Radboud Universiteit Nijmegen


Jonge Akademie uitgebreid met vier Radboudwetenschappers

De Nijmeegse onderzoekers Ariana Need, Pascal Fries, Mihai G. Netea en Marc Strous zijn geïnviteerd als lid van de Jonge Akademie van de KNAW. Jaarlijks worden tien nieuwe leden benoemd: vier daarvan zijn nu afkomstig van de Radboud Universiteit.

De Jonge Akademie (DJA) is in 2005 opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen met als doel jonge onderzoekers in aanraking te brengen met collega's uit vakgebieden buiten hun specialisme. Ze organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke conferenties, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's, en wil met name basis- en middelbare scholieren enthousiast maken voor de wetenschap.

De nieuwe Nijmeegse leden

Sociologe dr. Ariana Need ((1969) doet sociologisch onderzoek naar uiteenlopende terreinen als de ontkerkelijking, kiesgedrag, onderwijs en arbeidsmarkt. Met een VIDI-subsidie van NWO doet ze momenteel onderzoek naar morele dilemma's rond zwangerschap en geboorte. Ariana Need heeft in 2001 de website maatschappijleerwerkstuk.nl voor leerlingen van het VWO opgezet.

Neurowetenschapper dr. Pascal Fries (1972) houdt zich bezig met de menselijke waarneming: de rol van ritmische synchronisatie bij interactie tussen hersencellen, en hoe de hersenen gedrag in gang zetten. Fries ontving eerder dit jaar de EURYI Award als een van de vijfentwintig beste Europese onderzoekers. Zijn team gaat onderzoek doen naar de communicatie tussen hersencellen en dan met name de zenuwcellen: neuronen.

Internist en biomedicus dr. Mihai G. Netea (1968) doet onderzoek naar aangeboren afweer en weerstand tegen infecties. De schimmel Candida albicans is de vierde meest belangrijkste oorzaak van bloedvergiftiging. Netea onderzoekt hoe het afweersysteem van de mens Candida in de bloedbaan kan herkennen en elimineren. Met publicaties in Nature en PNAS vervierf Mihai Netea internationale faam. Hij behaalde in 2005 de hoogste citatiescore met een van zijn artikelen over immunologie.

Micribioloog en biotechnoloog dr. ir. Marc Strous (1971) ontdekte in 1999 de anammoxbacterie. Deze bacterie die voorkomt in oceanen levert een belangrijke bijdrage aan de stikstofkringloop op aarde. Strous zorgde voor een aantal wetenschappelijke en technische doorbraken: zo wordt de anammoxbacterie in Rotterdam reeds toegepast in de waterzuivering. Momenteel onderzoekt hij de micro-organismen die gereduceerd methaan kunnen afbreken. Een dergelijk proces kan van invloed blijken op het broeikaseffect op deze planeet.

Met deze vier nieuwe leden is het aandeel Radboudonderzoekers in de Jonge Akademie gestegen tot tien.

De Jonge Akademie

De Jonge Akademie (DJA) is in 2005 opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen met als doel jonge onderzoekers in aanraking te brengen met collega's uit vakgebieden buiten hun specialisme. DJA organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke conferenties, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's, en wil met name basis- en middelbare scholieren enthousiast maken voor de wetenschap.
Een commissie met leden van De Jonge Akademie en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af. De DJA heeft in 2007 zestig leden. Opvallend is dat dit jaar zes van de tien nieuwe DJA-ers oorspronkelijk uit het buitenland komen.

De nieuwe leden van DJA worden op 27 maart 2007 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam.