Gemeente Delft

Bouw nieuwe Brandweerkazerne in Rijswijk van start

Op donderdag 2 november heeft de voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Brandweer Delft-Rijswijk, burgemeester Ineke van der Wel het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe kazerne aan de Burgemeester Elsenlaan in Rijswijk. Onder toeziend oog van burgemeester Bas Verkerk uit Delft en de wethouders Anke Koning en Wouter van Putten, (oud) brandweerpersoneel, diverse genodigden en omwonenden werd de officiële paal de grond ingeheid.

Er lagen al langer plannen om op de huidige locatie een nieuwe kazerne te ontwikkelen. Onder ander mogelijk gemaakt door het vertrek van het politiebureau naar de Sir Winston Churchilllaan. In 2000 heeft de gemeenteraad van Rijswijk deze locatie al aangewezen voor de bouw van de nieuwe kazerne. Door het samengaan met Brandweer Delft op 1 januari 2005 zijn deze plannen enige tijd uitgesteld. In de tussenliggende periode is ook gekeken of er één locatie uitgekozen kon worden in het grensgebied van Delft en Rijswijk. Uiteindelijk bleek dat het noodzakelijk was dat beide gemeenten over een kazerne beschikken. Op deze manier kan de brandweer in het hele verzorgingsgebied snel ter plaatse zijn.

Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft heeft de opdracht gekregen om de plannen verder te ontwikkelen. De bouw is nu gestart, waarbij eerst het voorste gedeelte aan de Burgemeester Elsenlaan gebouwd gaat worden. Hier komen de entree, de kantoren, de uitruk, wachtruimte en slaapverblijven. Verwacht wordt dat dit gedeelte eind volgend jaar opgeleverd kan worden. Daarna wordt gestart met het tweede gedeelte waarin de multifunctionele ruimten en de oefenplaats worden ondergebracht. Verwacht wordt dat in de zomer van 2008 het gehele pand opgeleverd kan worden.