Gemeente Hardenberg


Platform WMO: houd oog voor de menselijke maat

Persbericht, 19 oktober 2006

"Regelgeving en de financiële vertaling daarvan zijn belangrijk, maar houd ook oog voor de menselijke maat." Dat was in hoofdlijn de boodschap, die een werkgroep van raadsleden gistermiddag te horen kreeg in een gesprek met het Platform WMO. De gemeenteraad praat op 7 en 21 november over de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in de gemeente Hardenberg.

Een werkgroep van raadsleden uit alle fracties van de gemeenteraad bereidt de besluitvorming over de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in de gemeente Hardenberg voor. Onder voorzitterschap van raadslid René de Vent komt men geregeld bijeen.

2007 is leerjaar

Gistermiddag, maandag 16 oktober, sprak de werkgroep met het tijdelijk platform WMO. De leden van het platform lieten de raadsleden weten waar zij als cliënten in de praktijk tegen aanlopen. Daarbij vroegen zij onder meer aandacht voor een zorgvuldige overdracht van de huishoudelijke zorg uit de AWBZ naar de gemeente. Het platform wees de raadsleden er op dat de gemeente oog moet houden voor de menselijke maat. Regelgeving en kostenbeheersing is weliswaar belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om de mensen, waarvoor de huishoudelijke zorg bedoeld is. Ook kwam ter sprake dat 2007 wordt beschouwd als overgangsjaar en leerjaar. Zowel voor de cliënten als voor de gemeente ontstaat een nieuwe situatie waar iedereen aan zal moeten wennen. Het is goed als alle betrokkenen daarbij van elkaar willen leren.

Platform

Het tijdelijk platform WMO bestaat uit vertegenwoordigers van de Seniorenraad, de Cliëntenadviesraad, de werkgroep Arme Kant van Avereest, het Platform gehandicapten, Mantelzorgers, MEE IJsseloevers en wordt begeleid door De Stuw. Het platform adviseert de gemeente
-gevraagd en ongevraagd- op diverse welzijnsterreinen.

Werkgroep

De leden van de raadswerkgroep verdiepen zich in de voorbereiding op de besluitvorming in zaken als: het te voeren gemeentelijk WMO-beleid, de WMO-verordening, het WMO-loket, huishoudelijke zorg, indicatiestelling, cliëntenparticipatie, de eigen bijdrageregeling, persoonsgebonden budget enz. Op 7 november (oriënterende ronde) en 21 november (raad) behandelt de gemeenteraad het zogenaamde beslisdocument (gemeentelijk WMO-beleid) en de WMO-verordening (juridische vertaling van het beleid).