Den Haag, 6 november 2006
Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken
over de grote Europese stroomstoring
1. Bent u op de hoogte van de grote stroomstoring in Europa, die tot gevolg had dat op 4 november 10 miljoen Europeanen zonder elektriciteit zaten?
2. Deelt u de mening dat de gevolgen van marktwerking in de energiesector onbeheersbaar blijken te zijn? Welke conclusie trekt u hieruit?
3. Is het juist dat Europa langs de rand van een totale black-out is gescheerd, zoals de directeur van de Franse hoogspanningsnetbeheerder RTE heeft gesteld?
4. Kunt u een schets geven van de economische en sociale gevolgen van een "totale black-out" in Europa? Is het juist dat de maatschappelijke kosten in de tientallen miljarden euro's kunnen gaan lopen?
5. Hoe is het mogelijk dat de gevolgen van deze grote stroomstoring niet alleen in Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Spanje en Portugal merkbaar waren, maar zelfs in Nederland?
6. Leidt meer interconnectiecapaciteit tot minder of juist meer gevoeligheid voor het overslaan van buitenlandse stroomstoringen naar het binnenlandse transportnet?
7. Is het juist dat, zoals de IEA stelt, de komende 25 jaar 500 miljard euro moet worden geïnvesteerd in de modernisering van de elektriciteitsnetwerken? Hoe relateert u dit aan het antwoord op vraag 6? Hoe kan voorkomen worden dat bovengenoemde kosten uiteindelijk op de energierekening terechtkomen?
8. Kunt u reageren op het onderzoek van Cap Gemini van oktober jl., waaruit blijkt dat het risico op stroomstoringen stijgt als gevolg van de liberalisering? Is het juist dat het gemiddelde overschot aan beschikbare pieklast in de afgelopen winter is gedaald met een vol procentpunt naar 4,8%? Is het juist, zoals de onderzoekers stellen, dat er een rechtsreeks verband is met de "commerciële druk door liberalisering en privatisering"?
9. Is het juist dat een combinatie van méér interconnectiecapaciteit en mínder productiecapaciteit ertoe kan leiden dat een toenemend aantal stroomstoringen zich steeds sneller door Europa zal kunnen verspreiden? Kortom, is het juist dat een uitbreiding van de interconnectiecapaciteit altijd voorafgegaan moet worden door meer productiecapaciteit, omdat anders de landen de tekorten op elkaar proberen te verhalen?
10. Is het niet beter en goedkoper om te werken aan binnenlandse leveringszekerheid dan aan internationale interconnectiecapaciteit? Kunnen slimme regionale energie en meer duurzame energie een alternatief of in ieder geval een aanvulling zijn op het streven naar meer interconnectiecapaciteit?
11. Bent u bereid om met name Duitsland op zijn verantwoordelijkheid te wijzen om meer te investeren in interconnectiecapaciteit, ook in binnenlandse interconnectiecapaciteit tussen bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Duitsland? Bent u bereid hierover een "stroomoorlog" aan te gaan? Bent u bereid om binnen een maand een topconferentie te organiseren met alle Europese ministers van energiezaken, teneinde dit probleem op te lossen?
12. Hoe ziet u in dit licht het onderzoek van hoogspanningnetbeheerder TenneT, dat op basis van ingediende capaciteitsplannen tot de conclusie komt dat zonder nadere actie, de kwaliteit van de netwerken steeds verder achteruit zal gaan? Is het juist dat echte uitbreidingsinvesteringen worden gemeden ten gunste van goedkopere "operationele maatregelen", oftewel lapmiddelen? Deelt u de mening dat daarom de Splitsingswet, of zoals u het noemt de "Wet waarborging publieke belangen bij de elektriciteitsnetten", zo snel mogelijk van kracht moet worden?
Financieel Dagblad, blz. 1, 6 november 2006
Partij van de Arbeid