MNP: Verlies biodiversiteit onvermijdelijk

Milieu- en natuurplanbureau

http://www.mnp.nl/nl/index.html

Toename van de energieconsumptie en een forse inzet op honger- en armoedebestrijding, zorgen voor een enorme druk op ecosystemen. De komende jaren is een verder verlies aan biodiversiteit onvermijdelijk. Toch willen we op de langere termijn een duurzaam evenwicht gaan realiseren. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de duurzaamheidsverkenning 2 die het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) vandaag presenteert tijdens het politieke debat Opties voor Morgen, Kleur Bekennen. Het MNP organiseert dit debat in samenwerking met de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO).

De wereld is te klein om aan links of rechts over te laten. Als we de Kyoto-afspraken willen halen en de Millenniumdoelstellingen willen bereiken, zijn concrete ingrepen nodig. Duurzame ontwikkeling moet in de praktijk handen en voeten krijgen. In veel gevallen moet de overheid aansluiting zien te vinden bij wat elders allang gerealiseerd is, bijvoorbeeld in samenwerking tussen bedrijfsleven en NGOs, zegt Roel in t Veld, voorzitter van de RMNO. Het debat Opties voor morgen, geeft hiertoe een aanzet. Centraal daarin staan onderwerpen als klimaatverandering, energie, leefomgeving en de rol van maatschappij en overheid bij de toepassing van het principe van duurzame ontwikkeling. De diverse politieke partijen pakken het duurzaamheidsprobleem verschillend aan. De samenhang tussen bevolking, consumptie en technologie vergt een beleid met zowel marktprikkels als sturing door de overheid. De wereld is te klein om aan links of rechts over te laten. Het is veel duurzamer om oplossingen te zoeken in combinaties van markt en overheidsingrijpen, aldus Klaas van Egmond, directeur MNP.

Klimaatverandering
Door de ligging zal juist Nederland te maken krijgen met de effecten van klimaatverandering, meer nog dan de aangrenzende landen. Hoe houden we onze voeten droog? Met het huidige veiligheidsbeleid blijft het overstromingsgevaar toenemen. Het is een grote uitdaging om beleidsopties te ontwikkelen die niet alleen een positieve bijdrage leveren aan bescherming tegen een verhoogde zeespiegel, maar ook andere kansen bieden. Denk daarbij aan een beter vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven en meer ruimte voor natuur.

Energie
Het komende kabinet moet keuzes maken, kleur bekennen. Er moeten goed doortimmerde plannen komen om de CO2-emissie terug te dringen. Mogelijkheden zijn er genoeg: energiebesparing, CO2-opslag of alternatieve energievoorzieningen (bijvoorbeeld biomassa, zon, zee, wind) Om de huidige doelen te realiseren is geen tijd meer om beslissingen vooruit te schuiven.

Leefomgeving
De sociale en leefbaarheidsproblemen zullen in bepaalde wijken, vooral in de grote steden, de komende decennia naar verwachting toenemen. De kwalitatieve eisen die aan de leefomgeving worden gesteld, blijven veranderen. Deze bewegen mee met de wensen van bewoners. Zo zijn de ontwikkeling van migratie, individualisering, vergrijzing en inkomensgroei niet alleen bepalend voor de gewenste woningvoorraad maar ook voor de sociale structuur in een wijk. Fysieke en sociale themas lopen in elkaar over. Nieuwe allianties zijn nodig om succesvol beleid te ontwikkelen.

Samenhang
Staatssecretaris Van Geel benadrukt dat de duurzaamheidsvraagstukken niet alleen van VROM grote inspanningen vergen, maar moeten doorwerken op vele terreinen. De samenhang in de vraagstukken biedt kansen om tegelijkertijd problemen op te lossen en kansen te creëren voor een duurzame economische groei. Dat vergt samenhangend beleid.

Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het MNP vormt hiermee een brug tussen wetenschap, beleid en politiek.

De RMNO is een kennismakelaar die de Nederlandse regering gevraagd en ongevraagd adviseert over kennisvraagstukken. De RMNO maakt kennis en inzicht op het gebied van ruimte, milieu en natuur voor iedereen toegankelijk, zowel in Nederland als in Europees verband. De Raad streeft naar een duurzame samenleving waarin kennisontwikkeling en kennisbenutting optimaal beantwoorden aan maatschappelijke behoeften.

EINDE PERSBERICHT

---