Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

06-11-2006
Zuidoost-Brabant laat zich niet flessen!
21 gemeenten gaan sinds vorige week de strijd aan tegen het overmatig alcoholgebruik onder jongeren

Vorige week is het startschot gegeven voor een nieuw regionaal alcoholproject met als boodschap 'Alcohol niet onder de 16'. De afgelopen jaren is gebleken dat jongeren in Zuidoost-Brabant Nederlandse recordhouders zijn in het drinken van alcohol. Steeds jonger en steeds vaker wordt er alcohol gedronken. Ouders zijn toleranter, met name de zoete mixdranken zijn erg populair geworden en het naleven van de leeftijdsgrenzen in de regio werkt slecht. Uit onderzoek van de Universiteit Twente, waar vandaag de voorlopige onderzoeksresultaten van zijn gepresenteerd, blijkt dat de meeste verkooppunten voor alcohol zich niet aan de leeftijdsgrenzen houden. De regio accepteert deze situatie niet langer en heeft daarom een uniek project ontwikkeld, met de projectnaam: 'Laat je niet flessen!'

Verkopers van alcohol houden zich niet aan de wet Uit het onderzoek dat de Universiteit Twente (UT) de afgelopen maanden heeft uitgevoerd, is gebleken dat het slecht is gesteld met de verkoop van alcohol aan jongeren in Zuidoost-Brabant. De UT heeft met jongeren van 15 jaar, 224 supermarkten, cafés, discotheken en sportkantines bezocht. Uit het 'mysteryshop onderzoek' blijkt dat de meeste verkopers van alcohol zich niet aan de regels houden. De voorlopige onderzoeksresultaten geven aan dat meer dan 90 procent van de verkopers zich niet aan de leeftijdgrens van 16 jaar houdt. Sportkantines komen het slechtst uit de bus. Van de 59 bezochte sportkantines ging 100 procent in de fout. In alle kantines werd alcohol aan de minderjarige koper verstrekt. In de cafés en disco's in de regio werd in 95 procent van de gevallen alcohol verkocht. De supermarkten in de regio deden het eveneens slecht aangezien bij 91 procent van de pogingen de alcohol kon worden afgerekend.

Ouders roepen om meer maatregelen
De afgelopen maanden is in de regio een enquête afgenomen onder ongeveer 1500 ouders met kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Doel van dit onderzoek was zicht krijgen op de houding van ouders ten aanzien van het toenemende alcoholgebruik onder de jeugd. De voorlopige resultaten zijn vandaag gepresenteerd. Een meerderheid van de ouders (81%) is het er mee eens dat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol zouden moeten drinken. Verreweg de meeste ouders (90%) vinden dat jongeren op dit moment te jong beginnen met alcoholgebruik. Tweederde keurt het af dat ouders alcohol voor hun kinderen kopen. De meeste ouders (71%) vinden het een goed idee geen mixdranken meer in de supermarkt te verkopen en deze verkoop te verplaatsen naar de slijterij. Bijna driekwart van de ouders vindt ook dat de politie harder mag optreden tegen dronken jongeren op straat. Een ruime meerderheid van de ouders (81%) vindt het een goede ontwikkeling dat de gemeenten gezamenlijk de alcoholproblematiek onder jongeren gaan aanpakken.

Uniek project ontwikkeld
De regiogemeenten hebben het afgelopen jaar een uniek project ontwikkeld, dat de komende vier jaar de strijd aan zal gaan met het overmatige alcoholgebruik door jongeren. De meest effectieve preventiemaatregelen uit binnen- en buitenland worden daarbij toegepast. De regio wil toe naar een goed functionerend en duurzaam alcoholbeleid. Dat betekent dat problemen met de verkoop aan minderjarigen krachtig zullen worden aangepakt. Ook aan de betrokkenheid van ouders als opvoeders zal op regionaal niveau veel aandacht worden besteed. " Het belangrijkste uitgangspunt is dat er wordt samengewerkt in de regio om dit toenemende probleem terug te dringen" aldus dhr. Haas, portefeuillehouder Gezondheidszorg SRE en voorzitter van het regionale alcoholproject. "We zijn erg verheugd dat de politie én de Voedsel en Waren Autoriteit direct positief hebben gereageerd op het plan en een belangrijke bijdrage zullen gaan leveren in de regionale aanpak". Andere organisaties die meewerken zijn: GGD Zuidoost-Brabant, GGD Eindhoven, Novadic-Kentron en K2.

De situatie in Eersel
Ook in Eersel leeft het onderwerp alcoholgebruik onder jongeren. Enkele jaren geleden is op kempenniveau het project 'Drinken of Verzuipen' gestart. Het project was een samenwerking tussen de gemeenten Bladel, Bergeijk, Eersel, Reusel-de Mierden, de Politie, Novadic-Kentron, MW Dommelregio, JOK, GGD en K2. Door de handen ineen te slaan streefden deze partijen naar een omslag in de drinkcultuur van jongeren. In feite is dit project een voorloper geweest op het SRE project.

Voor meer informatie over het gehele project zie: www.sre.nl/alcoholenjongeren op deze website kunt u ook de presentatie van vorige week downloaden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het SRE
Contactpersoon: Jeanke Verbruggen 040 259 44 21