European Union



IP/06/1508

Brussel, 6 november 2006

Economische najaarsprognoses 2006-2008: solide groei en afnemende werkloosheid en tekorten

Volgens de economische najaarsprognoses van de Commissie zal de economische groei in 2006 in de Europese Unie en in het eurogebied uitkomen op respectievelijk 2,8% en 2,6%, tegen respectievelijk 1,7% en 1,4% in 2005. De voornaamste drijvende krachten achter deze groei zijn de stevige expansie van de binnenlandse vraag, en dan vooral van de investeringen, en de krachtig blijvende groei van de wereldeconomie. In 2007 en 2008 zou de economische activiteit enigszins teruglopen onder invloed van de mondiale vooruitzichten, en met name de groeivertraging in de Verenigde Staten. Verwacht wordt evenwel dat de BBP-groei zich de komende twee jaar rond het potentiële groeicijfer zal handhaven (EU: 2,4% in zowel 2007 als 2008; eurogebied: 2,1% in 2007 en 2,2% in 2008). Aangenomen wordt dat in de EU als geheel over de periode 2006-2008 7 miljoen nieuwe banen zullen worden geschapen (5 miljoen in het eurogebied). Dit zal ertoe bijdragen dat de werkgelegenheidsgraad zal toenemen van 63¾% in 2005 tot 65½ % in 2008 en dat de werkloosheid in de EU zal teruglopen van een hoogtepunt van ruim 9% van de beroepsbevolking in 2004 tot 7,3% in 2008 (7,4% in het eurogebied). Tevens wordt ervan uitgegaan dat de inflatie in 2008 in het eurogebied geleidelijk zal dalen tot onder de door de ECB gehanteerde drempelwaarde van 2%.

"Na jaren van teleurstellende resultaten zal de economie van de Europese Unie in 2006 de gunstigste ontwikkeling te zien geven sinds het begin van het decennium, en in 2007 en 2008 naar verwachting een expansie vertonen die in de buurt ligt van het potentiële groeicijfer. Dit toont welke voordelen economische hervormingen en begrotingsconsolidatie in een omgeving gekenmerkt door een robuuste wereldeconomie te bieden hebben en zou de lidstaten ertoe moeten aanzetten verder te gaan op de enige weg die hen naar een krachtiger en duurzamer groei en meer werkgelegenheid kan leiden", aldus Joaquín Almunia, het Commissielid verantwoordelijk voor economische en monetaire zaken.

In de vandaag gepubliceerde economische prognoses van de Commissie wordt ervan uitgegaan dat de economische groei dit jaar zal uitkomen op 2,8% in de EU en 2,6% in het eurogebied, dit is ruim 1 procentpunt (pp) hoger dan het groeicijfer van vorig jaar en ½ pp hoger dan de prognose van zes maanden geleden. Aangenomen wordt dat de economische activiteit vervolgens iets zal vertragen tot 2,4% in zowel 2007 als 2008 in de EU en 2,1% in 2007 en 2,2% in 2008 in het eurogebied.

De prognoses zijn opwaarts herzien naar aanleiding van de beter dan verwachte ontwikkeling in de eerste helft van 2006. De reële BBP-groei bedroeg zowel in de EU als in het eurogebied immers 0,8% op kwartaalbasis in het eerste kwartaal en 0,9% in het tweede kwartaal van 2006. Dit is het snelste groeitempo in zes jaar tijd.

De economische groei wordt geschraagd door een robuuste binnenlandse vraag, en met name door de investeringen, die in de eerste helft van 2006 met 6% op jaarbasis zijn gestegen en een solide ontwikkeling zouden moeten blijven vertonen, gezien de gestage toename van de bezettingsgraad, betere bedrijfsbalansen, gunstige financiële voorwaarden en ruime winstmarges. Met name de uitrustingsinvesteringen zullen in 2006 naar verwachting een expansie met meer dan 5% te zien geven, die in 2007-2008 ietwat zal vertragen. De consumentenbestedingen zouden geleidelijker aantrekken onder invloed van een zich gunstiger ontwikkelende arbeidsmarkt. De uitvoer wordt verder geschraagd door een robuuste wereldeconomie. Het evenwichtiger groeipatroon in de EU en het eurogebied, alsook de aan de gang zijnde structurele hervormingen zouden de grondslag moeten leggen voor een toename van de potentiële groei, waardoor de expansie duurzamer zou zijn dan bij eerdere oplevingen het geval was.

Werkloosheid, inflatie en tekorten: alle op een neerwaarts pad

De werkgelegenheidsgroei is in de eerste helft van dit jaar sterk versneld als gevolg van zowel het gunstige effect van de structurele hervormingen op de product- en arbeidsmarkten als een hernieuwd vertrouwen in de economie. Verwacht wordt dat de EU in de periode 2006-2008 in totaal 7 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zal scheppen, waarvan 5 miljoen in het eurogebied. Dit is bijna dubbel zoveel als de werkgelegenheidsgroei die in de voorgaande periode van drie jaar in het eurogebied is opgetekend en ¾ hoger dan in de EU als geheel. Als gevolg daarvan zou de werkgelegenheidsgraad in 2008 65½% bedragen, tegen 63¾ in 2005.

Na in 2004 zowel in de EU als in het eurogebied een hoogtepunt van circa 9% te hebben bereikt, zou de werkloosheidsgraad eind 2006 in beide zones teruglopen tot ongeveer 8% en in 2008 verder afnemen tot 7,3% in de EU en 7,4% in het eurogebied.

Ook de groei van de arbeidsproductiviteit trekt aan, hetgeen in combinatie met toenemende investeringen en een stijgende werkgelegenheid een gunstig effect zal sorteren. De reeds geruime tijd aan de gang zijnde dalende tendens van de potentiële groei is sinds 2004 omgeslagen en de trendmatige groei zal naar verwachting geleidelijk blijven versnellen tot 2,3% in 2008 in de EU (2,1% in het eurogebied).

De inflatie is dit jaar opmerkelijk stabiel gebleven: zij bedroeg zoals verwacht 2,2%, maar zal toenemen van 2,2% tot 2,3% in de EU. De kerninflatie is gematigd gebleven, hetgeen erop wijst dat de olieprijsstijgingen geen significante tweede-ronde-effecten hebben gehad. Aangezien in de prognoses wordt aangenomen dat dergelijke effecten grotendeels achterwege zullen blijven, wordt ervan uitgegaan dat de nominale inflatie gedurende de prognoseperiode in beide zones in 2007 iets meer dan 2% zal bedragen en in 2008 in het eurogebied tot minder dan 2% zal teruglopen.

Ook de overheidsfinanciën lieten een betere ontwikkeling zien dan in het voorjaar werd verwacht: het gemiddelde begrotingstekort zou dit jaar 2% van het BBP belopen (zowel in de EU als in het eurogebied), tegen 2,3% in de EU en 2,4% in het eurogebied in 2005. Deze gunstige ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan hoger dan verwachte belastingontvangsten. Ondanks deze algemene verbetering zijn er dit jaar nog steeds vijf lidstaten (waaronder twee leden van het eurogebied) met een tekort van meer dan 3% van het BBP. Uitgaande van de beschikbare begrotingen voor 2007 en van de gebruikelijke hypothese dat het beleid daarna ongewijzigd blijft, wordt verwacht dat het overheidstekort in de EU zal afnemen tot 1,6% in 2007 en 1,4% in 2008 (respectievelijk 1,5% en 1,3% in het eurogebied).

Vooruitzichten voor wereldeconomie zijn nog steeds rooskleurig, maar blijven onderhevig aan risico's

De expansie in de EU wordt geschraagd door een robuuste wereldeconomie. Voor dit jaar wordt de mondiale groei op 5,1% geraamd, wat amper iets lager is dan de recordgroei die in 2004 werd opgetekend. Het groeitempo zal rond de jaarwisseling vermoedelijk echter iets vertragen. Deze ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan de verwachte groeiverzwakking in de VS, terwijl andere groeipolen in snel tempo zullen blijven groeien. Aangenomen wordt dat de mondiale BBP-groei in 2007-2008 zal afnemen tot iets meer dan 4½%.

De externe sector houdt tegelijkertijd ook risico's in voor de economische vooruitzichten. Zo zou een uitgesprokener groeivertraging in de VS negatieve gevolgen hebben voor de groei. Ook een mogelijk ongecontroleerde afbouw van de mondiale onevenwichtigheden in het lopende verkeer blijft een risico vormen.

Het is echter evenmin uitgesloten dat de groeicijfers beter uitvallen dan verwacht. Zo kan de wereldhandel een gunstiger ontwikkeling te zien geven, vooral in Azië. Intern kan de situatie op de arbeidsmarkt sterker verbeteren dan voorspeld en aldus een extra impuls geven aan de particuliere consumptie.

Tenslotte hebben de recente jaren geleerd dat het met de olieprijzen alle kanten kan opgaan. Geopolitieke spanningen kunnen tot nieuwe olieprijsstijgingen leiden, maar evengoed kan een zwakkere vraag neerwaartse druk op de prijzen uitoefenen, hetgeen op zijn beurt kan resulteren in een matiging van zowel de omvang als het overloopeffect van een groeivertraging in de VS. De volledige economische najaarsprognoses van de Commissie zijn beschikbaar op internet op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/activities_keyind icatorsforecasts_en.htm