerstbomenjacht niet uitmonden in roof: de bomen mogen alleen op een eerlijke manier worden verzameld.

Ontheffing
Wie kerstbomen wil verzamelen en verbranden moet hiervoor een ontheffing aanvragen. Zonder ontheffing mag dus niet worden begonnen met het verzamelen. Per locatie wordt één ontheffing op naam uitgegeven. Degene die de ontheffing krijgt wordt verantwoordelijk voor het probleemloze verloop van de kerstbomenjacht. Mensen die zich bij de ontheffinghouder willen aansluiten moeten in het bezit zijn van een gewaarmerkte kopie van de ontheffing. Het is dus belangrijk, dat iedereen die wil meedoen zich vooraf aanmeldt. Als er voor een locatie meer aanmeldingen zijn, zal door het gemeentebestuur een keuze worden gemaakt. Door met de juiste mensen goede afspraken te maken, denkt de gemeente indien nodig gerichter te kunnen optreden tegen mensen die zich niet aan de spelregels houden.

Aanvragen
Wie in aanmerking wil komen voor het verkrijgen van een ontheffing om kerstbomen te verzamelen en te verbranden, moet dat uiterlijk 15 november a.s. laten weten. Dit kan door langs te komen in de Stadswinkel.

Ontdek Schiedam Gemeentearchief Postbus 51 Politie Stadsregio