Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Ruim 10 miljoen kiesgerechtigden stemmen in stemlokaal naar keuze

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november mogen ruim 10 miljoen van de in totaal 12 miljoen kiesgerechtigden in Nederland, stemmen in een stemlokaal naar keuze binnen de eigen gemeente. Dit kan met een zogenoemde stempas.

In de 311 deelnemende gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zullen kiezers hun stem uitbrengen met een stempas in plaats van een oproepingskaart. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 hebben 239 gemeenten deelgenomen aan het experiment. Uit de evaluatie is toen gebleken dat ruim één miljoen kiezers van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om in een ander stemlokaal te gaan stemmen.

Doordat kiezers de mogelijkheid hebben om in elk stembureau binnen de eigen gemeente te stemmen, kunnen gemeenten die aan het experiment meedoen, mobiele of extra stemlokalen openen. Dit kan op plaatsen waar veel mensen komen zoals stations, scholen, bejaardentehuizen of winkelcentra. Hierdoor kan de kiezer op weg naar bijvoorbeeld zijn werk, eenvoudig en snel zijn stem uitbrengen. De kiezer dient er wel rekening mee te houden dat hij zonder stempas zijn stem niet kan uitbrengen. Kiezers die geen stempas (meer) hebben, dienen tijdig een vervangende stempas aan te vragen bij hun gemeente. Per gemeente kan deze termijn verschillen. Vijf dagen is de termijn die voorvloeit uit de regelgeving. Gemeenten kunnen echter zelf besluiten om tot en met 21 november vervangende stempassen te verstrekken.
Op de website www.uheefthetvoorhetzeggen.nl (onderdeel van de verkiezingscampagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), is meer informatie te vinden over het experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal en (het gebruik van) de stempas.