Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-onderzoekers ontwikkelen electorale zoekmachine

6 november 2006

Onderzoekers van het Instituut van Informatica van de Universiteit van Amsterdam hebben een nieuwe zoekmachine ontwikkeld, waarmee de kiezer gericht kan zoeken binnen programma's van partijen die op 22 november meedoen met de verkiezingen. De zoekmachine is mede mogelijk gemaakt door de PIONIER-subsidie van NWO aan UvA-hoogleraar Maarten de Rijke. Hij ontwierp eerder Moodviews, een programma dat het humeur van webloggers tijdens het schrijven van berichten in kaart brengt.

De website met de zoekmachine is te bereiken
via http://ilps.science.uva.nl/verkiezingen/

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Zie het origineel

De zoekmachine voor partijprogramma's is ontwikkeld op verzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Met deze nieuwe zoekmachine kan de kiezer eenvoudig informatie verzamelen over standpunten van politieke partijen over thema's die hij of zij zelf belangrijk vindt.

Partijprogramma's, nieuws en weblogs
De kiezer voert een thema in (bijvoorbeeld onderwijs, Europa of no-claimkorting) en eventueel een aantal partijen. De zoekmachine zet vervolgens de standpunten van die partijen over deze thema's op een rij. De kiezer kan ook zoeken via het nieuws (voornamelijk landelijke dagbladen) en weblogs. Op deze manier bepaalt de kiezer zelf waarover hij informatie krijgt en vanuit welke bron. Lange documenten doorspitten op zoek naar de juiste passage is verleden tijd; de zoekmachine geeft meteen de relevante tekstgedeelten.

De zoekmachine en website zijn ontwikkeld onder leiding van Maarten de Rijke, UvA-hoogleraar Informatieverwerking en Internet. Het project is onderdeel van het PIONIER-onderzoek 'Computing with Meaning'. Het PIONIER-subsidieprograma van NWO voor veelbelovende onderzoekers met hoogleraarskwaliteiten liep van 1989 tot 2002 en is de voorganger van de Vici-vorm in de NWO-Vernieuwingsimpuls.

De zoekmachine is te vinden op
http://ilps.science.uva.nl/verkiezingen/

..............................

Nadere informatie bij:

* dr. Maarten Marx, (Instituut voor Informatica)
* t: +31(0)20 525 2888, marx@science.uva.nl