Gemeente Wageningen

Onderzoek naar aanbesteden van werken in Wageningen afgerond

De Wageningse Rekenkamer heeft het aanbesteden van werken door de gemeente onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de prijs het belangrijkste criterium is bij de gunning van werken door de gemeente Wageningen. Er is geen sprake van onrechtmatig handelen of grove fouten. De Rekenkamer is wel van mening dat de richtlijnen voor inkoop en aanbesteding op onderdelen verbeterd kunnen en moeten worden en dat ook de naleving ervan beter kan.
Het college van burgemeester en wethouders heeft in een reactie aangegeven de bevindingen en de conclusies te onderschrijven en dat verbeteringen wenselijk zijn.
Het onderzoeksrapport is inmiddels door de Rekenkamer aan de gemeenteraad aangeboden.

Met inkoop en aanbestedingen is veel geld gemoeid. De gemeente Wageningen heeft in het verleden richtlijnen opgesteld om de risico's te beperken. De Rekenkamer heeft nu onderzocht of de huidige richtlijnen voldoen en in de praktijk worden nageleefd. De vraag of er aanleiding is de richtlijnen en/of de naleving er van te verbeteren staat hierbij centraal.

Het onderzoek omvat nagenoeg alle (121) aanbestedingen in de periode 2002-2006. In de meeste gevallen is sprake van meervoudige onderhandse aanbesteding. Soms betreft het grote bedragen, soms is er sprake van een enkele aanbieder en in een enkel geval gaat het om meer dan twintig aanbieders. Ongeveer zestig procent van de aanbieders is afkomstig uit een gebied met een straal van 25 kilometer rondom Wageningen. Het leeuwendeel daarvan is bekend en werkt regelmatig voor de gemeente Wageningen. Het blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig te zijn om bij de aanbesteding ook aanbieders te betrekken waarmee niet regelmatig zaken worden gedaan. Bij bepaalde vormen van aanbesteden is dit echter verplicht.

Voor ambtenaren is het moeilijk om de financiële omvang van het werk vooraf te bepalen. Te maken kosten worden regelmatig overschat. De nu en dan forse verschillen laten zien dat de gemeente profiteert van prijsconcurrentie tussen aanbieders.
Gebleken is dat bij aanbestedingen veelal wel naar de geest van de inkoopnota wordt gewerkt, maar niet in alle gevallen wordt geheel volgens de geldende regels en procedures ingekocht of aanbesteed. Benodigde evaluaties ontbreken vaak. Hierdoor is in veel gevallen niet te achterhalen hoeveel een werk precies gekost heeft, welke mee- of tegenvallers er zijn geweest etcetera. Deze informatie is wel nodig om een volgende keer scherper te kunnen begroten.

Om de risico's in de toekomst verder te kunnen beperken, is het volgens de Rekenkamer nodig om de regels en procedures van de inkoopnota - met enkele aanpassingen en verbeteringen - goed toe te passen. Het rapport geeft daartoe voldoende aanleiding en aanknopingspunten. De gemeenteraad zal uiteindelijk besluiten het advies van de Rekenkamer al dan niet over te nemen.

Rekenkamer Wageningen, 6 november 2006

Voor meer informatie over onderzoeken en het downloaden van onderzoeksrapporten van de Rekenkamer Wageningen: www.wageningen.nl/bestuur en organisatie/rekenkamer.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer drs. P.A.M. Bosch, secretaris Rekenkamer Wageningen.
De heer Bos is telefonisch te bereiken op 06 - 10551336.