Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Genuanceerd portret van Harry Kuitert
Journaliste Petra Pronk maakte met Fluiten in het donker een genuanceerd portret van Nederlands bekendste hedendaagse theoloog, Harry Kuitert. Ze deed dit aan de hand van een serie gesprekken en de boeken die hij schreef na zijn emeritaat. Het boek beschrijft op heldere wijze zijn persoonlijke en theologische ontwikkeling en biedt een verfrissende kijk op de man die bekend staat als 'de theoloog van de afbraak'.
Harry Kuitert werd bij het grote publiek bekend met zijn bestseller Het algemeen betwijfeld christelijk geloof'. Hij staat bekend als de theoloog die zoveel muurtjes sloopte uit het christelijke huis dat het tenslotte met donderend geraas in elkaar stortte. Een misvatting, zo blijkt. Kuitert is niet zozeer de man met de sloophamer als wel de man met de loep. Met zijn bekende uitspraak 'Alle spreken over Boven komt van beneden' bedoelt hij eigenlijk niets anders dan: godsdienst is mensenwerk. Hij voert geen kruistocht tegen het christendom, maar houdt een pleidooi voor bescheidenheid in de aanspraken.
Fluiten in het donker tekent op begrijpelijke wijze in vogelvlucht de werken van Kuitert. (Ideaal dus voor iedereen die gestrand is in de boeken van Kuitert zelf.) De conclusie: Kuitert is vaak verkeerd begrepen. Hij is niet de atheïst waarvoor velen hem verslijten. Hij ziet zichzelf ook nadrukkelijk als christen en gelovige. Zijn kritiek richt zich op de menselijke constructie van God, nooit op God zelf. Op grond van dezelfde logica waarmee hij religie tot mensenwerk verklaart, onthoudt hij zich juist van een oordeel over datgene wat buiten ons gezichtsveld ligt. Zijn gedachtegoed is dus veel genuanceerder dan de meeste mensen denken en hij heeft ook veel meer overgehouden dan doorgaans wordt gedacht.
De centrale vraag die Petra Pronk in haar boek stelt is: hoe komt een theoloog die zich het grootste deel van zijn leven 'in Gods handen' wist, tot de overtuiging dat God alleen bestaat 'in het verhaal'? En wat betekent dat voor hem als mens en gelovige? Met zeldzame openhartigheid maakt Kuitert in het boek de balans op van zijn eigen leven.
Het boek laat zich lezen als een korte cursus in de theologie van Kuitert. Toegankelijk geschreven en met voldoende diepgang om te dienen als handboek voor theologiestudenten.
Het boek heeft om die reden in de Tros Nieuwsshow van 28 oktober jl. een lovende bespreking gekregen van boekenrecensent Martin Ros.
Petra Pronk schreef eerder o.a. Bodar, de binnenzijde van een omstreden priester en In zonde ontvangen en geboren. Tien bekende en onbekende Nederlanders over hun afscheid van de orthodoxie.
Fluiten in het donker. Petra Pronk in gesprek met Harry Kuitert is uitgegeven bij uitgeverij Kok/Ten Have en kost 14,90.
Ingezonden persbericht