Technische Universiteit Delft

Sonardata
31 oktober 2006 door M&C

Promotie van dhr. R.E. Loke: "Progressive visualization of incomplete sonar seabottom data sets"

07 november 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Dhr. R.E. Loke | informatica ingenieur
Promotors | Prof.dr.ir. F.W. Jansen (EWI) en prof. J.M.H. du Buf (U. de Algarve)

Progressive visualization of incomplete sonar seabottom data sets Dit proefschrift beschrijft een sequentie van bewerkingsstappen voor de visualisatie van sonardata die reflecties van meerdere sedimenten in de zeebodem bevatten en die zijn gemonsterd over grote gebieden met veel ontbrekende data. Het visualiseren van zulke data is niet triviaal, omdat ze ruisig kunnen zijn en omdat datasets erg groot kunnen zijn.
De volgende technieken zijn hiervoor ontwikkeld:
1. Quadtree interpolatie voor het schatten van nieuwe sedimentreflecties op alle posities in het
longitudinale-latitudinale vlak waar data ontbreken (gaten). De quadtree dient voor sturing van het driedimensionale interpolatieproces: op lagere spatiele resoluties worden gaten kleiner zodat ze gevuld kunnen worden door te interpoleren tussen beschikbare reflecties. In de interpolatie worden de data gecorreleerd zodat meerdere hellende reflecties gevolgd kunnen worden.

2. Segmentatie en grensverfijning in een octree om sedimenten in de sonardata te detecteren. In de verfijning worden ruwe grenzen opnieuw geclassificeerd door de data te filteren met een vlak kernel dat is geplaatst op de grens tussen de sedimenten. Dit verbetert bestaande algoritmen en houdt in dat gaten ook kunnen worden geĂŻnterpoleerd tijdens de neerwaartse projectie in de octree.

3. Triangulatie volgens een nieuwe versie van het Discretized Marching Cubes algoritme die de scherpte van de gevonden surfaces tussen de sedimenten verbetert. Door varianten van surface modellen te combineren op het hoge-resolutie subgrid van een cel kunnen scherpe manifold surfaces worden gegenereerd zodat concave en convexe vormen van de sedimenten behouden kunnen blijven.
4. Integratie van alle technieken in een enkele octree zodat het systeem schaalbaar en toepasbaar wordt voor de visualisatie van grote datasets.

Het systeem is toegepast voor interactieve visualisatie op lage en hoge spatiele resoluties.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.